Roladki ze schabu z serem, boczkiem i suszonymi pomidorami.

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

Piękna, jesienna pogoda nie skłania do przesiadywania w kuchni, jednak po długim spacerze apetyty dopisują każdemu. Musi być smacznie, pożywnie i z pewnością „na szybko”.

Czasami wystarczy po prostu usmażyć schabowe, a ze spiżarni wygrzebać jeszcze jeden słoiczek sałatki z buraczków, ale nawet najlepsze kotlety co drugi dzień mogą się przejeść. Aby nie dopuścić do takiej kulinarnej nudy, wystarczy odrobina wyobraźni i zwykły schab zamienia się w pyszne roladki, do których niejedno nadzienie pasuje. Tym razem postawiłam na ser, który spaja wszystko w całość, wędzony boczek i suszone pomidory. Okazało się, że to całkiem udane połączenie, a roladki okazały się hitem dnia.

Z pewnością sprawdzą się na ciepło, a po pokrojeniu w plastry, także na zimno. Jeśli coś zostanie, dodaj do sałatki lub wrapa.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 4-5 kotletów ze schabu (około 500g)
  • około 5 plastrów żółtego sera
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • sól
  • pieprz
  • do wyboru: chili, kolendra, zioła prowansalskie
  • jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety rozbij tłuczkiem. Mięso oprósz przyprawami bez soli.
  • Na każdym kawałku ułóż po plasterku sera, boczku i po jednym pomidorze osączonym z oliwy. Zawiń formując roladki. Oprósz solą i pieprzem.
  • Każdą roladkę oprósz w mące otrząsając jej nadmiar.
  • Następnie panieruj mięso w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  • Obsmaż na rumiano z każdej strony na maśle lub oliwie, a następnie wstaw na 20 minut do piekarnika, aby roladki dopiekły się w środku.
  • Podawaj z ziemniakami i surówką. Świetnie smakują też na zimno jako składnik wrapa lub surówki, a także po pokrojeniu w plastry, jako składnik tzw. „zimnej płyty”.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Roladki ze schabu z serem, boczkiem i suszonymi pomidorami.”

  1. ~Halski pisze:

    Z Twoich przepisów mogę zrobić wszystko. :) Także zrobię i roladki.

  2. ~anna pisze:

    Właśnie w niedzielę zrobiłam rodzince na obiad.
    Można też pierś z kurczaka tak zrobić.Ja obłożyłam brukselką przed zapieczeniem i ziemniaczkami ugotowanymi al dente.
    Od dawna znam ten przepis-można zamiast pomidorów ogórek konserwowy-pycha.

  3. ~Maja pisze:

    O to też super wygląda, dzięki.

  4. ~Alicja pisze:

    Wyglądają super smakowicie, ale mam pytanie: jaka ma być temperatura piekarnika?

    1. Małgosia pisze:

      180 stopni bez termoobiegu wystarczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>