Minitarty z czekoladowym ganache.

14 Flares Pin It Share 14 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 14 Flares ×

 

Taka tarta to królowa deserów. Krucha, ale trzymająca w pełni formę, odrobina kwarkowych konfitur wiśniowym i czekoladowa korona. Czego chcieć więcej…

Chyba tylko dokładki!

Nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo jesteśmy zależni od otaczających nas sprzętów. Dopiero kiedy coś przestaje działać wpadamy w panikę.

I tak spędziłam ostatnie trzy dni niemal nie gotując, nie śpiąc i nie jedząc na próbie znalezienia dziury w całej tej układance.

Teraz czas nadrobić stracone godziny, bo choć powieki kleją się niemiłosiernie, pracy jest więcej niż można by przypuszczać…

Punkt pierwszy dnia – kawa – w takich chwilach nie można zacząć od punktu drugiego.

Punkt drugi – przepis na minitarty z czekoladą w jednym z najlepszych wydań jakie istnieją, z czekoladowym ganache i odrobiną konfitury wiśniowej. Nieziemskie! Musicie spróbować!

Punkt trzeci – ma zbyt wiele podpunktów, by je wszystkie wymienić…

Składniki:

na 6 minitart lub 1 dużą:

kcal:3584 B:45 W:270 T:251 (1 minitarta zawiera około 600kcal)

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (np tortowej)
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Czekoladowy ganache:

  • 300g śmietany kremówki 30%-36%
  • 200g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • około 200g konfitury wiśniowej lub dżemu wiśniowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
  • Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny. Ciasto możesz też przygotować dzień wcześniej.
  • Czekoladę połam na kawałki, włóż do garnka i zalej śmietanką. Jeśli lubisz słodkie kremy, dodaj 2 łyżki cukru pudru.
  • Podgrzewaj do chwili aż masa całkowicie się połączy i zdejmij z ognia tuż przed zagotowaniem. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do schłodzenia i zastygnięcia.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 4-5mm i wyklej nim foremki na minitarty lub jedną dużą formę  standardowych rozmiarach.
  • Gęsto nakłuj widelcem ciasto, by podczas pieczenia nie powstały wybrzuszenia. Ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Zapobiegnie to „kurczeniu” się ciasta podczas pieczenia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut na jasnozłoty kolor.
  • Ostudź w foremkach.
  • Schłodzony krem czekoladowy ubij mikserem. Nie ubijaj zbyt długo, gdyż stanie się ciężki i straci na puszystości.
  • Na spody ciasta wykładaj po porcji konfitur lub dżemu, a następnie ganache za pomocą worka cukierniczego i dekoracyjnej końcówki.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

17 przemyśleń na temat “Minitarty z czekoladowym ganache.”

  1. ~Michał pisze:

    Te minitarty wyglądają bajecznie!


  2. Tarty wyglądają perfekcyjnie! Taki deser to wprost czekoladowa rozkosz :)

  3. ~Katarina pisze:

    A kiedy będzie przepis na potrawę ze zdjęcia „wkrótce na blogu?”:D bo wygląda baaardzo apetycznie

    1. Małgosia pisze:

      No właśnie rozregulował mi się odrobinę harmonogram. Będzie najdalej w poniedziałek i obiecuję poprawę :)

  4. ~Twój Raj pisze:

    Przepięknie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej !!! Już się biorę za przepis;)

  5. ~marinia pisze:

    Wspaniałe zdjęcia, będę tu zaglądać regularnie!

    1. Małgosia pisze:

      Cieszę się, zapraszam jak najczęściej :)


  6. Wyglądają bajecznie !

    1. Małgosia pisze:

      I tak samo smakuje, dziękuję :)

  7. ~flavors pisze:

    Jejciu jak to przepięknie wygląda i jakie ładne zdjęcia!

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję :)

  8. ~Jola pisze:

    Cudnie wyglądała, chciałam jutro zrobić ale mam śmietanę w kubeczku 36 jest ok? ile dadzą radę wytrzymać w lodówce?

    1. Małgosia pisze:

      Może być.
      Jeśli chodzi o przechowywanie to ganach świetnie się przechowuje i spokojnie wytrzyma kilka dni w lodówce, jednak trzeba pamiętać, że zarówno śmietanka jak i czekolada mocno przechodzą zapachami z lodówki, więc trzeba je od nich odizolować.

  9. ~helen pisze:

    Zdecydowanie królowa popołudnia tworząca je rajskim! Piękna i przepyszna w dodatku prosta w wykonaniu.

  10. ~Bartek pisze:

    Wyglada bardzo w porzadku mam nadzieje ze I w smaku tez jest ok. :7

    1. Małgosia pisze:

      A to już trzeba zrobić i spróbować. Jak dla mnie, bardzo ok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>