Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Szybko gotowane obiady to latem najlepsze rozwiązanie zaraz obok emigracji do restauracji w porze posiłku. Udowodniłam niejednej znajomej, że da się nakarmić rodzinę zdrowo i smacznie w mniej niż pół godziny.

No jak się chce, to się da.

A jak się nie chce, to i tak jak głód przyciśnie to najszybsze rozwiązanie.

Tak więc, jeśli zależy nam na czasie najprostszym rozwiązaniem będzie makaron z pożywnym sosem. W tym momencie najczęściej nurkujemy w lodówce i sprawdzamy stopień zaopatrzenia. W dokładnie taki sam sposób powstał dzisiejszy przepis. Jak się okazało bardzo smaczny i sycący. Do jego przygotowania nie trzeba wielu składników, ani czasu. Większość zrobimy zanim zagotuje się woda na makaron.

Zapewniam, że taki obiad zadowoli każdego łakomczucha i amatora makaronów.

Składniki:

  • 500g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 szalotki (lub 1 cebula)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g pieczarek
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)
  • 250g serka mascarpone
  • pieprz
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól morka do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • świeża bazylia
  • makaron np kokardki – Farfalle

Przygotowanie krok po kroku:

  • W osolonym wrzątku ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Zachowaj szklankę wody, w której się gotował.
  • Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  • Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulkę/szalotkę i czosnek. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę.
  • Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmaż aż zmiękną.
  • Całość dopraw pieprzem i chili i podlej winem.
  • Zredukuj wino.
  • Dodaj skórkę drobno startą z cytryny.
  • Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. W razie konieczności, podlej odlaną wodą po gotowaniu makaronu, by rozrzedzić nieco sos.
  • Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
  • Do gorącego sosu dodaj gorący makaron i wymieszaj.
  • Posyp posiekaną bazylią.
  • Podawaj natychmiast.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

12 przemyśleń na temat “Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami”

  1. ~Aneta G. pisze:

    doskonałe połączenie :) uwielbiam makarony


    1. Uwielabiam takie makarony, ja robię z mascarpone i szpinakiem :)

  2. ~Angie pisze:

    Mnie zdecydowanie zadowoli; )

  3. ~Na zdrowie pisze:

    W pół godziny?!
    Czytając przepis, nigdy bym nie pomyślał, że można tak szybko zjeść tak smacznie.
    Widocznie nie jestem dostatecznie szybki. :)

  4. ~Olena pisze:

    Zrobiłam dziś na obiad, bardzo smaczne :)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że danie smakowało i dziękuję za opinię :)

  5. ~bert pisze:

    Wszystko ladnie pieknie ale dla mnie jako poczatkujacego i malo obeznanego w kuchni nie wszystko jest tu takie proste….
    Szczypta platkow chilli? Gdzie to znajde. I co to jest szalotka?

    1. Małgosia pisze:

      Płatki chili znajdziesz w przyprawach – to wysuszone i rozdrobnione papryczki chili, natomiast szalotka to odmiana cebuli. Jest od niej mniejsza, łagodniejsza, delikatniejsza i nieco słodsza. Dostępna już w większości sklepów. Można zastąpić cebulą.

  6. ~majk pisze:

    A po co skórka cytryny? Tam sama chemia siedzi. Proponuję łyżeczkę soku cytrynowego jeśli ktoś bardzo chce. Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Skórka z cytryny dla smaku. Zawiera olejki eteryczne, których nie dostarczy sok z cytryny. Nie chodzi o zakwaszenie potrawy. Cytrynę należy oczywiście przed dodaniem do potrawy sparzyć i dokładnie wyszorować.

  7. ~KingaL pisze:

    Robilam ostatnio to danie i bylo bardzo dobre, napewno jeszcze nie raz bede robic, przepis zapisuje sie do naszego rodzinnego menu ;)

Odpowiedz na „MałgosiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>