Sernikobrownie z sosem malinowym.

101 Flares Pin It Share 101 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 101 Flares ×

 

Zastanawialiście się kiedyś co jada bloger kulinarny na wakacjach? Na własnym przykładzie mogę stwierdzić, że jada wszystko, czego sam nie ugotuje i smakuje mu wyśmienicie. Tak długo czekaliśmy na urlop, że wyjechaliśmy w pośpiechu zostawiając cały zagajnik ziół bez opieki. Na szczęście nie ucierpiały mocno, a my wyłaziliśmy się po lesie, po polach i bezdrożach grzejąc nosy w lipcowym, gorącym słońcu, mocząc nogi w kałuży po burzy i walcząc z upartymi komarami. Tej ostatniej walki nie mogę uznać za jednocześnie wygraną.

Odpoczęłam… Przyznaję z czystym sumieniem, że nawet nie zdawałam sobie sprawy jak bardzo potrzebowałam tej odrobiny lenistwa.

Nabrałam energii do pracy i już widzę, że choć trudno mi wciąż wrócić do rytmu, chce mi się więcej.

Lato trwaj!

A na uczczenie powrotu do domu upiekłam przepyszne brownie – sernikobrownie i podałam je z sosem ze świeżych i pachnących malin.

Wydawałoby się, że ciężkie, czekoladowe ciasto nie nadaje się na letni deser, a jednak jego bogaty, pełny smak w połączeniu z kremową masą serową i kwaskowym sosem  malinowym smakował wybornie. Te smaki cudownie się komponują i wzajemnie uzupełniają. No i piecze się zaledwie kilkanaście minut. Da się wytrzymać nawet, gdy temperatury rosną. Bajka!

Koniecznie upieczcie!

Składniki:(blacha ok. 20×30)

  • 4 duże jajka
  • 100g ciemnego cukru trzcinowego muscovado (lub jasnego demerara + łyżka melasy)
  • 200g masła
  • 200g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • 500g mielonego sera twarogowego lub ricotty
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

sos malinowy:

  • około 250g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1/4 szklanki cukru lub cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej do połączenia składników. Odstaw do przestygnięcia.
  • Jajka utrzyj z cukrem.
  • Nie przerywając ucierania dodawaj stopniowo masę czekoladową.
  • Dodaj mąkę przesianą z kawą i kakao i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto czekoladowe i wyrównaj.
  • Składniki na masę serową (twaróg, jajko, mąki, ekstrakt i cukier) krótko utrzyj do połączenia się składników.
  • Za pomocą łyżki wykładaj porcjami na ciasto czekoladowe na całej powierzchni.
  • Trzonkiem łyżki rozprowadź lekko masę serową tworząc w ten sposób fantazyjne smugi.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut lub do chwili aż ciasto stężeje na powierzchni.
  • Ostudź.
  • Z podanych składników przygotuj sos malinowy.
  • W niewielkim garnku umieść maliny, cukier i wodę. Zagotuj i lekko rozgnieć owoce widelcem. Gotuj przez kilka minut aż maliny wyraźnie zmiękną. Przetrzyj sos przez gęste sito. W razie konieczności ponownie zagotuj dolewając niewielką ilość wody w celu rozrzedzenia sosu.

 

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

13 przemyśleń na temat “Sernikobrownie z sosem malinowym.”

  1. ~gin pisze:

    Ależ Ci cudowne wyszło!
    Moje ziółka niestety nie przetrwał urlopu… Zakładam nowy parapetowy ogródek :)

    1. Małgosia pisze:

      Na szczęście stały w cieniu, a burze skutecznie je podratowały :)


  2. Mmm, sernikobrownie wygląda pysznie. :) Jak dla mnie taki ciacho nadaje się na każdą porę roku i okazję. :)

  3. ~Angie pisze:

    Połączenie idealne; ))


  4. Wygląda obłędnie! Aż ślinka leci ;)

  5. ~Marta pisze:

    Uwielbiam… Brownie moja nowa miłość a Twoje serniko-brownie juz zapisuje do ulubionych ;)

  6. ~wedelka pisze:

    Fantastyczne :) I ten sos…mmm :)

  7. ~batosz pisze:

    Przyznam że ten akurat mnie złamał. Aż musiałem na chwilę odejść od kompa i ugryźć się w rękę. Jeszcze kilka takich zdjęć i zacznę pożerać biurko!

  8. ~Ola pisze:

    Wygląda wprost nieziemsko, dodaje do najbliższych planów kulinarnych :)

  9. ~Agnieszka pisze:

    Witam. Wygląda pysznie, aż ślinka cieknie. Ale proszę o info CO TO JEST MELASA i EKSTRAKT WANILIOWY ??? pozdrawiam

  10. ~Maja pisze:

    Małgosiu, proszę o radę: muszę dzisiaj zrobić ciasto serowo-czekoladowe, ale mam tylko serek mascarpone. Nada się? Ewentualnie jak zmodyfikować przepis, żeby się nadawał? Pozdrawiam :)

    1. Małgosia pisze:

      Maju, jeśli pytasz o to, czy sernik uda się na samym mascarpone, to wyjdzie, ale będzie miał zupełnie inny smak. Będzie bardzo delikatny w smaku, kremowy – przepyszny, ale nie tak „serowy” jak twaróg. Pokusiłabym się o dodanie skórki cytryny i odrobiny sok dla dodania mu wyrazistości. Robiłabym z mascarpone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>