Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami

27 Flares Pin It Share 24 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 3 Email -- LinkedIn 0 27 Flares ×

 

Ciasta marchewkowe znane są na całym świecie, a tradycja ich wypiekania sięga odległych lat. Są proste, wilgotne, niezbyt ciężkie, a smakiem dorównują wielu wyrafinowanym wypiekom. Świetnie smakują bez dodatków, ale mogą pełnić rolę bazy do przygotowania rozmaitych przekładańców, a nawet tortów weselnych. Jedno jest pewne, smakują wybornie, długo zachowują świeżość, mają piękny kolor i zawsze się udają.

Teraz, jesienią, gdy warzywa korzeniowe mają swoje pięć minut i smakują najlepiej, warto spróbować tego ciasta. Zapewniam, że pokochacie je tak samo, jak ja, a goście nie uwierzą, że powstało na bazie warzyw. Z przyjemnością oddaję w Wasze ręce mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe – pełne smaku, pachnące cynamonem i orzechami, w kolorach jesiennych liści.

Składniki:

okrągła tortownica o śr. 18-20cm

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200g marchwi
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego (muscovado)
  • 1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego (demerara)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub przypraw korzennych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100g orzechów włoskich

krem:

  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 250g serka śmietankowego (np mascarpone lub innego)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

karmel:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki kremówki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i cynamonem.
  • Jajka utrzyj z całym cukrem na puch.
  • Stopniowo dodawaj mąkę, olej oraz startą marchewkę. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  • Tak przygotowane ciasto wylej na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
  • Posyp grubo posiekanymi orzechami (jeśli wolisz, możesz też dodać je do ciasta i wymieszać)
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50minut do „suchego patyczka”
  • Ostudź na kratce.
  • Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawaj po łyżce serka (o zbliżonej temperaturze – pokojowej) nie przerywając miksowania na średnich obrotach. Ucieraj do powstania gładkiego, puszystego kremu. Pod koniec ucierania dodaj ekstrakt waniliowy. Gdyby krem zaczął się rozwarstwiać, postaw miskę nad kąpielą wodną i nie przerywaj ucierania do momentu aż ponownie się połączy w gładką masę.
  • Przetnij ciasto na dwie części i przełóż je kremem.
  • Przygotuj karmel. W garnku umieść cukier i wodę. Podgrzewaj aż syrop się zredukuje i zacznie rumienić. Nie mieszaj łyżką, możesz potrząsać od czasu do czasu garnkiem, by cukier równomiernie się karmelizował. Gdy uzyska bursztynowy kolor, ostrożnie dodaj kremówkę i wymieszaj. Jeszcze chwilę podgrzewaj aż masa się połączy.
  • Stygnącym karmelem polej tort i odstaw do zastygnięcia w chłodne miejsce.

Smacznego!

 

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

37 przemyśleń na temat “Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami”

  1. ~Obżarciuch pisze:

    wow! świetnie wygląda!


    1. Uwielbiam robić i jeść trorty – Twój wygląda pysznie, super pomysł

  2. ~Beta pisze:

    Robię od dawna ciasto marchewkowe – jako osoba leniwa używam jednak wytłoków powstałych z „produkcji” domowego soku marchewkowego. Może nawet są lepsze, bo dość suche, co jednak nie zaważa na miłej wilgotności tego ciasta. Nie pomyślałam jednak, że można je uzupełnić masą w środku – i tort, który jest dla mnie zawsze zbyt trudny, by się za niego brać – mam gotowy. Dzięki zatem za podpowiedź.

    1. Małgosia pisze:

      W końcu tort nie musi być na bazie biszkoptu, ani mieć 11 warstw. Pomysł wykorzystania pozostałości po produkcji soku wydaje się być znakomity – taki domowy recykling i nic się nie marnuje :)

  3. ~gin pisze:

    Łał, wygląda fenomenalnie, taki wielki, pyszny kopiec marchewkowy :)

    1. Małgosia pisze:

      No tak, wyrósł dość wysoko. Miał być lukrowany – jak ośnieżone szczyty Alp, ale nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem tego karmelu ;)

  4. ~Angie pisze:

    Wygląda niesamowicie, już czuję, jak pięknie musi pachnieć; )

  5. ~robertwrobel pisze:

    Marchewka i ciasto? A już tort? Nigdy bym nie pomyślał. Wygląda świetnie – aż chce sie zjeść. Mam nadzieję, że moje ubogie zdolności kulinarne kiedyś pozwolą na wypróbowanie tego przepisu


