Mus mascarpone z malinami i amaretto.

382 Flares Pin It Share 382 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 382 Flares ×

Maliny mają w sobie coś niezwykłego. Już samo spojrzenie na nie wywołuje takie przyjemne mrowienie na podniebieniu. Ich zapach pobudza nawet te zmysły, których jeszcze nikt nie opisał i nie zbadał, a które nie pozwalają powstrzymać się przed sięgnięciem po choćby jeden owoc. W tym roku są wyjątkowo smaczne i dorodne.

Jako rasowy mieszkaniec miasta jestem skazana na niewielkie porcje tych owoców serwowane przez okolicznych sprzedawców. Osobiście wyznaję zasadę, że malin nigdy za wiele, więc kupuję je bez opamiętania i najczęściej zjadam zanim jeszcze dotrę do domu.

Przecież tak szybko się niszczą, a najlepiej smakują świeże.

Jako, że stałam się szczęśliwą posiadaczką kilku kilogramów wspaniałych, słodkich malin postanowiłam, że sporą ich część zjemy bez obróbki. I tak też się stało. Spójrzcie tylko jak pięknie wyglądają w towarzystwie kremowego musu na bazie serka mascarpone. Dodatek amaretto sprawił, że mus nabrał niesamowitego smaku rodem z włoskich restauracji. Jestem pewna, że żadna z nich nie wstydziłaby się podać takiego deseru swoim gościom. Ja też z dumą podałam go na stół. Do jego przygotowania nie trzeba wielu składników, ani też wiele pracy. Świetnie nadaje się na niedzielny letni deser dla najbliższych, a także na większe okazje. Z pewnością goście poczują się wyjątkowo jedząc taki deser.

Przecież nie trzeba spędzić wielu godzin w kuchni, by smacznie zjeść. Ten mus jest na to najlepszym dowodem.

Składniki:

(4 porcje)

  • 250g serka mascarpone
  • 90g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • około 250g malin

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, by pozbyć się zanieczyszczeń i bakterii.
  • Oddziel starannie żółtka od białek. Jedno potrzebne do musu białko ubij na sztywną pianę. Pozostałe użyj do innej potrawy lub deseru.
  • Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Następnie dodaj serek mascarpone i amaretto i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Na koniec dodaj pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia.
  • Gotowy mus przełóż do pucharków lub kieliszków i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 1-2 godziny.
  • Przed podaniem udekoruj świeżymi malinami.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

4 przemyślenia na temat “Mus mascarpone z malinami i amaretto.”

  1. ~kocie-smaki pisze:

    ależ pyszności!

  2. ~MlecznaKrowa pisze:

    Oszalałam na punkcie tego deseru!

  3. ~martka pisze:

    Uwielbiam mascarpone, amaretto i maliny. Musiałam wypróbować ten przepis – najtrudniej było czekać cierpliwie gdy mus się chłodził!
    Polecam – jest wyśmienite!!! :)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>