Pszenny chleb kubański.

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

 

Sprężysty miąższ, chrupiąca, rumiana skórka i niezbyt wymagający proces przygotowania sprawiają, że ma się ochotę piec go codziennie.

Moja rodzina go uwielbia i jestem pewna, że spełni oczekiwania każdego amatora pszennego pieczywa.

Zapach pieczonego chleba sprawia, że dom staje się jakby przytulniejszy, a wszystkie smutki odchodzą w niepamięć. Na chwilę zapominam o zmęczeniu, o goniących terminach i odcisku na stopie. Cóż, nowe buty…

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

20 przemyśleń na temat “Pszenny chleb kubański.”

  1. ~Karina pisze:

    Piękny chleb i na pewno bardzo smaczny :) Też dzisiaj piekę..

  2. ~Mikuś pisze:

    Wygląda świetnie :) Wystarcza mu wyrastanie w czasie pieczenia? Nie trzeba dać mu podrosnąć po uformowaniu?

    1. Małgosia pisze:

      Wystarcza. Trzeba pamiętać tylko wstawieniu chlebka do zimnego piekarnika.

  3. ~Majana pisze:

    Chlebek wygląda pięknie Gosiu.
    Pozdrawiam :)

  4. ~sugar&salt pisze:

    Chleb wygląda wspaniale! Na pewno niedługo go upiekę bo weszłam w fazę pieczenia domowego pieczywa :). Nie ma to jak zapach świeżo upieczonego chleba :). Zapraszam serdecznie do odwiedzenia mojego bloga :).


  5. Wygląda idealnie!!!


  6. Po prostu fantastycznym, na pewno wypróbuję

  7. ~Renata pisze:

    Ale apetyczny.Jutro upiekę z tego przepisu>pozdrawiam

  8. ~Najedzenie pisze:

    Zawsze mówię, że własny jest lepszy. Super przepis na chleb, niebawem zrobię.

  9. ~zielona-herbata pisze:

    Czy mąkę pszenną typ 750 można zastąpić jakimś innym typem lub żytnią 720? niestety w moim mieście nigdzie nie mogę kupić 750 :(

    1. Małgosia pisze:

      Proszę użyć w całości mąki 650 – uniwersalnej. Żytnia w tym przypadku się nie sprawdzi. Chlebek będzie odrobinę bardziej puchaty, ale równie pyszny. Mąkę pszenną chlebową do tej pory kupowałam w sklepach internetowych, ale ostatnio zauważyłam, że pojawiła się w sieci Auchan.

  10. ~Patyska pisze:

    Wypróbowany :) Dobry, ale upieczony z dodatkiem kminku – poezja :)

    1. Małgosia pisze:

      Cieszę się. Lubię dodatek kminku do pieczywa :)

  11. ~natalka pisze:

    Witaj Gosiu wlasnie robie ciasto na ten chleb i wyszlo mi strasznie scisle i zbite cezko je wyrabiac czy ono powinno byc takie, czy moze to ze dodalam do maki naprawde goracej wody a lasciwie wrzatku-)) siedze nad tym ciastem i sie zastanawiam co zrobilam zle?moze wystarczy dodac tylko wiecej wody?jaka powinna yckonsystencja tego ciasta? podpowiedz prosze-))pozdrawiam serdecznie!!

    1. Małgosia pisze:

      Ciasto chlebowe z tego przepisu rzeczywiście jest dość ścisłe, ale jeśli bardzo ciężko się wyrabia, dodaj jeśli jeszcze możesz trochę ciepłej wody (już nawet niekoniecznie tak mocno gorącej), żeby je nieco rozluźnić. Czasami różnice w wilgotności mąki powodują takie niespodzianki.

  12. ~natalka pisze:

    Dziekuje za odpowiedz-)upieklam go wczoraj -jest smaczny ale niestety nie wygladal tak pieknie jak Twoj-)podejrzewam ze moj ,,stracil fason,, bo pieklam go bez formy, po prostu rozlazl mi sie troche na boki-)dzisiaj robie powtorke z rozrywki i upieke go w specjalnym garnku do chleba.Pozdrawiam serdecznie.

    1. Małgosia pisze:

      Ten chleb też zawsze piekę bez formy. Tajemnica idealnego kształtu tkwi w dokładnym „złożeniu” ciasta w bochenek i ponacinaniu, aby ukształtować kierunek pęknięć. Mimo to i tak nie zawsze wychodzi jak z obrazka, ale to jest piękne w samodzielnym pieczenia chleba :)

  13. ~Bea pisze:

    Witam,

    nie podane jest na jakim programie piec, chleby zazwyczaj piecze się b/termoobiegu, na pieczeniu góra-dół . Jak jest w przypadku tego chlebka? Bo siedzi 20 minut w piekarniku – jest blady i malutko urósł. Paczka drożdży 7 g była
    pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Góra-dół to dobry program do pieczenia tego chleba. Warunkiem udanego wypieku jest wstawienie bochenek do zimnego piekarnika. Powinien ładnie wyrosnąć wraz z temperaturą, a następnie dopiekać do czasu uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia skórki.

  14. ~Bea pisze:

    Wyszedł ciężki kamień i nie urósł – ale to chyba drożdże do kitu. Teraz siedzi drugi i już urósł pięknie. Za 20 minut zobaczymy i spróbujemy efekt :)
    Nie ma że się poddaje :)
    do tej pory tylko na zakwasie piekłam

Komentowanie wyłączaone