Kruche ciasteczka maślane.

27 Flares Pin It Share 27 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 27 Flares ×

Zaczynałam pisać wpis już dwa dni temu, ale w głowie tak mi się kotłowało, że nie potrafiłam złożyć żadnego sensownego zdania. Ostatecznie tamten przepis odłożyłam na bok  dzisiaj, gdy wstał nowy dzień i na dodatek zapowiada się, będzie piękny i słoneczny, mogę zabrać się do pracy.

Przepis nie jest niczym nadzwyczajnym i z pewnością nie zdobędzie tytułu odkrycia roku, ale dla mnie jest wyjątkowy. A to dlatego, że takie ciasteczka często przygotowuję z moimi dziećmi. Nie ma lepszej zabawy niż wspólne lepienie z ciasta. Nie szkodzi, że kuchnia w całości nadaje się do sprzątania, bo tabuny unoszącej się mąki pokryły całe blaty, fartuszki i nosy. Liczy się tylko to, że zarówno mali, jak i duzi są zadowoleni.

A jeśli po upieczeniu smakują tak, że nie można im się oprzeć, to znaczy, że osiągnęliśmy pełny sukces.

A ten przepis ten sukces Wam zagwarantuje. Ciasteczka upieczone według niego są kruche, maślane, niemal rozsypują się w ustach. Świetnie się formują w różne kształty i zachowują je podczas pieczenia. Z powodzeniem można wykrawać je foremką lub tak jak my, użyć stempelka. Jeśli takiego nie macie, nie szkodzi, użyjcie tłuczka do mięsa. W zależności od tego, czy użyjecie gładkiej, czy karbowanej strony, innych wzór otrzymacie.

Składniki:

(około 25 ciasteczek)

  • 250g masła
  • 65g mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
  • 250g mąki pszennej np tortowej
  • 75g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąki i cukier puder przesiej do miski.
  • Dodaj miękkie masło oraz żółtka, ekstrakt waniliowy oraz sól.
  • Zagnieć jednolite ciasto. Zrób to jak najszybciej, unikaj zbyt długiego zagniatania, które uwolni z mąki gluten. Tak przygotowane ciasteczka będą twarde.
  • Jeśli ciasto jest zbyt luźne i nie daje się formować, dodaj po łyżce każdej mąki.
  • Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczaj i odciskaj wzór stempelkiem. Jeśli wolisz użyć foremek do wykrawania, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5cm i wykrawaj ciasteczka.
  • Układaj ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10-12 minut do lekkiego zarumienienia na brzegach. Pozostaw do wystygnięcia na blaszce. Jeszcze ciepłe są bardzo kruche.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

12 przemyśleń na temat “Kruche ciasteczka maślane.”


  1. Uwielbiam ciasteczka maslane – sa doskonale z cieplym mlekiem :)!

  2. ~Michał pisze:

    Kruche ciasteczka maślane to poezja. I nigdy długo się nie utrzymują, momentalnie znikają. Pewnie tak było z twoimi :)

  3. ~Piotr pisze:

    I do tego jaki uroczy napis, idealna mama ! :) pewnie idealnie pasują do porannej kawy. Nie mogę się do tego zebrać, zawsze idę na łatwiznę i kupuje w sklepie a to na pewno nie to samo co sama możesz potwierdzić. Na razie nie ma moich dzieci ale jak tylko przyjadą to spróbuje zrobić może mi się uda.

  4. ~gin pisze:

    Rozkoszne :)
    Czasem takie najprostsze przepisy są najlepsze :) A często właśnie za nimi kryją się najwspanialsze historie :)

  5. ~Catalin pisze:

    I jak tu myśleć o przejściu na dietę? ;) Ciasteczka wyglądają przepysznie! Będę musiała wypróbować. Moi mali kucharze będą szczęśliwi, że będą mogli mi pomóc.

  6. ~Michał pisze:

    Nie wiem jak Wam ale mi kruche ciasteczka przypominają smak dzieciństwa i weekendów bądź też letnich wakacji u dziadków na wsi. U nich zawsze były pieczone przepyszne prostokatne ciasteczka do który dostawaliśmy ciepłe mleko


  7. Kruche ciasteczka to dobry pomysł na przekąskę do kawy czy herbaty :)

  8. ~viola pisze:

    Dzięki za przepis. Bardzo lubię takie ciastka i chętnie go wypróbuje.

  9. ~Halina pisze:

    Witam,piekłam je wczoraj.Składniki dałam zgodnie z przepisem.Ciasto wyszło zbyt miękkie,dodałam dodatkowo 100g mąki,wyciskałam ciasteczka taką maszynką z tłokiem.Wyszły pyszne,kruchutkie wręcz sypkie,tylko trochę mało słodkie po dodaniu dodatkowej mąki.Przed wyciskaniem ciasto schłodziłam.Moim zdaniem aby można było ciasto wałkować i wykrawać ciasteczka foremkami,to trzeba by było dodać jeszcze dodatkowo 50g mąki, oczywiście zwiększyć ilość cukru i żółtek.Proszę mi odpowiedzieć dlaczego ciasto wyszło takie jak masło z odrobiną mąki.Pozdrawiam.

    1. Małgosia pisze:

      Pani Halino, korzystając z okazji, że właśnie miałam piec z dziećmi ciasteczka, upiekłam właśnie te. Nie zarejestrowałam żadnych problemów z konsystencją, a moją jedyną modyfikacją było oprószenie jeszcze gorących ciastek startą czekoladą. Owszem, ciasto jest miękkie, ale jak najbardziej prawidłowe jak na klasyczne ciasteczka maślane. Dla poparcia swoich słów, przedstawiam zdjęcia dzisiejszych ciastek (na szybko i bez stylizacji) przed i po upieczeniu. Ciasta nie schładzałam. Ostatecznie można zamienić ekstrakt cukrem waniliowym lub laską wanilii.

      http://i.imgur.com/RY4Vjct.jpg

      http://i.imgur.com/tzxwmUF.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>