Puszyste jagodzianki z kruszonką.

8 Flares Pin It Share 8 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 8 Flares ×

 

Jagodzianki.

Symbol beztroskiego dzieciństwa, sztandarowy letni wypiek i gwarancja brudnej twarzy przynajmniej w tej większej połowie.

Wiecie, tej z ustami…

Idealne na podwieczorek, śniadanie i zwyczajnie, bez okazji. Najlepsze!

Kto jadł tylko kupne jagodzianki powinien jak najszybciej udać się do kuchni i zabrać się za zagniatanie ciasta.

Dobrze wyrobione drożdżowe ciasto tak dostojnie wyrasta. Tak bardzo lubię na nie patrzeć, choć podobno nie powinnam tego robić. Babcia mówiła, że wtedy nie rośnie.

Rośnie… Sprawdziłam…

Ale przy najbliższej okazji znów sprawdzę. Tak dla pewności!

To najbardziej puszyste jagodzianki, jakie do tej pory mieliście okazję widzieć. Z tak niewielkiej ilości mąki można otrzymać pełną blachę pokaźnych rozmiarów bułeczek. Ale nie myślcie sobie, że są za wielkie dla Was. I tak sięgniecie po dokładkę!

 

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

15 przemyśleń na temat “Puszyste jagodzianki z kruszonką.”


  1. Ooo tak, jagodzianki to moje ulubione letnie drożdżówki :)

  2. ~Aneta G. pisze:

    śliczne bułeczki, a zdjęcie jeszcze piękniejsze :)

  3. ~magma pisze:

    świetnie ci wyszły:)

  4. ~gin pisze:

    Uwielbiam :) Szczególnie takie, gdzie jest niemal więcej jagód niż ciasta. Czysta rozkosz :)

  5. ~Kasia pisze:

    Sobota, godzina 12. A my całą rodziną siedzimy pod winoroślami. Zjedliśmy obiad…a teraz zajadamy się Pani jagodziankami. Wyszły przepyszne. Pierwsze w życiu moje eksperymenty z ciastem drożdżowym. Do tego zimne mleczko… Dziękuję!!!!!!!!

  6. ~tomek12 pisze:

    W mojej opinii Pani jagodzianki też są rewelacyjne. Mimo iż ciasto drożdżowe to nie jest moja mocna strona, ale wszystko na szczęście udało się zrobić :)


  7. piękne. też piekłam, ale nie wyrosły tak cudownie

  8. ~HealthyVibes pisze:

    Boże przecudownie wyglądają! Kocham jagody :) Chociaż normalnie nie jadam słodyczy to muszę przyznać, że się skuszę. Zawsze w drodze do szkoły mama pakowała mi w podstawówce jagodziankę do plecaka :D Czas sobie przypomnieć! :)

  9. ~marta pisze:

    uwielbiam jagodzianki a Twoje wyglądaja tak lekko,,, takie puszyste… mniam


  10. Swietne! Doskonale z cieplym mlekiem :).

  11. ~Carol pisze:

    Jagodzianki to moje ulubione drożdżówki;) te wyglądają pięknie, od samego patrzenia ślinka cieknie;)

  12. ~kasia pisze:

    Czy mozna uzyc mrozonej borowki amerykanskiej?

    1. Małgosia pisze:

      Można. Najlepiej użyć zamrożonych.

  13. ~pati pisze:

    zrobiłam tak jak w przepisie ale zamiast sprężystego ciasta wyszło strasznie lepkie.

    1. Małgosia pisze:

      Ciasto ma być miękkie, niezbyt zbite, żeby po upieczeniu było puszyste i lekkie. Proszę lepiej wyrobić ciasto, a jeśli faktycznie jest zbyt mokre, trzeba dodać niewielką ilość mąki. Sucha z pozoru mąka różni się wilgotnością, dlatego też mogą wystąpić pewne rozbieżności z przepisem.

Komentowanie wyłączaone