Naleśniki kokosowo – migdałowe.

26 Flares Pin It Share 26 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 26 Flares ×

 

Najciekawsze pomysły wpadają mi do głowy najczęściej tuż przed końcem tygodnia, gdy lodówka zaczyna świecić pustkami, a mnie zupełnie brak natchnienia na kreatywne gotowanie. Tak było i tym razem. Obiad można by bez problemu zrobić, ale komu chce się iść do sklepu? Chętnych jak zawsze brak…

Przygotowanie naleśników nie zajmuje wiele czasu, więc pomysł na obiad był, jednak gdy okazało się, że mleko „wyszło” było już zbyt późno na zmianę planu. Postanowiłam więc, że wykorzystam mleko kokosowe, a reszta sama ułożyła się w zgrabny przepis. Klasyczne nadzienie na słodko, z twarożku połączyłam z migdałami i wiórkami kokosowymi i otrzymałam wyjątkowo smaczne naleśniki. Tak puszyste i delikatne, że przewracanie ich na patelni za pomocą łopatki sprawiało trochę problemów. Najlepiej sprawdziła się w tym celu metoda podrzucania przyrumienionego już placka.

W zależności od indywidualnych preferencji, sprawdzą się o każdej porze dnia. Smakują wybornie!

Składniki:
(około 10-15 naleśników w zal. od wielkości patelni)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 250ml wody mineralnej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

nadzienie:

  • 300g twarogu
  • 70g migdałów
  • 2 łyżki wiórków lub chipsów kokosowych
  • 1 żółtko
  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników zmiksuj gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Odstaw na 15 minut, a następnie smaż naleśniki jak zawsze.
  • Migdały zblanszuj i obierz ze skórki. Następnie przełóż do blendera razem z kokosem i zmiksuj jak najdrobniej. Dodaj twaróg, żółtko i cukier i ponownie zmiksuj aż uzyskasz gładką masę.
  • Naleśniki smaruj serkiem i zwijaj w ruloniki lub w koperty, jak lubisz.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i posyp uprażonymi chipsami kokosowymi. Jeśli podajesz naleśniki na podwieczorek lub deser, udekoruj je bitą śmietaną.

Smacznego!

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

23 przemyślenia na temat “Naleśniki kokosowo – migdałowe.”

  1. ~Dorota pisze:

    Wow, zdjęcia naprawdę zachęcają!!!

  2. ~halski pisze:

    wspaniały deser, uwielbiam naleśniki we wszelakiej formie


  3. O tak, naleśniki z dodatkiem kokosu są pyszne. U mnie zamiast mleka kokosowego do normalnego ciasta dodaje się wiórki kokosowe. Nie przepadam za kokosem, ale takie naleśniki uwielbiam. ;)

    1. Małgosia pisze:

      A ja właściwie nigdy wcześniej nie robiłam kokosowych, właściwie teraz też bym na to nie wpadła, gdyby nie brakło mleka ;)

  4. ~ulla pisze:

    Genialne, kokos migdały .. pyszne !

  5. ~Madzik pisze:

    Wygląda tak smakowicie, że koniecznie muszę skosztować :) pyszny przepis :)

    1. Małgosia pisze:

      Koniecznie, są naprawdę pyszne :)

  6. ~Aneta pisze:

    Prezentują się bardzo kusząco! Chyba zaserwuję sobie takie na śniadanie :) Pozdrawiam! :)

    1. Małgosia pisze:

      Gorąco polecam :)

  7. ~Sylwia pisze:

    Aż ślinka cieknie :D

  8. ~wiosenka27 pisze:

    Robiłam kiedyś na śmietance 30% i były bardzo puszyste. Wyobrażam sobie, że na mleku kokosowym są podobne:)


  9. Zdjecia jak zawsze pierwsza klasa!

  10. ~Angie pisze:

    Muszą być przepyszne, zdecydowanie moje smaki!: )

  11. ~JCD pisze:

    Wyglądają pysznie, warto spróbować takie naleśniki z mlekiem ryżowym ;)

    1. Małgosia pisze:

      Z pewnością byłyby pyszne!

  12. ~Maja pisze:

    Pycha! Wypróbowane. B. delikatne. Zjedzone ze słodką śmietaną, posypane zmielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi.

    1. Małgosia pisze:

      Cieszę się, że smakowały. Gdzie zdjęcie? ;)

  13. Rudaa pisze:

    Wyglądają pysznie, dawno nie miałam ochoty na słodkie naleśniki, ale teraz to się zmieniło;) zapraszam na mój blog: rudaakuchnia.blog.pl

  14. ~kocie-smaki pisze:

    dobrze musieć czasem pokombinować :)

  15. ~Smakosz pisze:

    Wyglądają smakowicie.

  16. ~fitdevangel pisze:

    omg to se narobiłam ochoty na naleśniczki <333


  17. MMm pyszne kalorie. Po takim posiłku warto wyjść na rower, pobiegać albo na jakiś basen :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>