Sernik z jagodami.

14 Flares Pin It Share 14 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 14 Flares ×

 

Czego by nie napisać o jagodach, wszystko sprowadza się do tego, że to owoce, które większości z nas kojarzą się z beztroskim dzieciństwem. To wtedy najmniej zważało się na wygląd zewnętrzny, to wtedy fioletowe buzie wprawiały w radosny nastrój, to właśnie wtedy jagodzianki smakowały najlepiej i dokładnie wtedy najmniej trzeba było się schylać do krzaczków pełnych czarnych kuleczek.

Ależ ja wtedy je lubiłam…

A teraz lubię je tak samo bardzo, ale ich ceny rosną z roku na rok, a słoiczki magiczną siłą robią się coraz mniejsze. Muszę sprawdzić, czy litr wciąż jest tym samym, starym litrem…

Jeśli nie przeszkadza Wam fioletowy uśmiech, a jagody wprawiają Was w ten sam magiczny dobry nastrój, może skusicie się na fenomenalny sernik z jagodami.

To jeden z tych, które nie opadają z prostej przyczyny – nie wyrastają, co zupełnie nie przeszkadza mu w byciu przepysznym!

Do tego sernika użyłam zwykłego twarogu w kostce. Zmielony w misce blendera stał się aksamitny i gładki, a jednocześnie niezbyt płynny. Dokładnie taki, jaki powinien być twaróg do sernika. Ciasto z takiego sera naprawdę nie ma sobie równych. Gorąco polecam ten sposób przygotowania. Pracy niewiele, a efekt – wielkie „wow”. Jeśli natomiast wolicie upiec sernik z większą ilością masy serowej, zwiększcie jej ilość o połowę. Pozostałe elementy mogą zostać w niezmienionej ilości.

Jeżeli natomiast preferujecie bardzo słodkie desery, możecie rozważyć zwiększenie ilości cukru do 1/2 szklanki lub oprószyć upieczony sernik cukrem pudrem.

Składniki:

forma ok.20x25cm

  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 500g twarogu półtłustego w kostce lub mielonego co najmniej dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki jagód

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki wyjmij z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Masło rozpuść.
  • Herbatniki pokrusz lub rozdrobnij w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło i dokładni wymieszaj.
  • Blachę wysyp herbatnikami i wyrównaj. Dokładnie dociśnij, aby utworzyć spód sernika. Wstaw do lodówki, by spód stężał.
  • Twaróg zmiel w misce blendera na gładką masę. Przełóż do miski.
  • Do sera dodaj skórkę z cytryny, jajka, kremówkę oraz cukier i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Masę serową wyłóż na spód z herbatników.
  • Na wierzch wysyp umyte i odsączone jagody.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165ºC i piecz przez około 30-45 minut do momentu aż masa serowa na środku zastygnie i będzie po poruszeniu blachą drżała jak galaretka.
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na -20-30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto i ostudź.
  • Zimny sernik schłodź w lodówce.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

2 przemyślenia na temat “Sernik z jagodami.”

  1. ~Na zdrowie pisze:

    Nie pamiętam żebym jadł kiedykolwiek sernik z jagodami.
    Pewnie wiele straciłem. :)


  2. Wspaniały! U mnie też sernik ale niestety tylko z borówkami…:(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>