Tajskie zielone curry z kurczakiem.

6 Flares Pin It Share 6 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 6 Flares ×

Uwielbiam kuchnię azjatycką. Jej świeżość i bogactwo egzotycznych smaków. Tak bardzo różni się od ciężkiej i dostojnej kuchni europejskiej. Jeszcze kilka lat temu nie przyszłoby mi z pewnością do głowy używać w swojej kuchni trawy cytrynowej, aromatycznej pasty curry, czy sosu rybnego. Tego ostatniego w szczególności, a jednak. Warto.
Zielone curry to jedno z moich ulubionych dań. Jest świeże i lekkie, a jednocześnie sycące i pełne smaku. Przygotowanie w woku sprawia, że w kilka chwil możemy ugotować naprawdę imponującą ilość curry, ale też pomaga uzyskać odpowiednią chrupkość warzyw.
Co jeszcze lubię w tym daniu? Z pewnością to, że jego składniki można niemal dowolnie modyfikować i dostosowywać do zawartości lodówki, czy też apetytu. Tym razem chciałam, by moje zielone curry było bogate w letnie warzywa, których teraz mamy zatrzęsienie. Dopilnowałam, by wszystkie komponowały się kolorystycznie z nazwą potrawy. Wykorzystałam więc różyczki brokuła, świeżą cukinię, dymkę i sporą ilość groszku cukrowego. Uwielbiam groszek w azjatyckich daniach.
Nie, ja w ogóle uwielbiam groszek cukrowy… Dodałam go naprawdę sporo i to curry było chyba najlepszym, jakie dotąd robiłam, a robiłam już niejedno. Należy pamiętać tylko o jednym warzywa nie mogą być rozgotowane. Najlepiej smakują jeszcze chrupiące, a groszek dodaje się w ostatniej chwili, tylko by się zdążył podgrzać.

Składniki:
(4-6 porcji)

  • 500g piersi kurczaka
  • około 300-400g brokuła
  • 1 cukinia około 250g
  • 250-300g groszku cukrowego w strączkach
  • 1,5 łyżki pasty z zielonego curry
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • 1 limonka
  • 1 cebula
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1,5 łyżki sosu rybnego (można zastąpić jasnym sosem sojowym)
  • kawałek zielonego chili (opcjonalnie)
  • pieprz
  • mielona kolendra
  • pęczek świeżej kolendry
  • olej sezamowy lub rzepakowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, chili i czosnek. Zeszklij.
  • Dodaj pastę curry i trawę cytrynową i podsmaż chwilę aż zacznie intensywnie pachnieć.
  • Natychmiast dodaj pokrojone w kostkę mięso i podsmaż. Nie rumień na złoty kolor.
  • Dopraw sosem rybnym lub sojowym, pieprzem i mieloną kolendrą.
  • Kolejno dodawaj brokuł podzielony na małe różyczki i cukinię pokrojoną w kostkę.
  • Podlej warzywnym lub drobiowym bulionem lub wodą.
  • Połowę groszku wyłuskaj ze strączków, resztę zostaw w całości i dodaj do potrawy gdy całość będzie ugotowana, ale wciąż jędrna i chrupiąca.
  • W tym samym czasie dodaj też mleko kokosowe i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  • Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  • Dodaj posiekaną świeżą kolendrę.
  • Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

11 przemyśleń na temat “Tajskie zielone curry z kurczakiem.”

  1. ~wiosenka27 pisze:

    Danie wygląda naprawdę smacznie, chętnie wrzucę dziś na patelnię coś na azjatycką nutę:)

    1. Małgosia pisze:

      Ja chyba też :)

  2. ~Na zdrowie pisze:

    Apetycznie tu.
    Tyle smaków mnie omija.
    Szkoda, że to nie ja rządzę w kuchni. :(

    1. Małgosia pisze:

      Może kolacja niespodzianka? Każdy domowy szef kuchni czasami lubi być w taki sposób zaskoczony :)

  3. ~flavors pisze:

    Jak to pięknie i apetycznie wygląda, a do tego takie śliczne zdjęcia!

  4. ~Piotr masaż pisze:

    Odkąd mój brat pracuje w koreańskiej restuaracji to mocno przekonałem się do kuchni azjatyckiej. Takiego curry jednak jeszcze nie jadłem, dzięki za przepis :)

  5. ~MARTA pisze:

    Piękna kompozycja kolorystyczna i smakowa. yummy


  6. Kura swietnie komponuje sie z groszkiem :).

  7. ~Engel pisze:

    Zielone curry w Samui rewelacja, ciekawe czy ten przepis będzie podobny. Spróbuje.

  8. ~Natalia pisze:

    Pojedzone :) Przepis świetny- idealnie w moje smaki. Ostatnio z moim M. co weekand przygotowujemy sobie jakies curry, ostatnio tikka masala, a dzisiaj zielone z Twojego przepisu. Dziękuje za smakowe umilenie weekandu. Pozdrawiam! :)

  9. ~Viva Le Smak pisze:

    Bardzo ciekawy przepis – z wielką chęcią spróbuje w wersji z krewetkami zamiast kurczaka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>