Tort dobosza.

21 Flares Pin It Share 21 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 21 Flares ×

Od dawna miałam ochotę upiec tort. Nie ważne, że z lenistwa zawsze wybieram proste i szybkie do wykonania dekoracje. Lubię nazywać je rustykalnymi, tak ładnie to brzmi. Moje torty od razu nabierają innego charakteru. W jednej chwili stają się ładniejsze. To prawie jak ze słowem „vintage”. Magia słowa…

Za tort dobosza zabierałam się już kilkukrotnie, ale za każdym razem karmelowa warstwa wzbudzała moje obawy. W końcu upiekłam. I choć rzeczywiście nie obyło się bez przygód efekt jest niesamowity i był wart włożonego wysiłku. Czekoladowy krem z lekką kawową nutą świetnie współgra z intensywnie waniliowym  biszkoptem, a karmelowy „wiatraczek” na górze prezentuje się zjawiskowo. Z pewnością jest to wypiek dla amatorów intensywnych smaków i słodkości, bo całość wypada dość mocno słodko. Aż prosi się podać do towarzystwa mocne espresso, które zrównoważy tę słodycz.

Prezentuje się natomiast wytwornie i elegancko dlatego z pewnością sprawdzi się jako tort urodzinowy, albo słodki prezent dla solenizanta. U nas był słodkim maleństwem do weekendowej kawy. Świetnie osłodził pochmurną i deszczową niedzielę.

Składniki:Tort o średnicy 18cm/ około 8 porcji

1. biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 100g mąki pszennej tortowej
  • 50g cukru
  • 50g cukru waniliowego
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2. Krem

  • 200g masła
  • 200g cukru pudru
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki mleka

3. Karmel

  • 100g cukru
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na wysokich obrotach  przez około 8 minut na puszystą, gęstą pianę.
  • Dodaj esencję waniliową i wymieszaj.
  • Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Masę przełóż do tortownicy (wyłóż jej dno papierem do pieczenia) i piecz w 170°C przez około 25-30 minut.
  • Wyjmij , a po 10 minutach delikatnie oddziel nożem biszkopt od brzegów tortownicy i przełóż na kratkę dnem do góry do całkowitego wystygnięcia.
  • Schłodzone ciasto pokrój na 5 równych blatów. Jedną z zewnętrznych warstw pokrój na 8 równych trójkątów. Będą stanowiły zwieńczenie tortu.
  • Czekoladę włóż do miski. Umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą i pozostaw do rozpuszczenia. Odstaw, by przestygła.
  • Mleko wymieszaj z kawą rozpuszczalną.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem oraz mlekiem i kawą na puszysty, jasny krem.
  • Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz krótko zmiksuj.
  • Przygotowaną masą smaruj kolejne placki biszkoptu i złóż tort. Posmaruj tort z zewnątrz kremem i udekoruj go rozetkami z kremu na środku oraz po zewnętrznej krawędzi. Będą stanowiły oparcie dla karmelowych trójkątów.
  • Na patelnię wsyp cukier przeznaczony do przygotowania karmelu i wlej 4 łyżki wody. Gotuj aż karmel uzyska jasnozłoty kolor.
  • W płynnym karmelu ostrożnie zanurzaj biszkoptowe trójkąty i odkładaj do zastygnięcia. (Uważaj, karmel jest bardzo gorący!)
  • Udekoruj tort trójkątami ustawiając je ukośnie tak, by zachodziły lekko na siebie jak przedstawia zdjęcie.
  • Odstaw do schłodzenia.

 

1. Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej.

2. Nie mieszaj karmelu metalową łyżką. Aby przemieszać masę, zakręć patelnią. Mieszany karmel się krystalizuje.

3. Jeżeli obawiasz się krojenia biszkoptu na tak cienkie płaty, upiecz 5 osobnych biszkoptów o średnicy 18cm. W tym celu rozsmaruj porcje ciasta na papierze do pieczenia i piecz po kilka minut na jasnozłoty kolor.

 Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

23 przemyślenia na temat “Tort dobosza.”

  1. ~Natalia pisze:

    Wygląda jak dopracowany przez najlepszego cukiernika! Bardzo lubię dobosza, ale mój nigdy nie wygląda tak perfekcyjnie :) piękny !


    1. mam podobne zdanie:) wirtuozeria… :) Pozdrawiam..

