Łosoś w marynacie musztardowo – miodowej.

33 Flares Pin It Share 31 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 2 Email -- LinkedIn 0 33 Flares ×

 

Łososia przyrządzam stosunkowo dość często. Po pierwsze w tego względu, że wszyscy go uwielbiamy. Ma delikatny, ale jednocześnie zdecydowany, rybny smak i z uwagi na brak drobnych ości, świetnie nadaje się na posiłek dla dziecka. Jak bowiem wiadomo ryby ze względu na ich bogactwo składników odżywczych i zawartość zdrowych tłuszczy, jeść należy. Nie tylko w okresie rozwoju i dorastania. Po drugie, dlatego też, że przygotowanie obiadu bazującego na kawałku łososiowego fileta, zajmuje zaledwie chwilę.

Przyszedł więc też czas, by i łosoś znalazł swoje miejsce wśród coraz liczniej gromadzonych przepisów na blogu. Ostatnio zauważyłam, że zbliżamy się do magicznej liczby 400 wpisów – co w chwili zakładania bloga wydawało mi się szaloną i niemożliwą do osiągnięcia ilością.

Wracając do dzisiejszego przepisu, ryba przygotowana według niego jest wyjątkowo soczysta, ma piękny kolor, a lekko skarmelizowana skórka, która tworzy się na powierzchni, ma pikantno – słodki smak. Wszystko to można w prosty sposób osiągnąć dzięki prostej marynacie na bazie musztardy i miodu.

Do tak przygotowanego łososia polecam sporą porcję warzyw w postaci surówki – tak właśnie ja jadam go najczęściej. Na duży głód, polecam z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.

Składniki:

(4 porcje)

  • około 700g filet z łososia ze skórą
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • szczypta płatków chili
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę umyj i w razie konieczności usuń łuski ze skóry. Podziel filet na porcje i osusz dokładnie.
  • Z podanych składników przygotuj dość marynatę o konsystencji gęstej emulsji. W razie konieczności dodaj więcej oliwy.
  • Przygotowaną marynatą zalej kawałki ryby i odstaw co najmniej na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
  • Przed smażeniem wyjmij rybę z lodówki, by nieco się ogrzała. Dzięki temu równomiernie się usmaży.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej) układaj kawałki ryby skórą do dołu nie otrząsając z nich nadmiaru marynaty.
  • Gdy zauważysz, że ryba w większości jest już ścięta (przestała być szklista), a skóra rumiana i chrupiąca, odwróć na drugą stronę i dosmaż jeszcze przez chwilę.
  • Zdejmij z patelni i podaj z ulubionymi dodatkami.
  • W taki sam sposób możesz przygotować łososia na grillu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

12 przemyśleń na temat “Łosoś w marynacie musztardowo – miodowej.”

  1. ~Lena pisze:

    Jaki soczysty, i idealnie upieczony. Nic tylko zajadać:)

  2. ~Angie pisze:

    Takiego łososia mogę jeść codziennie: )

  3. ~Sylwia pisze:

    Przepiękny łosoś!!! :) Dawno nie jadłam

  4. ~Aśka pisze:

    Inspiracja na dzisiejszy obiadek :) Dzięki!

  5. ~Natalia pisze:

    Bardzo ciekawy artykuł, pozdrawiam serdecznie !

  6. kalkawkuchni pisze:

    łosoś w moim ulubionym wydaniu :)


  7. Uwielbiam łososia, więc przepis świetny jak dla mnie :)

  8. ~bronislaw pisze:

    Dzieki za ten wpis, natchnal, a wlasciwie zainspirował mnie, być może w przyszlosci sam zaczne prowadzic bloga, choc szczerze przyznam, ze takiego talentu do pisania jak Ty to nie mam ;) No nic, jak to mowia niektorzy, pozyjemy, zobaczymy, w tej chwili pragne Ci jednak podziekowac za to, ze Ty piszesz, pozdrawiam :)

  9. ~Iskierka pisze:

    Łosoś rewelacja, polecam, mojej rodzinie smakował baaaarrrrdzzzoooooo :)))

  10. ~Michal pisze:

    Świetnie wygląda! Chętnie spróbuje zrobić takiego łososia, szczególnie, że uwielbiam ryby.

    Pozdrawiam

  11. ~Karol pisze:

    Uwielbiam łososia, dzięki za przepis.
    Będzie pretekst aby znowu spałaszować moją ulubioną rybkie…;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>