Grillowany kotlet wieprzowy po azjatycku

2 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 1 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

 Czerwiec to wciąż bardzo dobra pora do grillowania. Długie dni, ciepłe wieczory, wycieczki do ogrodu i wyjazdy wakacyjne sprzyjają obiadom na świeżym powietrzu. Chętnie rozpalamy te mniejsze i większe grille i układamy na nich przeróżne mięsa, ryby i warzywa. Zauważyłam jednak, że wciąż najlepiej trafia do nas nieśmiertelna kiełbaska. Nie twierdzę, że nie jest smaczna i nie zamierzam sugerować całkowitego zaprzestania jej grillowania. Chciałabym jednak, abyśmy chętniej sięgali też po inne składniki. Ja uwielbiam grillowane warzywa i owoce, a do nich polecam na przykład kotlety wieprzowe z kością. Przed ułożeniem na ruszcie zamarynowałam je w aromatycznej, nieco orientalnej marynacie. Dzięki temu mięso zyskało nie tylko wyjątkowy smak, ale także było kruche, a jednocześnie soczyste i równomiernie upieczone.

Dlaczego z kością? Z prostej przyczyny – jest o wiele smaczniejsze.

Co zrobić, jeśli mieszkamy w wielkim mieście i nie możemy pozwolić sobie na beztroskie grillowanie? Osobiście bardzo polecam patelnie grillowe. W prosty sposób pozwalają przyrządzić pyszne dania charakteryzujące się przypieczonymi prążkami. Zapewniam też, że w smaku nie będą odbiegać od tych upieczonych nad żarem. Sama często korzystam z dobrodziejstwa takiej patelni i nawet zimą możemy cieszyć się całkiem przyzwoitą namiastką grilla i wspominać wakacyjne wojaże z rusztem pod pachą.

Składniki:
Marynata:

  • 2 ząbki czosnku
  • ok 1cm kłącza świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/4 łyżeczki tłuczonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • sok i skórka otarta z 1/2 limonki
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól morska
  • + 500 g schabu z kością (4 kotlety)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokrój na kotlety nie oddzielając od kości. Możesz poprosić rzeźnika, by zrobił to za Ciebie.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce. Skórkę limonki zetrzyj, a sok wyciśnij do naczynia.
  • Wszystkie składniki marynaty połącz dokładnie ze sobą.
  • Mięso zanurz w marynacie i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny lub na całą noc. (Przed pieczeniem wyjmij z lodówki na 30 minut, by ogrzało się co temperatury pokojowej. Dzięki temu upiecze się równomiernie).
  • Na rozgrzany grill lub patelnię grillową układaj kotlety i grilluj aż mięso się zrumieni i stanie się sprężyste.
  • Odłóż na 10  minut, by odpoczęło i podawaj z surówką lub pieczonymi ziemniakami.

 

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>