Śmietankowe lody stracciatella.

26 Flares Pin It Share 26 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 26 Flares ×

 

Słońce już tak wysoko, a na niebie ani jednej chmurki.

Gdzie błękit sięga, tam biegnę boso, by usiąść na soczyście zielonej trawie i upajać się zapachem polnych kwiatów…

Wśród maków i bławatków będę liczyć rozkrzyczane jaskółki i nasłuchiwać świergotu słowika.

Daleko od obowiązków, goniących terminów i zgiełku miasta. Daleko od autostrad, nieustannie dzwoniącego telefonu i drażniącego zapachu frytek z blaszanej przyczepy z tanim fast foodem.

Będę łapać każdy orzeźwiający podmuch letniego wiatru i jeść lody…

Bo lody idealnie pasują do tego obrazka.

Taka moja wakacyjna sielanka…

 

Tyle pomysłów w głowie się kotłuje, tyle przepisów do wypróbowania, a ja robię tylko lody. Zwyczajne, lodowe, zimne… Bez wielkiego wow?

Otóż nie. Wow było ogromne. Lody w taki upał okazały się lepsze niż najlepsze ciasto, jakie mogłabym dziś upiec. Radości co  nie miara, a smak… Musicie ich spróbować – jestem pewna, że i u Was „wow” będzie równie ogromne.

Kremowe, śmietankowe lody, nie za słodkie i niezbyt delikatne i chrupiąca, zmrożona czekolada – klasyka gatunku w najlepszej formie. Numer jeden tego lata jak na razie.

Składniki:

(około 0,8l lodów)

  • 4 żółtka
  • 300ml śmietanki 30%
  • 375ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany np 18%
  • około 75g mlecznej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka sparz wrzątkiem i oddziel żółtka od białek.
  • Nad garnkiem z gotującą się wodą ustaw miskę z żółtkami i cukrem tak, by jej dno nie dotykało lustra wody. Ubijaj mikserem kilka minut, aż uzyskasz jasną, puszystą masę.
  • Kremówkę zagotuj z mlekiem.
  • Nie przerywając ubijania piany, wlewaj wąską strużką gorący płyn. Następnie przez kilka minut podgrzewaj masę nie doprowadzając do wrzenia.
  • Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie rozprowadź.
    Następnie dokładnie ostudź i schłodź w lodówce.
  • Czekoladę zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w malakserze.
  • Schłodzoną masę przelej do przygotowanej maszyny do lodów i postępuj zgodnie z zaleceniami producenta. Lody powinny być zmrożone po upływie 20-30 minut w zależności od temperatury powietrza.
  • Mniej więcej  w połowie czasu mrożenia dodaj startą czekoladę.
  • Gotowe lody przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki lub podawaj.

Przygotowanie lodów bez maszynki:

  • Przygotowanie masy śmietankowej – jak wyżej.
  • Rozdrobnioną czekoladę dodaj do schłodzonej masy.
  • Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki.
  • Miksuj dokładnie do 1-1,5 godziny aż do całkowitego zmrożenia lodów.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Śmietankowe lody stracciatella.”


  1. Mniam uwielbiam takie lody

  2. ~Sylwia pisze:

    Cudowne lody:)

  3. ~BrmMed pisze:

    Ale piękne i na pewno smaczne :)

  4. ~Katarzyna pisze:

    Wyglądają na bardzo smaczne i bardzo dobrze wykonane. Dobrze, że przepis nie jest jakoś wyjątkowo skomplikowany. Jutro sobota więcej czasu, akurat na takie eksperymenty ;)

  5. ~ladylaura pisze:

    Lody wspaniałe ,pozdrawiam.


  6. Straciatella – jedne z moich ulubionych lodow :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>