Blondie z czekoladą i malinami.

103 Flares Pin It Share 103 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 103 Flares ×

 

Nie mam pojęcia kto wymyślił tę wdzięczną nazwę dla tego ciasta, ale jest wyjątkowo trafiona. Śliczna, jasna, słodka i każdy chce ją mieć przy sobie. Blondie to rodzaj brownie z białej czekolady i o ile średnio za nią przepadam, do tego ciasta pasuje idealnie. W połączeniu z malinami i kontrastującymi drobinkami ciemnej siostry powstało jedno z lepszych ciast, jakie znam. Zakochaliśmy się w tym cieście. I choć jest ciążki i gliniaste je się je z ogromną przyjemnością. Kwaskowe maliny świetnie równoważą słodycz białej czekolady i jednocześnie tworzą z nią wspaniały duet. Dodatek gorzkiej czekolady nie jest tu przypadkowy. Wspaniale prezentuje się w jasnym, kremowym cieście, ale też dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami.

Jeśli lubisz brownie i jego wyjątkową, ciągnącą strukturę, koniecznie spróbuj też tego blondie, Teraz, gdy maliny są tak piękne i smaczne, warto skusić się na to ciasto. Przygotowuje się je szybko i nie sprawia żadnych kłopotów. W tym przypadku nie ma mowy o niedopieczeniu, czy zakalcu, gdyż do takiego właśnie efektu się dąży.

 

Składniki:

  • 200g białej czekolady
  • 250g mąki tortowej (1 i 2/3 szklanki)
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 250g malin (mogą być mrożone)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połamaną białą czekoladę oraz pokrojone w kostkę masło umieść nad garnkiem z podgrzewającą się wodą i rozpuść do połączenia się składników. Uważaj, by woda nie gotowała się zbyt intensywnie, a miska jej nie dotykała. Biała czekolada jest wrażliwa na podgrzewanie i może się rozwarstwić.
  • Rozpuszczoną czekoladę odstaw do przestygnięcia.
  • Jajka utrzyj z cukrem.
  • Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  • Połącz masę z białą czekoladą i wymieszaj.
  • Dodaj posiekaną w kostkę gorzką czekoladę.
  • Przełóż do formy o wymiarach około 20x30cm i wyrównaj.
  • Na wierzchu ułóż maliny lekko dociskając je do ciasta.
  • Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
  • Gotowe ciasto powinno być lekko wilgotne i ciągnące w środku.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

9 przemyśleń na temat “Blondie z czekoladą i malinami.”

  1. ~Natalia pisze:

    Piękna ta Twoja blondyneczka :)

  2. ~Twój Raj pisze:

    Piękna blondi i wygląda pysznie, a przepis jest ciekawy więc biorę się za wykonanie !!!!


  3. Przepiękne! A przede wszystkim te malinki w trakcie pieczenia w ogóle nie ucierpiały. Kuchnia Biegacza to upiecze! :) Postanowione!


  4. Wspaniałe takie owocowe, letnie ciasto, pychotka :-)

  5. ~Iwona pisze:

    biała czekolada i maliny! <3

  6. ~deptusia pisze:

    sezon malinowy w pełni więc szkoda nie wykorzystać do deserów takich wspaniałości, a ciasto wygląda obłędnie

  7. ~Zofia pisze:

    Pacek znika zanim dobrze wystygnie. Cała rodzina za nim przepada. Wkradł się na nasz stół i już na nim został. Rozsyłam przepis moim znajomym. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>