Sernik dyniowy na owsianym spodzie.

9 Flares 9 Flares ×

Jak co roku o tej porze zasypywani jesteśmy mnóstwem pracy. Czasami trudno nawet zebrać myśli, czy usiąść spokojnie przy kieliszku wina i wyciszającej lekturze. Dziś jednak obiecuję sobie, że w końcu usiądę w fotelu, zarzucę miękki koc na kolana i sącząc rozgrzewającego grzańca będę czytać do rana.

Zanim jednak to zrobię, chcę napisać o pewnym jesiennym serniku. Jest kremowy, wilgotny i ciężki, czyli ma wszystkie zalety dobrego sernika. Dzięki złocistej dyni dodanej do masy serowej nabiera niecodziennego, jesiennego charakteru, który pogłębia szczypta cynamonu dodana do owsianego spodu. Sernik sam w sobie jest bajeczny, ale decyzja o polaniu go półpłynnym, ciągnącym się karmelem sprawiła, że nie sposób się mu oprzeć.

Jednym słowem – sernik – bajka! Musicie koniecznie go sobie upiec. Tym bardziej, że nie może się nie udać. Jego tajemnica tkwi w dobrym twarogu i odrobinie czułości, którą musicie mu poświęcić.

 
zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

27 przemyśleń na temat “Sernik dyniowy na owsianym spodzie.”


  1. Sernik dyniowy znajduje się na mojej liście „must do” jeszcze na tę jesień. Ten wygląda cudnie.:)


    1. Robię sernik, ciaso z dyni i ciastka owsiane, ale na takie połączenie bym nie wpadła – wygląda super i pewnie smaczne :)

      1. ~L4U pisze:

        Świetny przepis dynia i owsiany spód. Genialne i zdrowe.

  2. ~Obżarciuch pisze:

    takiego sernika jeszcze nie jadłam, świetny pomysł

    pozdrawiam!

  3. ~aneta pisze:

    wygląda po prostu pięknie :)

  4. ~karol34 pisze:

    ciekawy przepis, wygląda apetycznie:)


  5. Pyszne, pyszności.
    Dziękuję za inspirację :)
    Pozdrawiam

  6. ~www.dobre-rady-pomoc.blogspot.com pisze:

    Świetny przepis, takiego sernika jeszcze nie widziałam, wygląda bardzo apetycznie.


  7. Zajebiście mi się podoba :-)

  8. ~li_lia pisze:

    Oblizałam monitor :)
    Gdyby mi się jeszcze chciało wyjść z domu po twaróg. Dynię mam w ogrodzie. Kurcze no, może po weekendzie upiekę. I zjem sama, do ostatniego okruszka.

  9. ~foodmania pisze:

    świetny sernik!! :) zdrowy i z dynią!

  10. ~Angie pisze:

    I ta polewa…kusi niesamowicie!

  11. ~Sebastian pisze:

    Wygląda obłędnie dobrze. Sama słodycz. Poproszę żonę, by mi zrobiła taki torcik.

  12. ~Arkadiusz pisze:

    Wygląda bajecznie! Jestem przekonany, że tak samo smakuje! :) Przepis super napisany także jak będzie chwila czasu to biorę się do roboty!

  13. ~Izuta pisze:

    Koniecznie muszę zrobić! Wygląda przepięknie.

  14. ~Julia pisze:

    wow, wygląda super :) Zaraz się zabieram do zrobienia takiego cuda :P

  15. ~MaciejKK pisze:

    dynia + sernik hmm wspaniałe połączenie :) ciekaw jest smaku :)


  16. Mega smakowicie wygląda, tylko patrzeć na niego a potem zjeść :)

  17. ~OptimDent pisze:

    sernik to moje ulubione ciasto!! ;]
    nie mogę uwierzyć, że jest wgl tego typu połączenie – z pewnością wypróbuje – dziękuje za propozycję nowego smaku! ;)

  18. ~Basia pisze:

    Przepis wypróbuję, już mi się podoba :-)
    Wykorzystanie puree z dyni (mam zapas) i owsianki pasuje świetnie do moich obecnych eksperymentów kulinarnych. Jedyne co zmienię to polewa, zamiast karmelu użyję gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

    Moimi „nowymi” produktami w kuchni z którymi się aktualnie bawię są: kasza jaglana, ciecierzyca, soczewica, szpinak i oczywiście dynia!

  19. ~Katarzyna pisze:

    Sernik super, wyszedł niesamowity! Polecam każdemu :)

  20. ~Dana pisze:

    Ten sernik piekłam już kilka razy. Dzisiaj znowu go piekę. Jest wyśmienity, bardzo nam smakuje. Polecam bardzo!

  21. ~Aga pisze:

    Dla tych, co na wiecznej diecie: można zmniejszyć ilość cukru (ja dałam pół szklanki) i jajek (ja dałam tylko dwa całe, plus z trzeciego wrzuciłam zółtko, a trzecie białko ubiłam na sztywną masę i dodałam do całości, żeby zwiększyć puszystość):-)) Dynia może być każda, nie tylko hokaido. ja brałam od teściowej z ogródka to, co akurat miała (a miała różne dynie) i też było ok. Można też zamiast karmelu polać całość gorzką czekoladą. Mimo tych drastycznych akcji redukujących kalorie sernik wychodzi i tak słodziutki bo dynia oddaje swoją naturalną słodycz. Całość jest przepyszna. Gratuluję pomysłu, dynia plus ser plus spód z płatków owsianych są po prostu czadowe! I zachęcam do konsumpcji również wersji light:-)) To, co zaproponowałam to naprawdę light:-)))


  22. Zrobiłem te cudo i o dziwo nie było trudno :) Mnie smakowało bardzo (jadłem po raz pierwszy w życiu), lecz gościom przeszkadzała trochę ta konsystencja dyni. Były takie jakby resztki włókien. Na innych stronach z przepisami polecają ciągle dynię Hokkaido. Czym będzie się różnić od tej wielkiej standardowej, którą użyłem?

    1. Małgosia pisze:

      Po zmiksowaniu pure nie powinno mieć „nitkowatej” konsystencji. Dynia hokaido świetnie się piecze, jest mięsista o wyraźnym, słodkawym smaku o intensywnym kolorze. Jest to gatunek dyni ogólnie polecany do ogólnego zastosowania w kuchni, świetna do pieczenia, zup itp.

  23. ~Eko pisze:

    Uwielbiam serniki, no ale muszę przyznać że takiego to jeszcze nie jadłem i o takim nie słyszałem. Bardzo ciekawe zestawienie z tą dynią i płatkami owsianymi. Owsiankę lubię więc i taki sernik pewnie też będzie świetny :)

Komentowanie wyłączaone