Klopsiki w lekkim sosie z marchewką i groszkiem.

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

 

Danie przyjazne dzieciom i dorosłym zawierające delikatne, gotowane w bulionie mięso i solidną porcję warzyw. Może stanowić główne danie obiadowe, ale sprawdzi się też jako ciepła kolacja dla całej rodziny. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil i nie nadwyręża portfela, a smakuje wybornie.

Cała okolica pachnie bzem. Wdziera się przez otwarte okno i usypia pozostałe zmysły.

Siadam więc w promieniach słońca na małym, twardym krzesełku i zamykam oczy nie zważając na zbliżającą się porę obiadową.

Coś się wymyśli…

Teraz liczy się tylko maj, błękitne niebo i bzy. Rwałabym… Rwałabym bez opamiętania… Całymi garściami. I ten biały i ten bzowy. Jak u Tuwima…

A na obiad zrobię coś szybkiego, co zawsze się sprawdza w przypadku moich dzieci. Maleńkie klopsiki z warzywami, lekki sos i makaron. Talerze zawsze wracają do kuchni puste.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
  • 250g marchewki
  • 200g zielonego groszku mrożonego lub z puszki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok. 10cm kawałek pora lub 1 cebula (może być też dymka)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu z kolendrą (np młotkowanego Kamis)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • natka pietruszki do posypania
  • 50-100ml śmietany (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj 1 jajko i bułkę tartą i wymieszaj do połączenia składników.
  • Cebulę lub pora posiekaj w piórka, marchewkę w kostkę.
  • W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij ją.
  • Następnie dodaj marchewkę i chwilę podsmażaj.
  • Oprósz mąką i dokładnie wymieszaj. Podsmaż 2-3 minuty często mieszając.
  • Podlej całość bulionem warzywnym lub wodą (około 0,5-0,75l) i doprowadź do wrzenia.
  • Na gotujący się bulion wrzucaj kulki z mięsa mielonego wielkości orzecha włoskiego.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem i kolendrą.
  • Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Na koniec dodaj groszek i oprósz natką.
  • Jeśli lubisz, możesz zabielić sos 50-100ml śmietany.
  • Podawaj z makaronem lub ryżem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

7 przemyśleń na temat “Klopsiki w lekkim sosie z marchewką i groszkiem.”

  1. ~Majana pisze:

    Smaczne, zdrowe , lekkie klopsiki :) Pysznie na zdjęciach się prezentują. :)

  2. ~Na zdrowie pisze:

    I jak tu nie myśleć o jedzeniu.

  3. ~Natalala pisze:

    Klopsiki już gotowe:) Jak dla mnie pycha! Zobaczymy jak rodzince zasmakują:) A tak przy okazji lepienia małych klopsików. Teściowa wpadła na świetny pomysł i formuje je przy pomocy małej gałkownicy do lodów! Robią się szybko i są krąglutkie i równiutkie :)

    1. Małgosia pisze:

      Cieszę się, że klopsiki smakowały. Co do gałkownicy to rzeczywiście jest to świetny sposób na formowanie kulek. Od dawna zbieram się, żeby kupić tę małą. Polecam też do odmierzania porcji ciasta na ciasteczka lub muffinki :)


  4. Idealne nie tylko dla dzieci :)

    PS: Ale blog wypiękniał! Super!

  5. ~Najedzenie pisze:

    Coś wspaniałego, bardzo dobry przepis, to już 2 jaki stąd biorę.

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że przepisy się sprawdzają :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>