Bagietki z szałwią i pestkami dyni.

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

Gdybym prowadziła blog w innej kategorii nie miałabym pojęcia o czym dzisiaj napisać… Ani jedno słowo nie ciśnie mi się na usta, a w głowie mam mętlik. Zanudzanie o codziennych problemach jest po prostu… nudne, ale na szczęście o kulinariach zawsze można coś smacznego napisać.

Na przykład o domowych bagietkach, o ich subtelnym smaku, chrupiącej skórce i puszystym wnętrzu najeżonym pestkami dyni.

Chciałam, by były treściwe, nie tak lekkie jak powszechnie znane francuskie bagietki. Użyłam więc dość dużej ilości mąki chlebowej, co mocno wpłynęło na ich konsystencję i wzbogaciło smak. Do takich bagietek spokojnie mogłam dosypać obfitą porcję pestek dyni osiągając tym samym zamierzony efekt.

Listki świeżej szałwii to w tym przypadku przysłowiowa wisienka na torcie. Uwielbiam je pieczone – nabierają wyjątkowego smaku i niesamowitej chrupkości.

Polecam świeże bagietki z oliwą – wyborne!

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

12 przemyśleń na temat “Bagietki z szałwią i pestkami dyni.”

  1. ~Urszula pisze:

    o jaaa. Chcę!

  2. ~Angie pisze:

    Muszę w końcu zrobić bagietki, bo Twoje zdecydowanie mnie do tego zachęcają: )


  3. Uwielbiam pieczywo z pestkami dyni :).

  4. ~Magda pisze:

    Wyglądają oszałamiająco! Jakbym jeszcze potrafiła je zrobić..

    1. Małgosia pisze:

      Spróbuj, to naprawdę nie jest takie trudne, a bagietki mają prawo nie mieć idealnego kształtu, moje też nie mają :)


  5. uwielbiam bagietki, a ta kompozycja z szałwią, hmmm ciekawy jestem smaku :)

  6. ~kocie-smaki pisze:

    ja z kolei o kulinariach mogę czytać bez końca, szczególnie o takich cudnych wypiekach :)

  7. ~Marcelina pisze:

    Mega apetycznie wyglądają! Z dodatkiem szałwii bardzo mnie zaciekawiłaś :)

  8. ~asia pisze:

    Czy mozna upiec z tego przepisu chleb zamiast bagietek :)?

    1. Małgosia pisze:

      Można uformować bochenek. Czas pieczenia się tylko wydłuży.

  9. ~Daria pisze:

    Pestki dyni to dla mnie nic nowego. Ale szałwia – zupełna nowość. Wydaje mi się, że nigdy nie jadłam żadnego dania, które byłoby doprawione szałwią. Szałwia kojarzy mi się bardziej jako dodatek do kosmetyków, odżywek do włosów, szamponów i tak dalej. No ale widać również ma jakieś walory smakowe, i to całkiem niezłe, skoro można razem z dynią dodać ją do bakietek. Wychodzi z pewnością bardzo smacznie.

  10. ~Norbert pisze:

    przepis jak najbardziej ciekawy.

Komentowanie wyłączaone