Przepis na domowy makaron.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Pamiętam, gdy moja mama w każdą sobotę przykręcała do kuchennego blatu starą maszynkę do makaronu. Uwielbiałam kręcić jej korbką, choć nie było to łatwe, a maszynka piszczała niemiłosiernie i blokowała się od nadmiaru ciasta. Ogromna, drewniana stolnica pokrywała się mąką, a ja wspinałam się na krzesło i na swój nieporadny, dziecięcy sposób próbowałam pomagać. Pamiętam, jak mama rozkładała na stole ściereczki pełne nitek makaronu do wyschnięcia. Jak ja lubiłam nim podrzucać gdy nikt nie widział..


Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

6 przemyśleń na temat “Przepis na domowy makaron.”

  1. ~Michał pisze:

    Pamiętam, że babcia zawsze przygotowywała makaron na niedzielę. Nie miała maszynki tylko nóż, ale makaron zawsze jej wychodził równiutki. No i suszył się na oparciu krzesła :)

  2. ~Iwona pisze:

    Wprawdzie w moim rodzinnym domu nie robiło się makaronu, ale później miałam wiele szczęścia bo przez długi czas otrzymywałam spore zapasy takiego makaronu od babci mojego męża. I tak po nitce do kłębka i ja zaraziłam się jego smakiem. Ale muszę przyznać, że obecnie w moim domu makaron robi mój mąż!!!

  3. ~Beata pisze:

    Ale piękne różyczki !!!

  4. ~Najedzenie pisze:

    Bardzo mi się podoba taki pomysł, fajne wykonanie.

  5. ~JP pisze:

    Witam,
    Czy taki makaron można w jakiś sposób przechowywać (np w szklanym słoju)? Jeśli tak, to jak i jak długo?
    Pozdrawiam, Asia

    1. Małgosia pisze:

      Domowy makaron można zamrozić bezpośrednio po przygotowaniu lub wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku miesięcy. Makaron przed zamknięciem musi być bardzo dokładnie wysuszony.

Komentowanie wyłączaone