Francuskie ślimaki z cukinią i serem.

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Gdy wszystkim członkom rodziny nudzą się kanapki na śniadanie, czy też kolację warto sięgnąć po inne rozwiązania. Wiem wtedy jedno, musi być w miarę szybko i sprawnie, bo brzuchy burczą z głodu w rytm cza-czy i z pewnością nie zamierzają ustąpić. Na takie wypadki mam w zanadrzu mały trik. Płat ciasta francuskiego, który można przygotować na różnorodne sposoby. Od słodkich ciastek, poprzez neutralne paluchy, które świetnie komponują się z kremowym serkiem lub zupą, aż do tart, pizzy i innych wytrawnych wypieków. Domowe ciasto francuskie oczywiście nie ma sobie równych, ale jego przygotowanie wymaga sporo pracy i poświęcenia dlatego też zdarza mi się posiłkować gotowcem i nie czuję przy tym zażenowania. Obiecuję jednak, że wkrótce pokaże Wam jak przygotować je od podstaw.

Ślimaki, które dziś prezentuję posmakowały moim głodomorom wyjątkowo. Bardzo lubię łączyć cukinię z ciastem francuskim. Pieczona, czy też grillowana nabiera wyjątkowego smaku. Dodatek sera i świeżego tymianku sprawił, że śniadanie mogę z czystym sumieniem zaliczyć do udanych. To jedna z moich ulubionych kompozycji. Ślimaki były naprawdę wyborne. Z powodzeniem konkurują z nawet najbardziej kolorowymi kanapkami. Można je zjeść na ciepło, ale także zabrać do szkoły, czy też pracy.

Koniecznie spróbujcie je upiec.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego (około 300-350g)
  • 2 małe cukinie (około 500g)
  • 150g żółtego sera – ementaler, mozzarella itp.
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry. Skrop oliwą i ugrilluj na patelni grillowej lub podsmaż na patelni aż zmięknie.
  • Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy. Ja dzielę je na dwa mniejsze prostokąty i zawijam osobno.
  • Plastry cukinii rozłóż na cieście tak, by lekko na siebie zachodziły.
  • Posól, oprósz pieprzem i posyp listkami tymianku. Nie używaj gałązek, gdyż są twarde.
  • Całość posyp serem i zroluj dość luźno.
  • Ostrym nożem pokrój na 1,5-2cm kawałki.
  • Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciasto francuskie mocno wyrasta podczas pieczenia.
  • Piecz około 25 minut w temperaturze 200°C lub do uzyskania jasnozłotego koloru.
  • Ostudź lub podawaj na ciepło.

 

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Francuskie ślimaki z cukinią i serem.”

  1. ~Twój Raj pisze:

    Bardzo ciekawy przepis tj; połączenie ciasta francuskiego z cukinią i już się biorę za przygotowanie !!!

  2. ~flavors pisze:

    Pięknie wyglądają i muszą przepysznie smakować, ja uwielbiam cukinię!

  3. ~Magda pisze:

    Ha ślimaki są również bardzo popularne w Hiszpanii. Aktualnie trwa sezon na nie :)

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>