Francuskie ślimaki z cukinią i serem.

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Gdy wszystkim członkom rodziny nudzą się kanapki na śniadanie, czy też kolację warto sięgnąć po inne rozwiązania. Wiem wtedy jedno, musi być w miarę szybko i sprawnie, bo brzuchy burczą z głodu w rytm cza-czy i z pewnością nie zamierzają ustąpić. Na takie wypadki mam w zanadrzu mały trik. Płat ciasta francuskiego, który można przygotować na różnorodne sposoby. Od słodkich ciastek, poprzez neutralne paluchy, które świetnie komponują się z kremowym serkiem lub zupą, aż do tart, pizzy i innych wytrawnych wypieków. Domowe ciasto francuskie oczywiście nie ma sobie równych, ale jego przygotowanie wymaga sporo pracy i poświęcenia dlatego też zdarza mi się posiłkować gotowcem i nie czuję przy tym zażenowania. Obiecuję jednak, że wkrótce pokaże Wam jak przygotować je od podstaw.

Ślimaki, które dziś prezentuję posmakowały moim głodomorom wyjątkowo. Bardzo lubię łączyć cukinię z ciastem francuskim. Pieczona, czy też grillowana nabiera wyjątkowego smaku. Dodatek sera i świeżego tymianku sprawił, że śniadanie mogę z czystym sumieniem zaliczyć do udanych. To jedna z moich ulubionych kompozycji. Ślimaki były naprawdę wyborne. Z powodzeniem konkurują z nawet najbardziej kolorowymi kanapkami. Można je zjeść na ciepło, ale także zabrać do szkoły, czy też pracy.

Koniecznie spróbujcie je upiec.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

3 przemyślenia na temat “Francuskie ślimaki z cukinią i serem.”

  1. ~Twój Raj pisze:

    Bardzo ciekawy przepis tj; połączenie ciasta francuskiego z cukinią i już się biorę za przygotowanie !!!

  2. ~flavors pisze:

    Pięknie wyglądają i muszą przepysznie smakować, ja uwielbiam cukinię!

  3. ~Magda pisze:

    Ha ślimaki są również bardzo popularne w Hiszpanii. Aktualnie trwa sezon na nie :)

    Pozdrawiam

Komentowanie wyłączaone