Dynia piżmowa z szałwią i fetą.

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

 

To chyba dobry moment na rozpoczęcie sezonu na rozgrzewające potrawy. Odkopałam z szafy już ciepłe skarpetki i koc, a na kolację znów ma się ochotę na coś ciepłego. Do łask wraca więc dynia i jej słoneczny kolor.

Do tej przekąski idealnie sprawdzi się dynia piżmowa. Jej zwarty miąższ i słodkawy smak świetnie się sprawdzą w tym wydaniu. Wystarczy kilka minut na patelni, by móc cieszyć się pożywną i smaczną kolacją. Szałwia w tym zestawieniu to klasyka i koniecznie musicie usmażyć kilka listków w całości. Powstają z nich niebanalne, bardzo chrupiące i niesamowicie aromatyczne chipsy, które nie tylko wspaniale dekorują to proste danie, ale dodają mu wiele smaku. Jeśli nigdy dotąd nie używaliście w kuchni świeżej szałwii, koniecznie spróbujcie. Podczas gdy surowa jest niesmaczna i przypomina mydło, usmażona uwalnia cudowny aromat.

Jako zwieńczenie dodałam odrobinę wyrazistej w smaku, słonej fety, by przełamać ziołowy aromat szałwii i słodycz dyni piżmowej.

To takie dogadzanie sobie w dobrym stylu. Jedzenie sprawia mnóstwo frajdy, świetnie poprawia nastrój i rozgrzewa w chłodny wieczór, a jednocześnie jest zdrowe i pożywne.

Składniki:

(2-3 porcje)

  • 1 dynia piżmowa
  • świeża szałwia – kilka listków do potrawy + kilka do dekoracji
  • 100g fety
  • oliwa
  • cytryna
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię obierz, oczyść i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy.
  • Na rozgrzaną oliwę wrzuć całe listki szałwii. Odłóż kilka do pokrojenia i dodania do dyni. Po kilku sekundach odwróć na drugą stronę. Przełóż na ręcznik papierowy jak tylko zrobią się chrupiące.
  • Na tę samą oliwę wrzuć pokrojoną dynię. Dopraw solą i pieprzem cytrynowym do smaku i smaż aż dynia zmięknie.
  • Gdy dynia będzie miękka, dodaj pozostałą posiekaną już szałwię i podsmaż jeszcze kilka sekund, aż uwolni aromat.
  • Zdejmij z ognia i skrop lekko sokiem z cytryny.
  • Przełóż na talerze lub jeden duży półmisek i posyp pokruszoną fetą.
  • Na wierzchu ułóż usmażone listki szałwii. Podawaj od razu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

4 przemyślenia na temat “Dynia piżmowa z szałwią i fetą.”


  1. Uwielbiam dynie! Na jesien jest jak znalazl, a mozna ja tez dlugo przechowywac i cieszyc sie nia np. zima :).

  2. ~Janek90 pisze:

    Jadłem w podobnym wykonaniu już dynię.
    Jak gdzieś dorwę dynie to wypróbuję i dam znać jak wyszła.


  3. Dynia piżmowa i feta to moje ulubione połączenie plus jeszcze szpinak :)


  4. oo, przypomniałaś mi właśnie przepis na podobne danie z dynią.. w sumie dynie już są dostępne, to trzeba korzystać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>