Krokiety ziemniaczane z orzechami.

10 Flares Pin It Share 10 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 10 Flares ×

 

Czasami wcale nie jest łatwo postawić przed rodziną na stole obiad. Są dni, kiedy w głowie pustka, a czas galopuje bez opamiętania.

Znacie to? Ja znam bardzo dobrze…

Często się więc zdarza, że brak pomysłu przeradza się w coś nowego i smacznego. Krokiety ziemniaczane z orzechami są właśnie jednym z takich dań. Wystarczy tylko garnek ugotowanych ziemniaków. To niepozorne danie smakuje naprawdę świetnie. Chrupiąca skórka otaczająca delikatne wnętrze krokieta prawie rozpływa się w ustach. Jeżeli lubicie takie ziemniaczane eksperymenty, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zamiast orzechów możecie wykorzystać starty żółty ser, podsmażoną cebulkę, koperek itp.

Do krokietów najchętniej podaję proste dipy, takie jak czosnkowy, koperkowy, czy tzatziki. Najlepiej smakują właśnie tak, ale sprawdzą się też z klasycznymi zawiesistymi sosami na ciepło.

Aby przygotować dip wystarczy wymieszać jogurt naturalny z łyżką majonezu, najlepiej domowego i doprawić wg uznania czosnkiem, koperkiem, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Taki dip najlepiej smakuje po godzinie, gdy smaki się połączą.

Składniki:

(3-4porcje)

  • 1kg ziemniaków
  • 1 duże jajko (lub 2 mniejsze)
  • 50g orzechów włoskich
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą, posól i gotuj pod przykryciem do miękkości.
  • Jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Nie używaj blendera, aby nie utworzyła się kleista papka.
  • Na suchej patelni upraż 50g orzechów, a następnie posiekaj je niezbyt drobno.
  • Natkę pietruszki posiekaj i całość dodaj do ziemniaków.
  • Dodaj jajko, pieprz i ewentualnie sól do smaku (pamiętaj, że ziemniaki już były solone) i dokładnie wymieszaj łyżką nie ubijając zbyt intensywnie.
  • Z masy formuj wałeczki i następnie panieruj je w jajku i bułce wymieszanej z mąką.
  • Smaż na złoty kolor z każdej strony wkładając na rozgrzany tłuszcz.
  • Podawaj z dipami lub sosem np. grzybowym.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

18 przemyśleń na temat “Krokiety ziemniaczane z orzechami.”

  1. ~Angie pisze:

    O takich krokietach jeszcze nie słyszałam, ale wyglądają fantastycznie!

  2. ~mniam mniam pisze:

    a kiedy należy dodać te orzechy?nic o nich nie pisze co z nimi dalej zrobić.

    1. Małgosia pisze:

      Posiekane dodać razem z natką do ziemniaków i całość wymieszać.

  3. ~Kamil pisze:

    Dosyć ciekawe połączenie, bo przyznam szczerze nigdy nie widziałem krokietów z orzechami. Dobrze, że nadchodzi weekend a przede mną lekka impreza organizowana w domu. Sądzę, że goście będą zadowoleni z takiego przysmaku tylko ciekawe czy wyjdzie mi tak jak powinien… Pozdrawiam serdecznie !

  4. ~Małgosia pisze:

    A można by tak do masy ziemniaczanej dodać np. gotowanej kaszy gryczanej i reszta jak w przepisie?
    Ktoś próbował? Zainspirował mnie ten prosty a jednocześnie apetyczny przepis. Sama mam często problem co podać na obiad, mąż zje wszystko ale dzieci stale wybrzydzają.

    1. Małgosia pisze:

      Można próbować, tylko trzeba pamiętać, by formować ścisłe krokiety, albo od razu zrobić je w formie kotletów, by się nie rozsypywały

  5. ~Cezary pisze:

    Wyglądają przepysznie. Postaram się sam takie zrobić :)

  6. ~Melisa pisze:

    Myślę, że fajnie by wyglądały również w formie dukatów. Przepis na pewno opatentuje;)

  7. ~Małgosia pisze:

    Zrobiłam dziś na obiad w wersji z gotowaną kaszą gryczaną, pół na pół, do tego podsmażona cebulka, pieprz ziołowy, pieprz czarny i sól do smaku + oczywiście jajko dla sklejenia. Obtoczyłam w panierce, usmażyłam… wyszły cudownie, wszystkim smakowały. Podałam z dipem czosnkowym (majonez, jogurt, czosnek, bazylia, sól, pieprz), naprawdę palce lizać!
    Do tego akcja błysk, po prostu gotujesz ziemniaki, kaszę i dalej jak z płatka, szybki obiad.
    Wielkie dzięki za przepis!!

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę. Sama chętnie spróbuję wersji z kaszą gryczaną.
      Pozdrawiam :)

  8. ~Norbert pisze:

    takie paluszki, bardziej niż krokiety, smakowicie wyglądają :)

  9. ~Beata pisze:

    Rewelacyjny pomysł.

  10. ~babcia gosia pisze:

    pieknie pysznie zaraz w domku to zrobie. niedawno sie n a u m i a l a m ze ziemniaczkow nie rozbijam blenderem. wesolych swiat

  11. ~lilka pisze:

    Dziękuję za przepis. Wyszły fantastyczne.

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :)

  12. ~ewa pisze:

    pysznie wygladaja I napewno takie sa- dziekuje za przepis, napewno go wykorzystam .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>