  2. ~Michał pisze:

    Perfekcyjny, piękny, zjawiskowy tort. Małe dzieło sztuki. Aż żal byłoby go kroić… żartuje, nie miałbym oporów przed krojeniem i próbowaniem, choć tort jest śliczny :D

    1. ~Woseba pisze:

      Prawdziwy wegierski tort Dobosza jest zupełnie inny . Ten biszkopt jest zwyczajny , pospolity , no i krem wcale nie „doboszowy”.Na Dobosza piecze sie kazdy placek oddzielnie , a krem tylko i wyłącznie mocno kawowy z odrobinka czekolady .

      1. Małgosia pisze:

        Fakt, mogłam upiec każdy placek oddzielnie, ułatwiłam sobie trochę sprawę, ale uważam, że tort na tym nie stracił. Co do kremu, to widziałam już kilka wersji, nawet taki bez dodatku kawy, ale chętnie spróbowałabym oryginalnej, węgierskiej wersji :)


  3. brak słów..
    a ten karmel na wierzchu! O żesz ty…!!

  4. ~Kinga pisze:

    5 oddzielnych blatów z 3 jajek i 10 dag mąki. Wyzwanie dla odważnych i żeby wyszedł biszkoptowy, puszysty blat! Na zdjęciu o ile się nie mylę widać 4 blaty biszkoptowe.

    1. Małgosia pisze:

      4 + jedna warstwa pokryta karmelem. Piekłam jeden biszkopt i kroiłam na 5 blatów. Zapewniam, że przy 18cm średnicy biszkopt wychodzi naprawdę wysoki i daje się pokroić na 5 warstw.


  5. przepięknie się prezentuje i na pewno równie dobrze smakuje :-)


  6. torcik przepiękny jak z restauracji czterogwiazdkowego hotelu :-)

  7. ~Kinga pisze:

    Przepraszam, nie doczytałam , że piąty blat jest pokryty karmelem. Jeśli Pani twierdzi,że da się przekroić na 5 części, to nie będę polemizować.Myślałam raczej o pieczeniu oddzielnych blatów , że nie wyjdą puszyste, ponieważ ciasto będzie zbyt cienkie.

    1. Małgosia pisze:

      Pani Kingo, nie ma za co przepraszać :) Ja jestem otwarta na konstruktywną krytykę i dobre rady. Żałuję, że nie udało mi się zrobić zdjęć tortu po całkowitym schłodzeniu, lepiej byłoby widać warstwy biszkoptu. Oryginalnego dobosza teoretycznie składa się właśnie z 5 osobno pieczonych placków, ale ze względu na mój ograniczony piekarnik zdecydowałam się na upieczenie go w tradycyjny sposób. Pojedyncze blaty piecze się po zaledwie kilka minut, ale przyznaję, że nie sprawdzałam z jakim efektem. Krojenie tak cienkich płatów biszkoptu wymaga nieco cierpliwości i wprawy, albo wsparcia w postaci obręczy do krojenia tortów.


  8. Wow…. boski!!! Przepiękny :)

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję, zarumieniłam się :)

  9. ~kabamaiga pisze:

    Dużo słyszałam o tym torcie. Kiedyś podczas wizyty na Węgrzech postanowiliśmy go spróbować. Bardzo się rozczarowaliśmy. Nie był może niesmaczny, ale nie powalił nas na kolana.
    Twój wygląda obłędnie.

    1. Małgosia pisze:

      Oryginalnego nie miałam okazji próbować, ale ten mój mógł być mniej słodki. Przynajmniej jak dla mnie. Jest dobry, ale rzeczywiście bez większych fajerwerków.

  10. ~gin pisze:

    Fenomenalnie wygląda z tym karmelowym wierzchem :)


  11. Ja właśnie też zawsze obawiałam się się tej dekoracji, ale patrząc na takie zdjęcia chyba sama niedługo się skuszę!

    1. Małgosia pisze:

      Powiem tak, w założeniu karmelowa dekoracja miała być cieńsza, ale zepsułam wszystko podczas krojenia. Wszystko popękało i nie nadawało się na dekorację. Dopiero opisany w przepisie sposób się sprawdził.

  12. ~Twój Raj pisze:

    Generalnie to nie lubię tortów, ale z wanilliowym biszkoptem jest na pewno przepyszny !!!

  13. ~Ola pisze:

    O.O Poczekaj, muszę podnieść moją opadniętą szczękę z ziemi, żeby powiedzieć, że jest piękny!


  14. Jak zwykle i sam tort i zdjecia zapieraja dech w piersiach! Klimatycznie!

  15. ~Mariusz pisze:

    Tort wypiekałem z małą obawą, że jego wygląd wielokrotnie przebije smak, ale bardzo się zdziwiłem. Jest genialny, każdemu polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>