Muffinki Pina Colada

10 Flares Pin It Share 10 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 10 Flares ×

Muffinki są zawsze świetnym sposobem na chandrę. W ich przygotowaniu jest coś wyjątkowego. Mieszanie łyżką jest o wiele przyjemniejsze niż hałasujący mikser. Z przyjemnością obserwuję jak za każdym okrążeniem zmienia się konsystencja ciasta. W kilka chwil babeczki lądują w piekarniku przyodziane w kolorowe papilotki. Cieszą zarówno oczy, jak i podniebienie. Zupełnie nie wiem dlaczego tak rzadko je piekę.

Tym razem to ja miałam ochotę na ciasto z owocami. Planowałam wykorzystać rabarbar, ale okazało się, że zniknął w tajemniczych okolicznościach. Został tylko kawałek ananasa. A jak ananas, to nie ma nic lepszego niż połączenie go z chrupiącym kokosem i odrobiną aromatycznego rumu. Pina colada – jeden z moich ulubionych letnich drinków. Jego smak zawsze przenosi mnie na bezludną wyspę.

Ciasto na muffinki nie jest pracochłonne, ale należy też trzymać się kilku podstawowych zasad. Warto, by składniki miały temperaturę zbliżoną do pokojowej. Dzięki temu babeczki ładnie wyrastają i są równomiernie upieczone. Nie ma sensu też sięgać po robota kuchennego. Wystarczy łyżka. To ciasto, gdy zbyt długo i intensywnie jest ubijane robi się zbite i twarde, a nie o to nam chodzi. Chcemy, by nasze muffinki były pulchne i mięciutkie. I te z dzisiejszego przepisu właśnie takie są. Miękkie, puszyste i lekko wilgotne od ananasa. Jedne z moich ulubionych. Idealne do porannej kawy, świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek i w końcu cudowne w przypadku nagłej zachcianki na coś dobrego, bo mogą być gotowe w niemal 30 minut.

Składniki:10-12 sztuk

  • 220g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 40g wiórków kokosowych
  • 80ml oleju
  • 80ml mleka kokosowego lub krowiego
  • 1 łyżka białego rumu
  • około 250g świeżego ananasa (może być z puszki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mokre składniki (jajka, mleko, olej, rum) wymieszaj w misce. Dodaj cukier i krótko utrzyj drewnianą łyżką.
  • Mąkę przesiej z proszkiem i wymieszaj z wiórkami. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj do połączenia.
  • Ananasa pokrój w niezbyt grubą kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
  • Do przygotowanej formy na muffiny włóż papilotki i wypełnij je w 2/3 wysokości przygotowanym ciastem.
  • Babeczki oprósz z wierzchu wiórkami kokosowymi.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°i piecz przez około 25 minut.
  • Ostudź.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

13 przemyśleń na temat “Muffinki Pina Colada”

  1. ~Twój Raj pisze:

    Muffinki wyglądają pysznie i wygląda na to że smakują jeszcze lepiej !!!

  2. ~Darek pisze:

    Kocham muffinki. Jestem muffinkoholikiem :D poważnie…mam jakiś dziwny sentyment do tych ciasteczek. Dzięki za przepis. Na pewno wypróbuje. :)

  3. ~luna pisze:

    1/ Nie wiem, co to są papilotki
    2/ Czy mogą byc foremki papierowe ?
    3/ Jaka „forma na muffiny” ?
    2/ Ile łącznie wiórków kokosowych ?
    bo będę piekła w sobotę :)

    1. Małgosia pisze:

      Już odpowiadam :)
      1. Papilotki – papierowe, często kolorowe foremki, które wkłada się do wgłębień formy i wypełnia ciastem.
      2. Same papierowe foremki nie wystarczą, prawdopodobnie „rozłożą” się podczas pieczenia (o ile oczywiście myślimy o takich samych foremkach) Można kupić aluminiowe, takie jak na zdjęciu (warto je przed użyciem delikatnie natłuścić) lub silikonowe, powinny się sprawdzić.
      3. Forma z 12 (najczęściej) wgłębieniami na babeczki, na przykład taka
      4. 40g wiórków potrzebne jest do samego ciasta + to co do posypania. Nie powinno przekroczyć 45g w sumie.

  4. ~Joanna pisze:

    Mam pytanie:
    Nie moge spozywac pszenicy,jaka inna maka mozna zastapic pszenna ?
    Bede wdzieczna za odpowiedz.

    1. Małgosia pisze:

      Proszę spróbować zastąpić mąkę pszenną mąką kukurydzianą, ryżową lub kokosową. Można też pokusić się o kupno mieszanki bezglutenowej. W każdym z tych jednak przypadku efekt będzie nieco inny niż przy zastosowaniu mąki pszennej.

  5. ~li_lia pisze:

    Słonko moje, znowu jesteś na głównej na Onecie :)

    1. Małgosia pisze:

      Redakcja wie co dobre, muffinki wyszły fenomenalne :)

  6. ~Anka pisze:

    Pozdrawiam
    To już wiem, dlaczego muffinki mojej siostrzenicy były takie twarde…
    Napisz, proszę ile (mniej-więcej) ucierałaś miękkie składniki?

    1. Małgosia pisze:

      Wstępnie tylko roztrzepałam jajka z pozostałymi płynami. Z cukrem też tylko do względnego połączenia się składników. Bez użycia miksera.

  7. ~Majana pisze:

    Pyszne połączenie smaków :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>