Odwrócone ciasto z gruszkami.

6 Flares Pin It Share 6 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 6 Flares ×

 

Tyle nowego…

Nowy tydzień, miesiąc, rok szkolny, szkoła… nie moja, a jednak stres jest… pogoda i lakier do paznokci…

Trudno mi zebrać myśli więc piekę ciasto i omal nie zapominam o dodaniu cukru.  Na wszelki wypadek piekę w małej foremce, aby móc upiec kolejne – miksowanie ciasta tak uspokaja…

Szkoda, że przez to gruszki wcale nie chcą ułożyć się tak finezyjnie jak to zaplanowałam.
Nie będzie ładnie, ale będzie smacznie.

Bo choć nie pamiętam, by moja mama piekła ciasta z gruszkami, kojarzą mi się właśnie tak. Słodkie i soczyste, pachnące pieczonym ciastem i karmelem.

Tak pachnie nadchodząca jesień i oby była złota, bo jak na razie wszędzie jest szaro.

 

 

Składniki:

(okrągła forma 18-20cm)

  • 1/2 szklanki cukru + 1/4 szklanki wody
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-3 gruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklankę wody podgrzewaj na patelni tak długo aż syrop zgęstnieje i uzyska brązowy kolor karmelu. Natychmiast przelej do natłuszczonej formy i pozwól by zastygło.
  • Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
  • Dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  • Dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników.
  • Obrane gruszki przekrój na pół, a następnie pokrój na półplasterki. Ułóż w formie wachlarza na zastygniętym karmelu.
  • Zalej delikatnie przygotowanym ciastem i wyrównaj.
  • Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do chwili aż ciasto będzie sprężyste na środku.
  • Wyjmij z pieca i odstaw na 10 minut. Po tym czasie przełóż na talerz do góry dnem.
  • Ostudź.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

20 przemyśleń na temat “Odwrócone ciasto z gruszkami.”

  1. ~ilovebake.pl pisze:

    bardzo apetyczne i klimatyczne zdjęcia :) pozdrawiam

  2. ~magma pisze:

    musi być smaczne:)


  3. O-ja-Cie ;-)! Wyglada wykwintnie!


  4. nie dość,że wygląda na smaczne, to piękne zdjęcia.

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję :)

  5. ~Angie pisze:

    Ten dół/ góra musi być najlepszy na świecie<3

  6. ~gin pisze:

    Mmm, musiało smakować wspaniale :) Chyba upiekę sobie takie z jabłkami :)

  7. ~Obżarciuch pisze:

    pyszne ciasto! jeszcze takiego nie robiłam, pozdrawiam!

  8. ~karol34 pisze:

    uwielbiam gruszki, pyszne, polecam:)


  9. Bardzo ciekawa propozycja.
    Pozdrawiam smacznie


  10. wygląda przepysznie, przyznam że ciasta z gruszką jeszcze nie robiłam :)

  11. ~Imię (wymagane) pisze:

    właśnie wyjęłam z piekarnika, przepis wspaniały

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że smakuje :)


  12. Nie dosyć, że masz talent do pieczenia to jeszcze do robienia świetnych zdjęć! Twoje dzieło przepysznie prezentuje się na Twoich fotografiach. Uwielbiam gruszki, więc na pewno przetestuje przepis :)

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję, staram się :)

  13. ~Filip pisze:

    Jeszcze szklanka mleka i będzie jak u babci:D


  14. Odwracane ciasta są genialne, ja ostatnio robiłam z jabłkami <3

  15. ~Doradca pisze:

    Wygląda smakowicie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>