Tradycyjna karpatka – przepis.

25 Flares Pin It Share 25 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 25 Flares ×

 

Karpatka to jedno z tych ciast, które zna i lubi się od lat. Pyszne, ciągnące się ciasto parzone i budyniowy, puszysty krem o waniliowym smaku, z którego pochodzi niemal cała słodycz ciasta. Sprawdza się w każdej sytuacji i zawsze udaje.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

15 przemyśleń na temat “Tradycyjna karpatka – przepis.”

  1. ~kulinarna148 pisze:

    Wspaniała ta karpatka, to jedno z moich ulubionych ciast.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  2. ~Na zdrowie pisze:

    Znając siebie wiem, że na jednej porcji nie skończyło by się, a co za tym idzie, ilość kalorii nabytych (oczywiście ze smakiem) mogłaby zagrozić mojemu samopoczuciu (po chwilowej euforii).
    Dlatego tylko sobie popatrzę.
    To musi mi wystarczyć. :(

    1. Małgosia pisze:

      Jest to pewne rozwiązanie. Ja na szczęście wolę piec niż jeść :)

  3. ~tomcio70 pisze:

    ciasto wygląda na niedopieczone

    1. Małgosia pisze:

      Górna warstwa jest wręcz przepieczona – byłam pewna, że już ją wyjęłam z piekarnika. Ciasto ptysiowe jest wilgotne w środku i w przekroju to właśnie widać. Można użyć tej ilości ciasta na większą blachę. Cieńsza będzie bardziej chrupiąca wewnątrz, bez tej niedopieczonej części.
      Niemniej jednak dziękuję za opinię :)


  4. Wygląda pysznie :)

  5. ~tomcio70 pisze:

    Jestem cukiernikiem i może to takie moje zboczenie, byłam uczona że tak i sama pózniej też uczyłam że ciasto parzone musi być bardziej wysuszone ,ale mimo wszystko karpatka pięknie się reprezentuje pozdrawiam Dorota

    1. Małgosia pisze:

      Spróbuję następnym razem wykorzystać Pani rady :)

  6. ~gin pisze:

    Też mam telefon bez androida… Na szczęście nie bawię się już w piaskownicy ;)
    Karpatkę uwielbiam, Twoja wygląda bosko :)

    1. Małgosia pisze:

      No cóż, mój też nie ma androida, podświadomie schowałam go do torebki słysząc te słowa ;)

  7. ~zalajkowane pisze:

    Pysznie wygląda. Obok szarlotki moje ulubione ciasto.

  8. ~Beata pisze:

    Jak dawno nie piekłam karpatki. Kiedyś to było moje ulubione ciasto.


  9. Wygląda na bardzo delikatną, aż chciałoby się ją zjeść:)

  10. ~Majana pisze:

    Piękna ta karpatka. Równiutka, śliczna. Pozdrowienia :)

  11. ~Joasia pisze:

    Uwielbiam jeść ciasta z kremami, szczególnie jeśli zawierają wanilię:) Karpatka wygląda przepysznie!

Komentowanie wyłączaone