Tarta serowa z truskawkami.

29 Flares Pin It Share 29 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 29 Flares ×

Pogoda dzisiaj nie stanęła na wysokości zadania. Przez cały dzień niebo było zasnute ciężkimi chmurami i nie dało się wyjść bez parasola. Miałam więc nieco więcej czasu na przygotowanie kolejnego truskawkowego rarytasu. Tarta serowa od dawna chodziła mi po głowie, miała być malinowa, ale jak na razie maliny nie dość, że są porażająco drogie, ich jakość i świeżość pozostawia wiele do życzenia. Tak więc tarta czekała na swoją kolej. I doczekała się, tyle, że z truskawkami. I powiem Wam, że to był strzał w samo sedno. Kompozycja okazała się na tyle udana, że z pewnością upiekę ją jeszcze nie raz. Całość wypada lekko, letnio, delikatnie i niezwykle elegancko, choć dekoracja nie jest ani skomplikowana, ani szczególnie finezyjna. Podstawa z idealnie kruchego ciasta stanowi świetne oparcie dla niezbyt słodkiej masy z ricotty, z lekką waniliową nutą i ogromna ilość najlepszych pod słońcem truskawek dojrzewających w majowym, gorącym słońcu. Całość przeszła moje najśmielsze oczekiwania.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

13 przemyśleń na temat “Tarta serowa z truskawkami.”

  1. ~BKD Home pisze:

    Wygląda przepysznie ! Nie jestem jakimś fanem tarty ale ta wygląda super. Spróbuję przepisu, może wyjdzie, ale jako, że kucharz ze mnie mierny to nie wyczuwam większego sukcesu :)


  2. Wspaniała letnia tarta :-)


  3. rewelacyjna!!!! :-)

  4. ~Majana pisze:

    Wow, bardzo piękna, apetyczna tarta! :)

    Pozdrawiam :)

  5. ~Olena pisze:

    Jak dużą średnicę ma Twoja forma do tarty? Nie chciałabym, żeby mi zabrakło składników ;)

    1. Małgosia pisze:

      Dobra będzie forma o średnicy około 24-26cm, najlepiej z wyjmowanym dnem.


  6. Co za pyszności!:-) Aż zrobiłam się głodna.

  7. ~MetaBlogerki pisze:

    Napisałyśmy o Twoim blogu u nas, zapraszamy do przeglądania :)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo mi milo, dziękuję :)

  8. ~Magda pisze:

    Mam pytanie – czy to jajko i jak doprowadzamy do wrzenia ser i śmietankę się nie zetnie, a serek nie zważy? Czy można użyć innego serka – filadelfia, mascarpone?
    Dziękuję za odpowiedź.
    Tarta wygląda super apetycznie – bardzo ładne zdjęcia!

    1. Małgosia pisze:

      Jajko zagęści masę, a ser się nie zetnie. W taki sam sposób przygotowujemy sernik gotowany. Filadelfii i mascarpone nie gotowałam, nie ryzykowałabym.

      1. ~Magda pisze:

        Bardzo dziękuję! Tartę zrobie na pewno na Boże Ciało. Kupie ricottę i będę się modlić coby wyszło – jestem początkującą kucharką, zawsze mama gotowała pysznie (!!!!), nikogo nie wpuszczając do kuchni – to jej królestwo, a teraz…też mi się zachciało z maż wychodzić ;)

        1. Małgosia pisze:

          Zamiast ricotty może być też nasz polski twaróg, który najlepiej zmielić osobiście, choćby nawet w blenderze. Tarta z pewnością się uda :)

Komentowanie wyłączaone