Torcik czekoladowo – figowy.

101 Flares 101 Flares ×

 

Od kiedy kilka lat temu pojawiły się na naszym rynku świeże figi, zawojowały moje podniebienie. Zawsze czekam na przełom lata i jesieni, gdy pierwsze kolorowe liście spadają pod nogi, a sklepy przekrzykują się coraz to lepszymi cenami na te owoce. Nigdy nie mogę przejść obok nich obojętnie. Ich błękitne rumieńce działają na mnie absolutnie hipnotycznie.

Uwielbiam podawać je z dodatkiem pleśniowych serów, w tartach i pizzach, a także na świeżo, a to ciasto wymyśliłam już jakiś czas temu. Wyszło dokładnie tak samo, jak sobie to wyobraziłam. Nie mogło być lepiej…

Jako podstawę upiekłam niesamowicie puszysty, delikatny i lekki biszkopt czekoladowy. Trzeba obchodzić się z nim delikatnie, by nie zniszczyć jego struktury. Wprost idealnie komponuje się z jasnym, słodkim kremem z białej czekolady, a korona z pieczonych fig wygląda wyjątkowo i dekoracyjnie. Dzięki niej, ciasto z powodzeniem może pełnić rolę eleganckiego tortu urodzinowego, stać się niebanalnym, słodkim upominkiem dla bliskiej osoby, albo zwyczajnie uprzyjemnić leniwe niedzielne popołudnie. Figi świetnie neutralizują słodycz białej czekolady, co sprawia, że całość jest lekka i wyważona. Szczypta cynamonu i miodu dodaje ciastu jeszcze więcej smaku i idealnie komponuje się z figami.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

14 przemyśleń na temat “Torcik czekoladowo – figowy.”


  1. Uwielbiam figi! Cudowne ciasto! :)

  2. ~Michał pisze:

    Pomysł na wykorzystanie fig genialny. Lubiłem figi zanim to było modne ;)

  3. ~Angie pisze:

    Jeśli chodzi o figi to mam identycznie, są to te owoce, które muszę kupić, jak je spotkam; D
    A w Twoim cieście wyglądają pięknie!

  4. ~gin pisze:

    Wygląda obłędnie!
    Chyba się w nim zakochałam… :)

  5. ~kocie-smaki pisze:

    cudo, po prostu cudo. a figi pokochałam miłością bezgraniczną :)

  6. ~dorota pisze:

    Bardzo malownicze są figi. A zdjęcia wyglądają jak obraz. Ciasto pewnie dobrze smakuje ale przede wszystkim podziwiam walory estetyczne

    1. Małgosia pisze:

      Zapewniam, że ciasto smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)

  7. ~Magda pisze:

    Zawsze lubiłam figi więc wypróbuję w tym przepisie, zwłaszcza ze teraz o tej porze roku figi są całkiem tanie


  8. Super…ale mnie naszła na niego chętka. A teraz sezon na figi… idealne!


  9. Ciasto wygląda niezwykle elegancko, nie mogę się napatrzeć :)

  10. ~witold szpak katowice pisze:

    Wspaniały przepis. figi są zdrowe

Komentowanie wyłączaone