Bagietki z szałwią i pestkami dyni.

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

Gdybym prowadziła blog w innej kategorii nie miałabym pojęcia o czym dzisiaj napisać… Ani jedno słowo nie ciśnie mi się na usta, a w głowie mam mętlik. Zanudzanie o codziennych problemach jest po prostu… nudne, ale na szczęście o kulinariach zawsze można coś smacznego napisać.

Na przykład o domowych bagietkach, o ich subtelnym smaku, chrupiącej skórce i puszystym wnętrzu najeżonym pestkami dyni.

Chciałam, by były treściwe, nie tak lekkie jak powszechnie znane francuskie bagietki. Użyłam więc dość dużej ilości mąki chlebowej, co mocno wpłynęło na ich konsystencję i wzbogaciło smak. Do takich bagietek spokojnie mogłam dosypać obfitą porcję pestek dyni osiągając tym samym zamierzony efekt.

Listki świeżej szałwii to w tym przypadku przysłowiowa wisienka na torcie. Uwielbiam je pieczone – nabierają wyjątkowego smaku i niesamowitej chrupkości.

Polecam świeże bagietki z oliwą – wyborne!

Składniki:(4 bagietki)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7g suchych drożdży
  • około 50g pestek dyni
  • kilka listków świeżej szałwii
  • oliwa do skropienia ciasta podczas zwijania.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąki przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier oraz sól. Wymieszaj.
  • Stopniowo zagniatając ciasto dolewaj ciepłą wodę. Zagnieć dość miękkie, elastyczne ciasto, a następnie wyrabiaj je przez około 10-15 minut.
  • Przykryj folią i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć dodając 3/4 pestek dyni do ciasta. Gdyby kleiło się zbyt mocno do dłoni, skrop je oliwą. Jeśli nie jest to niezbędne, nie dodawaj więcej mąki.
  • Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 4 względnie równe części i rozciągnij dłonią na płaski podłużny placek. Zwiń ciasno, jednocześnie rozciągając i formując podłużny wałek. Sklej na końcu i ułóż na blasze. Możesz użyć blachy do pieczenia bagietek.
  • Posyp pozostałymi pestkami.
  • Na cieście ułóż zwilżone listki szałwii i przyklej je delikatnie do bagietek. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Piecz około 20 minut w 200°C.
  • Ostudź.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

12 przemyśleń na temat “Bagietki z szałwią i pestkami dyni.”

  1. ~Angie pisze:

    Muszę w końcu zrobić bagietki, bo Twoje zdecydowanie mnie do tego zachęcają: )


  2. Uwielbiam pieczywo z pestkami dyni :).

  3. ~Magda pisze:

    Wyglądają oszałamiająco! Jakbym jeszcze potrafiła je zrobić..

    1. Małgosia pisze:

      Spróbuj, to naprawdę nie jest takie trudne, a bagietki mają prawo nie mieć idealnego kształtu, moje też nie mają :)


  4. uwielbiam bagietki, a ta kompozycja z szałwią, hmmm ciekawy jestem smaku :)

  5. ~kocie-smaki pisze:

    ja z kolei o kulinariach mogę czytać bez końca, szczególnie o takich cudnych wypiekach :)

  6. ~Marcelina pisze:

    Mega apetycznie wyglądają! Z dodatkiem szałwii bardzo mnie zaciekawiłaś :)

  7. ~asia pisze:

    Czy mozna upiec z tego przepisu chleb zamiast bagietek :)?

    1. Małgosia pisze:

      Można uformować bochenek. Czas pieczenia się tylko wydłuży.

  8. ~Daria pisze:

    Pestki dyni to dla mnie nic nowego. Ale szałwia – zupełna nowość. Wydaje mi się, że nigdy nie jadłam żadnego dania, które byłoby doprawione szałwią. Szałwia kojarzy mi się bardziej jako dodatek do kosmetyków, odżywek do włosów, szamponów i tak dalej. No ale widać również ma jakieś walory smakowe, i to całkiem niezłe, skoro można razem z dynią dodać ją do bakietek. Wychodzi z pewnością bardzo smacznie.

  9. ~Norbert pisze:

    przepis jak najbardziej ciekawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>