Torcik czekoladowo – figowy.

101 Flares Pin It Share 101 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 101 Flares ×

 

Od kiedy kilka lat temu pojawiły się na naszym rynku świeże figi, zawojowały moje podniebienie. Zawsze czekam na przełom lata i jesieni, gdy pierwsze kolorowe liście spadają pod nogi, a sklepy przekrzykują się coraz to lepszymi cenami na te owoce. Nigdy nie mogę przejść obok nich obojętnie. Ich błękitne rumieńce działają na mnie absolutnie hipnotycznie.

Uwielbiam podawać je z dodatkiem pleśniowych serów, w tartach i pizzach, a także na świeżo, a to ciasto wymyśliłam już jakiś czas temu. Wyszło dokładnie tak samo, jak sobie to wyobraziłam. Nie mogło być lepiej…

Jako podstawę upiekłam niesamowicie puszysty, delikatny i lekki biszkopt czekoladowy. Trzeba obchodzić się z nim delikatnie, by nie zniszczyć jego struktury. Wprost idealnie komponuje się z jasnym, słodkim kremem z białej czekolady, a korona z pieczonych fig wygląda wyjątkowo i dekoracyjnie. Dzięki niej, ciasto z powodzeniem może pełnić rolę eleganckiego tortu urodzinowego, stać się niebanalnym, słodkim upominkiem dla bliskiej osoby, albo zwyczajnie uprzyjemnić leniwe niedzielne popołudnie. Figi świetnie neutralizują słodycz białej czekolady, co sprawia, że całość jest lekka i wyważona. Szczypta cynamonu i miodu dodaje ciastu jeszcze więcej smaku i idealnie komponuje się z figami.

Składniki:

(tortownica śr. 20cm)

  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g mąki pszennej
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki dżemu morelowego

ganache:

  • 150g białej czekolady dobrej jakości
  • 200g śmietanki kremowej 30-36%

pieczone figi na górę:

  • 6-7 świeżych fig
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kremówkę i białą czekoladę włóż do garnka. Podgrzewaj na najmniejszym ogniu mieszając do rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników w gładką masę. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Możesz też schłodzoną masę wstawić do zamrażalnika na 30-45 minut, aż masa mocno się schłodzi i zgęstnieje.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, a następnie odstaw do przestudzenia.
  • Białka ubijaj na pianę. Gdy piana zacznie gęstnieć dodawaj stopniowo cukier nie przerywając ubijania. Ubijaj do momentu, gdy piana będzie gęsta i błyszcząca.
  • Żółtka wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą i dodaj do piany z białek. Delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia się składników.
  • Obie mąki i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do piany. Ostrożnie i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż do przygotowanej tortownicy (pergamin na spodzie, nienatłuszczone boki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°.
  • Piecz około 30 minut.
  • Ostudź w formie. Najlepiej do góry dnem. W tym celu ustawiam formę na kratce, aby para miała ujście.
  • Figi nakrój ostrym nożem na krzyż. Niezbyt głęboko, aby nie rozpadły się podczas pieczenia.
  • Polej miodem, oprósz cynamonem i skrop sokiem z cytryny. Upiecz w piekarniku przez około 20 minut. W tym czasie figi powinny zmięknąć i zrumienić się, a na spodzie naczynia wytworzyć się syrop.
  • Syrop przelej do garnka i zredukuj aż zacznie gęstnieć. Odstaw figi i syrop do wystudzenia.
  • Biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny posmaruj dżemem morelowym i przykryj drugim.
  • Schłodzoną kremówkę z białą czekoladą ubij mikserem na sztywno uważając przy tym, by nie przebić śmietany gdyż przestanie być puszysta i zacznie się warzyć. Kremem posmaruj wierzch biszkoptu.
  • Na wierzchu ułóż upieczone i wystudzone figi i polej syropem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

14 przemyśleń na temat “Torcik czekoladowo – figowy.”

  1. ~Michał pisze:

    Pomysł na wykorzystanie fig genialny. Lubiłem figi zanim to było modne ;)

  2. ~Angie pisze:

    Jeśli chodzi o figi to mam identycznie, są to te owoce, które muszę kupić, jak je spotkam; D
    A w Twoim cieście wyglądają pięknie!

  3. ~gin pisze:

    Wygląda obłędnie!
    Chyba się w nim zakochałam… :)

  4. ~kocie-smaki pisze:

    cudo, po prostu cudo. a figi pokochałam miłością bezgraniczną :)

  5. ~dorota pisze:

    Bardzo malownicze są figi. A zdjęcia wyglądają jak obraz. Ciasto pewnie dobrze smakuje ale przede wszystkim podziwiam walory estetyczne

    1. Małgosia pisze:

      Zapewniam, że ciasto smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)

  6. ~Magda pisze:

    Zawsze lubiłam figi więc wypróbuję w tym przepisie, zwłaszcza ze teraz o tej porze roku figi są całkiem tanie


  7. Super…ale mnie naszła na niego chętka. A teraz sezon na figi… idealne!


  8. Ciasto wygląda niezwykle elegancko, nie mogę się napatrzeć :)

  9. ~witold szpak katowice pisze:

    Wspaniały przepis. figi są zdrowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>