Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami

23 Flares Pin It Share 23 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 23 Flares ×

 

Ciasta marchewkowe znane są na całym świecie, a tradycja ich wypiekania sięga odległych lat. Są proste, wilgotne, niezbyt ciężkie, a smakiem dorównują wielu wyrafinowanym wypiekom. Świetnie smakują bez dodatków, ale mogą pełnić rolę bazy do przygotowania rozmaitych przekładańców, a nawet tortów weselnych. Jedno jest pewne, smakują wybornie, długo zachowują świeżość, mają piękny kolor i zawsze się udają.

Teraz, jesienią, gdy warzywa korzeniowe mają swoje pięć minut i smakują najlepiej, warto spróbować tego ciasta. Zapewniam, że pokochacie je tak samo, jak ja, a goście nie uwierzą, że powstało na bazie warzyw. Z przyjemnością oddaję w Wasze ręce mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe – pełne smaku, pachnące cynamonem i orzechami, w kolorach jesiennych liści.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

37 przemyśleń na temat “Schweizer Rüblitorte – Tort marchewkowy z orzechami”

  1. ~Obżarciuch pisze:

    wow! świetnie wygląda!


    1. Uwielbiam robić i jeść trorty – Twój wygląda pysznie, super pomysł

  2. ~Beta pisze:

    Robię od dawna ciasto marchewkowe – jako osoba leniwa używam jednak wytłoków powstałych z „produkcji” domowego soku marchewkowego. Może nawet są lepsze, bo dość suche, co jednak nie zaważa na miłej wilgotności tego ciasta. Nie pomyślałam jednak, że można je uzupełnić masą w środku – i tort, który jest dla mnie zawsze zbyt trudny, by się za niego brać – mam gotowy. Dzięki zatem za podpowiedź.

    1. Małgosia pisze:

      W końcu tort nie musi być na bazie biszkoptu, ani mieć 11 warstw. Pomysł wykorzystania pozostałości po produkcji soku wydaje się być znakomity – taki domowy recykling i nic się nie marnuje :)

  3. ~gin pisze:

    Łał, wygląda fenomenalnie, taki wielki, pyszny kopiec marchewkowy :)

    1. Małgosia pisze:

      No tak, wyrósł dość wysoko. Miał być lukrowany – jak ośnieżone szczyty Alp, ale nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem tego karmelu ;)

  4. ~Angie pisze:

    Wygląda niesamowicie, już czuję, jak pięknie musi pachnieć; )

  5. ~robertwrobel pisze:

    Marchewka i ciasto? A już tort? Nigdy bym nie pomyślał. Wygląda świetnie – aż chce sie zjeść. Mam nadzieję, że moje ubogie zdolności kulinarne kiedyś pozwolą na wypróbowanie tego przepisu


  6. O ja Cie krece! Czapki z glow – masz talent!


  7. WOW WOW WOW :) Nieprzyzwoicie pysznie się prezentuje!

  8. ~MarcelQ pisze:

    Hmm… XXI wiek, środek Europy, a ja nigdy nie jadłem ciasta marchewkowego, choć mój tata ma cukiernię. Poproszę zatem kawałek z dostawą do domu. ;)

    1. ~ Małgosia pisze:

      Po sąsiedzku nie mogę odmówić ;)

  9. ~evita pisze:

    A zwykły cukier może być?

    1. ~ Małgosia pisze:

      Może być zwykły, chociaż brązowy cukier zapewnia ciastu lekko karmelowy aromat i kolor. Wyjdzie bez wątpienia, ale na pewno będzie jaśniejsze.

  10. ~Hurtownia pisze:

    fajnie tu u Ciebie :)

  11. ~Jowicia pisze:

    o, czegoś takiego to ja jeszcze nie jadłam

  12. ~Liliana pisze:

    Super torcik !
    A w wolnej chwili zapraszam do mnie :) .

  13. ~http://photo-common-creative.blogspot.com/ pisze:

    W życiu bym nie pomyślała, że jest on z marchewek :)

  14. ~Roman pisze:

    wspaniałe, a ten karmel na wierzchu cudo. Odrobinę bym zmienił rodzaj mąki na np ryżową to wtedy było by bezglutenowe :)

  15. ~Arletap pisze:

    mam pytanko bo chce zrobic to ciasto, szklanka mąki i 2/3 szklanku oleju? nie bedzie to ciasto za tłuste , a może wkradl sie jakiś błąd do przepisu ?

    1. ~ Małgosia pisze:

      Wszystko jest ok, ciasto z tych proporcji nie jest tłuste. Poza mąką jest jeszcze sporo marchwi.

  16. ~Arletap pisze:

    Wyszło , bardzo bardzo pyszne. Następnym razem zrobie z podwójnej porcji bo już prawnie nie ma :-)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakuje. :)

  17. ~Arletap pisze:

    Następnym razem zrobie zdjęcie :-)

    1. Małgosia pisze:

      Gorąco zachęcam, dla aktywnych czytelników przesyłających zdjęcia potraw przygotowanych wg moich przepisów zawsze mam drobne upominki w zamian :)

  18. ~Jarek pisze:

    Mam nadzieje, że i mi się uda zrobić takie cudo. Trzymajcie kciuki.

  19. ~Daria pisze:

    Kurcze! Wygląda obłędnie! Jutro się za niego zabieram, choć mam „małe” obawy. Ze słodkościami idzie mi nieco gorzej niż z gotowaniem…


  20. mmm tort wygląda wspaniale gratuluje talentu kulinarnego. pozdrawiam

  21. ~Marlena pisze:

    Przepis znalazłam jakiś czas temu, a dziś zrobiłam. Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta! Rewelacja. Dziś zrobiony i dziś prawie zjedzony :)

  22. ~Tatiana pisze:

    Już wiem, jakie ciasto przygotuję na sobotę. Wygląda apetycznie. Rewelacyjne zdjęcia. Gratuluję pomysłu na stylizacje. Pozdrawiam

  23. ~Basia pisze:

    Świetny przepis na tort marchewkowy ! Moja siostra oszalała jak zrobiłam jej na urodziny :)

  24. ~Dominika pisze:

    A ja zrobiłam i nie wyszedł;( Nie dość, ze opadl choc nie zrobil sie zakalec, to masa nadawala sie tylko do kosza. Karmel tez porażka. Pewnie to moja wina, w ciąży nie powinno sie piec ;/ A mial byc taki piekny jak na zdjeciu na urodziny mojego męża. Ehh

    1. Małgosia pisze:

      Pani Dominiko, bardzo mi przykro, że torcik się nie udał. Trudno mi znaleźć przyczynę niepowodzenia bez szczegółowych informacji. Jak sama Pani widzi z powyższych komentarzy, nie tylko ja piekłam to ciasto, zresztą nie raz i to pierwszy sygnał, że coś nie wyszło.

  25. ~Dorota pisze:

    Przepyszny!!!

  26. ~Meg pisze:

    Ciasto mistrzowskie, ale bym zatopiła w nim zębiska :D

Komentowanie wyłączaone