Klasyczny sos bolognese.

101 Flares Pin It Share 101 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 101 Flares ×

 

Znany i lubiany sos podawany na całym świecie. Mocno mięsny, gęsty i wyrazisty w smaku. Podany z makaronem stanowi smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny. Ten przepis to jego klasyczna wersja, w której nie dominuje smak pomidorów.

Już gdy byłam mała mama gotowała nam makaron z sosem pomidorowo-mięsnym, który wszyscy nazywali bolognese. Ile miał wspólnego z tym prawdziwym, włoskim do końca nie wiem, ale tak wtedy jedli wszyscy Polacy zachłyśnięci wielkim światem i jego kuchnią.

Dziś i moje dzieci jedzą to danie z uwielbieniem (i ociekającym sosem) na ustach, a makaron im dłuższy, tym lepszy. Po sosie w zaledwie kilka chwil pozostają tylko plamy na małych ubrankach. Mój bolognese jednak nieco różni się od tego, który pamiętam z dzieciństwa. Jest zdecydowanie bardziej mięsny, a w jego smaku nie dominują pomidory. Jeśli chcecie, aby Wasz bolognese był perfekcyjny, musicie poświęcić mu nieco czasu, to nie jest danie, które można zaliczyć do fast foodu. Warto jednak pokusić się o przygotowanie tego klasycznego dania w ten sposób. Zapewniam, że już na zawsze zagości w Waszych domach.

Najbardziej lubię go z domowym tagliatelle, który jest w stanie utrzymać naprawdę solidną porcję sosu. Moje dzieci jednak zdecydowanie preferują spaghetti – tradycyjnie po polsku. Ostatni element tej układanki.

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • około 3 gałązki selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 500ml białego wytrawnego wina (lub 250ml wina + 250ml mleka)
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano lub 1/2 suszonego
  • po 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (użyłam kamis)
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia i parmezan do podania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce, a seler i paprykę w kostkę.
  • Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek, a następnie dodaj mięso. Podsmaż je.
  • Dodaj pozostałe warzyw i podsmażaj kilka minut.
  • Wlej wino i doprowadź do wrzenia. Częściowo zredukuj. Dodaj mleko i ponownie zagotuj.
  • Dopraw ziołami i dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Podlej około 500ml bulionu lub wody. Duś pod przykryciem co najmniej 1-1,5 godziny w razie potrzeby uzupełniając płyn i od czasu do czasu mieszając.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Podawaj z świeżo ugotowanym makaronem, najlepiej tagliatelle.
  • Udekoruj parmezanem i listkami bazylii.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

10 przemyśleń na temat “Klasyczny sos bolognese.”

  1. ~Na zdrowie pisze:

    W przepisie zabrakło jednego składnika.
    A właściwie dodatku do tej pysznej potrawy.
    Lampki wina. :)
    Oczywiście nie dla dzieci.

    1. Małgosia pisze:

      Rzeczywiście, dobre wino wynosi to danie co najmniej o poziom wyżej :)

  2. ~Robert druk pisze:

    Ciekawe czy smakuje tak dobrze jak wygląda… Jestem pewien, ze tak!

    1. Małgosia pisze:

      Powiedziałabym, że smakuje nawet lepiej :)

  3. ~wiola pisze:

    uwielbiam , mogła bym jeść codziennie :)

    1. Małgosia pisze:

      To tak, jak my. To danie nigdy się nie nudzi :)

  4. ~Franek pisze:

    Widzę, że ładnie wszystko krok po kroku opisane, właśnie tak jak potrzebuję :) Dzięki z pewnością wykorzystam go do przygotowywania dań.

  5. ~Paulina pisze:

    Hmmm. Wygląda bardzo dobrze. Ja do swojej wersji dodaje pół szklanki mleka. Polecam ;)

  6. ~Twój Raj pisze:

    Świetny blog kulinarny, super smaczne przepisy brawo !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>