Kremowy sernik z wiśniami.

136 Flares 136 Flares ×

Patrząc na miseczkę świeżych, krwistoczerwonych wiśni nie zastanawiałam się co powinnam z nich zrobić. Niemal od razu przyszedł mi na myśl sernik. Tak, właśnie sernik. Nieważne, że to właśnie te ciasta potrafią zaleźć mi najgłębiej za skórę. To musiał być właśnie sernik.

Ciężki, wilgotny, waniliowy, z ogromną ilością kwaskowych owoców i nutą czekolady. Tak właśnie sobie go wyobraziłam. Mam nadzieję, że wybaczycie mi kolejny sernik w tak krótkim czasie.

Wyszedł idealnie, a w smaku… boski, najlepszy sernik jaki jadłam. Niezbyt słodki, mokry i kremowy. Słodzony głównie miodem i podwójnie wiśniowy.

Podwójnie, bo jedne są kwaśne, pieczone razem z ciastem, a drugie słodkie, duszone w syropie cukrowym. Coś na kształt konfitury, która wspaniale dosładza i uzupełnia ciasto. Oczywiście i bez wiśniowego zwieńczenia sernik jest smaczny i pięknie się prezentuje, jest też znacznie mniej kaloryczny, bo masę serową słodzi się tylko miodem, ale czasami warto dopieścić własne zmysły czymś wyjątkowym, a ten komplet jest wyjątkowo zmysłowy.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

17 przemyśleń na temat “Kremowy sernik z wiśniami.”


  1. Wygląda obłędnie!!!

  2. ~favcook pisze:

    BAJECZNIE wygląda!

  3. ~amaranthrose pisze:

    Idealny sernik. Fantastycznie wygląda i na pewno tak też smakuje!

  4. ~Twój Raj pisze:

    Piękny serniczek wygląda obłędnie i smakuje na pewno za….. zarąbiście !!!!

  5. ~Marta pisze:

    Obłęd w biały dzień. Piękny sernik.

  6. ~kocie-smaki pisze:

    takie właśnie maziste i kremowe serniki uwielbiam najbardziej – zapisuję do zrobienia :)

  7. ~Na zdrowie pisze:

    Ach, sernik.
    Rozmarzony jestem. Dawno sernika nie jadłem.
    A ten, z wiśniami, dodatkowo nastraja mnie sentymentalnie.
    No przecież nie jestem taki.
    Chyba. :)

  8. ~ladylaura pisze:

    Cudowny ,najlepszy.

  9. ~kasia pisze:

    Pyszny serniczek, na pewno się skuszę i upiekę:) ale to że miód się krystalizuje świadczy, że jest właśnie dobrej jakości. Pozdrawiam serdecznie:)

    1. Małgosia pisze:

      Kasiu, oczywiściemasz rację, dobry miód się krystalizuje, ale jego konsystencja jest gładka. Gorszej jakości miody kamienieja.

  10. ~Beata pisze:

    Niesamowity wygląd soku z wiśni, który spływa po bokach kawałka sernika. Mniam


  11. Ale mi ślinka cieknie!!!!

  12. ~nisaba pisze:

    Pięknie wygląda. Rzadko coś piekę, ale taki sernik muszę zrobić.

  13. ~kobieta pisze:

    Wygląda apetycznie! Zrobiłam sobie takiego smaka, że zaraz zabieram się za sernik!

  14. ~gin pisze:

    Ja za sernikami przepadam, ten wygląda po prostu bosko!

  15. ~Agnieszka pisze:

    Czy kremowke dodać ubita czy płynna z lodówki?

    1. Małgosia pisze:

      Płynną, w temperaturze pokojowej jak reszta składników.

Komentowanie wyłączaone