Ciasto z budyniem i jagodami.

13 Flares Pin It Share 13 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 13 Flares ×

Warstwowe ciasta zawsze wzbudzają nasz zachwyt. Lubimy je za bogaty smak i wyrafinowany wygląd. Niestety zazwyczaj ich przygotowanie wiąże się z długimi godzinami spędzonymi w kuchni. Mnie prawie zawsze wychodzi zbyt mało kremu na dekoracje. Nie wspomnę już ile razy wszystko wyglądało jak krzywa wieża. Tym gorzej, że nie ta słynna…

To ciasto łączy w sobie prostotę i łatwość wykonania, wyborny, lekko biszkoptowy smak, ogromną ilość sezonowych owoców i warstwy. Te ostatnie sprawiają, że ciasto, choć zwyczajne nabiera odświętnego charakteru. Ja postawiłam na proste smaki – jagody, śmietankowy budyń i ciasto z lekko waniliową nutą. Bajecznie pyszne i rozpływające się w ustach.

Z pewnością długo nie zapomnę tego przepisu. To taka moja skromna niezapominajka spotkana przypadkiem na polnej drodze. Samotna, ale zawsze pamięta… Maleńka, ale przebija się przez kamienie, by spojrzeć w stronę słońca swoimi błękitnymi oczami…

Jeśli macie taką ochotę, możecie zamienić jagody na inne miękkie sezonowe owoce. Jestem pewna, że ciasto będzie równie pyszne z porzeczkami, malinami, wiśniami itp. Eksperymentujcie ze smakiem!

Składniki:

  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 150g masła
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 400ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • około 200g jagód

Przygotowanie krok po kroku:

  • z 400ml mleka odlej 1/3 szklanki. Resztę zagotuj. W odlanym mleku rozmieszaj proszek budyniowy i cukier i energicznie mieszając dodaj do wrzącego mleka. Po minucie zestaw z ognia, dodaj łyżkę masła i rozmieszaj. Ostudź budyń do temperatury pokojowej pod przykryciem, by zapobiec powstaniu kożucha.
  • Masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku stale ucierając.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt. Wymieszaj do dokładnego połączenia się składników.
  • Do lekko natłuszczonej formy o śr. ok. 18cm przełóż połowę ciasta i wyrównaj.
  • Na ciasto wyłóż budyń w taki sposób, by nie dotykał się krawędzi blachy – na środek.
  • Delikatnie przykryj budyń pozostałym ciastem wypełniając brzegi. (jeśli budyń będzie dotykał krawędzi blachy, ciasto będzie się rozjeżdżało i straci na wyglądzie, choć z pewnością nie na smaku).
  • Górę ciasta posyp obficie umytymi i osuszonymi jagodami.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut. Upieczone ciasto można poznać po wybrzuszonym środku.
  • Ostudź i oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

4 przemyślenia na temat “Ciasto z budyniem i jagodami.”

  1. ~Marta pisze:

    Cudowne ciasto… Pięknie wyeksponowane zdjęciami.


  2. Przecudowne połączenie i równie przecudowne zdjęcia!


  3. Super foty! Zjadłabym to pysznościowe ciacho,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>