  6. O ja Cie krece! Czapki z glow – masz talent!


  7. WOW WOW WOW :) Nieprzyzwoicie pysznie się prezentuje!

  8. ~MarcelQ pisze:

    Hmm… XXI wiek, środek Europy, a ja nigdy nie jadłem ciasta marchewkowego, choć mój tata ma cukiernię. Poproszę zatem kawałek z dostawą do domu. ;)

    1. ~ Małgosia pisze:

      Po sąsiedzku nie mogę odmówić ;)

  9. ~evita pisze:

    A zwykły cukier może być?

    1. ~ Małgosia pisze:

      Może być zwykły, chociaż brązowy cukier zapewnia ciastu lekko karmelowy aromat i kolor. Wyjdzie bez wątpienia, ale na pewno będzie jaśniejsze.

  10. ~Hurtownia pisze:

    fajnie tu u Ciebie :)

  11. ~Jowicia pisze:

    o, czegoś takiego to ja jeszcze nie jadłam

  12. ~Liliana pisze:

    Super torcik !
    A w wolnej chwili zapraszam do mnie :) .

  13. ~http://photo-common-creative.blogspot.com/ pisze:

    W życiu bym nie pomyślała, że jest on z marchewek :)

  14. ~Roman pisze:

    wspaniałe, a ten karmel na wierzchu cudo. Odrobinę bym zmienił rodzaj mąki na np ryżową to wtedy było by bezglutenowe :)

  15. ~Arletap pisze:

    mam pytanko bo chce zrobic to ciasto, szklanka mąki i 2/3 szklanku oleju? nie bedzie to ciasto za tłuste , a może wkradl sie jakiś błąd do przepisu ?

    1. ~ Małgosia pisze:

      Wszystko jest ok, ciasto z tych proporcji nie jest tłuste. Poza mąką jest jeszcze sporo marchwi.

  16. ~Arletap pisze:

    Wyszło , bardzo bardzo pyszne. Następnym razem zrobie z podwójnej porcji bo już prawnie nie ma :-)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakuje. :)

  17. ~Arletap pisze:

    Następnym razem zrobie zdjęcie :-)

    1. Małgosia pisze:

      Gorąco zachęcam, dla aktywnych czytelników przesyłających zdjęcia potraw przygotowanych wg moich przepisów zawsze mam drobne upominki w zamian :)

  18. ~Jarek pisze:

    Mam nadzieje, że i mi się uda zrobić takie cudo. Trzymajcie kciuki.

  19. ~Daria pisze:

    Kurcze! Wygląda obłędnie! Jutro się za niego zabieram, choć mam „małe” obawy. Ze słodkościami idzie mi nieco gorzej niż z gotowaniem…


  20. mmm tort wygląda wspaniale gratuluje talentu kulinarnego. pozdrawiam

  21. ~Marlena pisze:

    Przepis znalazłam jakiś czas temu, a dziś zrobiłam. Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta! Rewelacja. Dziś zrobiony i dziś prawie zjedzony :)

  22. ~Tatiana pisze:

    Już wiem, jakie ciasto przygotuję na sobotę. Wygląda apetycznie. Rewelacyjne zdjęcia. Gratuluję pomysłu na stylizacje. Pozdrawiam

  23. ~Basia pisze:

    Świetny przepis na tort marchewkowy ! Moja siostra oszalała jak zrobiłam jej na urodziny :)

  24. ~Dominika pisze:

    A ja zrobiłam i nie wyszedł;( Nie dość, ze opadl choc nie zrobil sie zakalec, to masa nadawala sie tylko do kosza. Karmel tez porażka. Pewnie to moja wina, w ciąży nie powinno sie piec ;/ A mial byc taki piekny jak na zdjeciu na urodziny mojego męża. Ehh

    1. Małgosia pisze:

      Pani Dominiko, bardzo mi przykro, że torcik się nie udał. Trudno mi znaleźć przyczynę niepowodzenia bez szczegółowych informacji. Jak sama Pani widzi z powyższych komentarzy, nie tylko ja piekłam to ciasto, zresztą nie raz i to pierwszy sygnał, że coś nie wyszło.

  25. ~Dorota pisze:

    Przepyszny!!!

  26. ~Meg pisze:

    Ciasto mistrzowskie, ale bym zatopiła w nim zębiska :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>