Puszyste jagodzianki z kruszonką.

8 Flares Pin It Share 8 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 8 Flares ×

 

Jagodzianki.

Symbol beztroskiego dzieciństwa, sztandarowy letni wypiek i gwarancja brudnej twarzy przynajmniej w tej większej połowie.

Wiecie, tej z ustami…

Idealne na podwieczorek, śniadanie i zwyczajnie, bez okazji. Najlepsze!

Kto jadł tylko kupne jagodzianki powinien jak najszybciej udać się do kuchni i zabrać się za zagniatanie ciasta.

Dobrze wyrobione drożdżowe ciasto tak dostojnie wyrasta. Tak bardzo lubię na nie patrzeć, choć podobno nie powinnam tego robić. Babcia mówiła, że wtedy nie rośnie.

Rośnie… Sprawdziłam…

Ale przy najbliższej okazji znów sprawdzę. Tak dla pewności!

To najbardziej puszyste jagodzianki, jakie do tej pory mieliście okazję widzieć. Z tak niewielkiej ilości mąki można otrzymać pełną blachę pokaźnych rozmiarów bułeczek. Ale nie myślcie sobie, że są za wielkie dla Was. I tak sięgniecie po dokładkę!

 

Składniki:

(8-10 bułeczek)

  • 350g mąki pszennej (typ 500-600)
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 30g masła
  • 30ml oleju roślinnego np rzepakowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • około 250g jagód
  • kruszonka: łyżka masła, łyżka cukru pudru, 3-4 pełne łyżki mąki pszennej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko podgrzej. Powinno być letnie.
  • Masło rozpuść.
  • Mąkę przesiej.
  • Połącz mąkę z cukrem i drożdżami.
  • Jajka rozmąć, odłóż 1-2 łyżki do posmarowania jagodzianek. Następnie rozmieszaj z mlekiem. Dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Rozmieszaj płyn w mące, a następnie zagnieć ciasto do połączenia się składników.
  • Dodaj tłuszcz i wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Odstaw w ciepłe miejsce pod ściereczką na 45 minut lub do podwojenia objętości.
  • Ponownie krótko zagnieć. Podziel na 8-10 części, wyrabiaj bułeczki, rozpłaszcz, wypełnij umytymi owocami (możesz dodać po pół łyżeczki cukru) i zaklej dokładnie. Układaj spodem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Z rozpuszczonej drugiej porcji masła, cukru pudru i mąki zagnieć kruszonkę.
  • Wyrośnięte jagodzianki posmaruj odłożonym jajkiem i posp obficie kruszonką.
  • Piecz w 170ºC przez około 25-30 minut na złoty kolor.
  • Ostudź na kratce.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

15 przemyśleń na temat “Puszyste jagodzianki z kruszonką.”


  1. Ooo tak, jagodzianki to moje ulubione letnie drożdżówki :)

  2. ~Aneta G. pisze:

    śliczne bułeczki, a zdjęcie jeszcze piękniejsze :)

  3. ~magma pisze:

    świetnie ci wyszły:)

  4. ~gin pisze:

    Uwielbiam :) Szczególnie takie, gdzie jest niemal więcej jagód niż ciasta. Czysta rozkosz :)

  5. ~Kasia pisze:

    Sobota, godzina 12. A my całą rodziną siedzimy pod winoroślami. Zjedliśmy obiad…a teraz zajadamy się Pani jagodziankami. Wyszły przepyszne. Pierwsze w życiu moje eksperymenty z ciastem drożdżowym. Do tego zimne mleczko… Dziękuję!!!!!!!!

  6. ~tomek12 pisze:

    W mojej opinii Pani jagodzianki też są rewelacyjne. Mimo iż ciasto drożdżowe to nie jest moja mocna strona, ale wszystko na szczęście udało się zrobić :)


  7. piękne. też piekłam, ale nie wyrosły tak cudownie

  8. ~HealthyVibes pisze:

    Boże przecudownie wyglądają! Kocham jagody :) Chociaż normalnie nie jadam słodyczy to muszę przyznać, że się skuszę. Zawsze w drodze do szkoły mama pakowała mi w podstawówce jagodziankę do plecaka :D Czas sobie przypomnieć! :)

  9. ~marta pisze:

    uwielbiam jagodzianki a Twoje wyglądaja tak lekko,,, takie puszyste… mniam


  10. Swietne! Doskonale z cieplym mlekiem :).

  11. ~Carol pisze:

    Jagodzianki to moje ulubione drożdżówki;) te wyglądają pięknie, od samego patrzenia ślinka cieknie;)

  12. ~kasia pisze:

    Czy mozna uzyc mrozonej borowki amerykanskiej?

    1. Małgosia pisze:

      Można. Najlepiej użyć zamrożonych.

  13. ~pati pisze:

    zrobiłam tak jak w przepisie ale zamiast sprężystego ciasta wyszło strasznie lepkie.

    1. Małgosia pisze:

      Ciasto ma być miękkie, niezbyt zbite, żeby po upieczeniu było puszyste i lekkie. Proszę lepiej wyrobić ciasto, a jeśli faktycznie jest zbyt mokre, trzeba dodać niewielką ilość mąki. Sucha z pozoru mąka różni się wilgotnością, dlatego też mogą wystąpić pewne rozbieżności z przepisem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>