Focaccia z figami i rozmarynem.

14 Flares Pin It Share 14 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 14 Flares ×

 

Czasami życie nabiera takiego tempa, że wyprzedza nas o całą długość i wydaje się, że zostajemy nieco w tyle, a gdy przyspieszamy kroku by nadrobić zaległości, brakuje nam tchu…

Czasami nie jest łatwo… Trudno zebrać kotłujące się myśli w choć jedno zgrabne zdanie. Jakby nagle zaczęły brzmieć w zupełnie nieznanym mi języku. Zanim odnajdę w tym szaleństwie siebie, mogę zrobić tylko to, co dobrze znam, co powstaje niemal intuicyjnie, a jednocześnie proces wytwarzania ma działanie wyjątkowo odprężające.

Postawiłam na prostą focaccię, pachnącą świeżą oliwą, aromatycznym rozmarynem i jesiennymi figami o nieco odświeżającym, słodkawym smaku. Idealne pieczywo dla osób oswajających się ze smakiem świeżych fig, a także dla ich wiernych miłośników. Proste i jednocześnie wytworne połączenie, które samo w sobie nie wymaga więcej dodatków i może z powodzeniem stanowić samodzielną przekąskę.

W sobotni poranek najlepiej smakuje jeszcze ciepła focaccia z figami z odrobiną oliwy i octu balsamicznego, a na wieczorną ucztę polecam ją z wyrazistym serem pleśniowym. Będzie apetycznie się rozpuszczał na cieście wyjętym prosto z piekarnika.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej 550
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 5g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 świeże figi
  • świeży rozmaryn,
  • sól morska
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, sól i cukier. Zrób wgłębienie i dolewaj stopniowo zagniatając ciasto. Powinno być miękkie, lekko luźne, ale nie rozpływające się.
  • Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto energicznie wyrabiając je przez 10-15 minut podlewając po kilka kropli oliwy, aby zapobiec przyklejaniu.
  • Wyrobione ciasto przykryj wilgotną ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Po tym czasie odgazuj ciasto wbijając w nie pięść i krótko zagnieć formując kulę. Ponownie odstaw do podwojenia objętości.
  • Figi pokrój w plastry.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągnij na blasze formując płaski placek o dowolnym kształcie. Ja wybrałam owalny kształt.
  • Na cieście rozłóż plastry fig i posyp listkami świeżego rozmarynu.
  • Oprósz solą morską i pieprzem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut do lekkiego zrumienienia na powierzchni.
  • Przed podaniem skrop oliwą lub podaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

14 przemyśleń na temat “Focaccia z figami i rozmarynem.”

  1. ~Aneta G. pisze:

    wygląda po prostu piękne :) zapisuję do zrobienia :)

    1. Małgosia pisze:

      Koniecznie :)

  2. ~Angie pisze:

    Wygląda świetnie, musi być niesamowita w smaku, a jako, że jestem miłośniczką fig nie mam, co do tego najmniejszych wątpliwości: )


  3. Musi byc wyborne :-)! Super karafka ;-).

  4. ~Patrycja pisze:

    Interesujący pomysł, wygląd też naprawdę fajnie, ciekawe jak smakuje :)

  5. ~sylwia pisze:

    Wow! Wygląda nieziemsko!


  6. Focaccia? Pierwsze słyszę, ale wygląda całkiem apetycznie, myślę, że skusze się i przygotuję to może w ten weekend? czemu nie zaproszę znajomych i będzie w sam raz na kolacje. Hmm.. a co myślicie by zamiast fig dać np. gruszkę ? Powinno chyba tez być okey, jak myślicie? Chociaż w sumie jak na pierwszy raz to lepiej nie eksperymentować i dodam figi.

    1. Małgosia pisze:

      Focaccia smakuje wybornie z wieloma dodatkami, nie tylko z figami. Z gruszką też pewnie stworzyłaby niezły duet

  7. ~Norbert pisze:

    wygląda trochę jak pizzerka ;]

  8. ~Sonia pisze:

    To taka sama focaccia, którą można było kupić kiedyś w pewnym dyskoncie? Tylko, że z innymi dodatkami? Jeśli tak, to robię ;)

    1. Małgosia pisze:

      Trudno mi powiedzieć, czy taka sama. Zazwyczaj nie kupuję gotowych produktów tego typu. Trzeba spróbować by się przekonać :)

  9. ~Sonia pisze:

    Zrobię w środę i się okaże ;)

  10. ~Sonia pisze:

    Robiłam już dwa razy focaccię z tego przepisu :) Za drugim razem wyszła lepsza, bardziej puszysta, chyba przez to, że dłużej wyrastała, bo miałam milion innych zajęć. Dodałam do ciasta świeży cząber, było bardzo aromatyczne! A na wierzch mięso mielone, paprykę, przecier pomidorowy i ser żólty. Dziś przekazuję przepis koleżance, bo już się napaliła na robienie :)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że focaccia smakuje. Mam nadzieję, że koleżanka również będzie zadowolona. Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>