Lekki morszczuk pod warzywami.

34 Flares Pin It Share 34 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 34 Flares ×

 

Lekka, zdrowa i wyjątkowo smaczna propozycja obiadowa nie tylko dla osób, które dbają o linię.  Delikatny filet z białej, morskiej ryby świetnie komponuje się z warstwą wyrazistych, słodko-pikantnych warzyw.

Prosta wersja znanej ryby po grecku. Smakuje przez cały rok.

Święta się skończyły i choć lodówka wciąż pęka w szwach, ja mam ochotę na coś znacznie lżejszego. W takich chwilach nie tylko chcę nieco odpocząć od kalorii, ale też od długiego mieszania w garze. Taka ryba spełnia wszystkie te kryteria. Bardzo lubię ten sposób na jej podanie i polecam każdemu.

Ależ to świętowanie jest męczące…

Składniki:

4 porcje:

kcal:727 B:70 W:38 T:31 (1 porcja to około: 180kcal)

  • 4 filety z morszczuka (lub innej białej ryby)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia marchewka ok. 120g
  • 1 korzeń pietruszki ok 100g
  • kawałek selera korzeniowego ok. 100g
  • ok 10cm białej części pora ok 70g
  • 1 puszka pomidorów
  • pieprz z kolendrą (użyłam młotkowany Kamis)
  • 1/2 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety umyj i osusz. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je wcześniej.
  • Warzywa obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach, por posiekaj.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć rozdrobnione warzywa i podsmaż chwilę aż zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć.
  • Dopraw do smaku papryką, pieprzem cayenne, pieprzem z kolendrą i solą do smaku.
  • Dodaj pomidory w puszce i podsmażaj jeszcze kilka minut aż płyn się zredukuje, a pomidory zmiękną.
  • Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu i oprósz solą.
  • Na każdym filecie rozłóż porcję warzyw lekko dociskając je do ryby, by się nie rozpadły podczas zapiekania.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekaj przez 35 minut. Jeśli warzywa będą się zbyt mocno przypiekać, przykryj je folią aluminiową.

1. Taką rybę można przygotować z dowolnych filetów, także z mrożonych i kostek rybnych. Najlepiej sprawdzają się ryby o białym mięsie.

2. Filety możesz też ugotować na parze i dopiero wtedy przykryć warzywami bez zapiekania. Tak przygotowane danie smakuje najlepiej po 2-3 godzinach od przygotowania lub następnego dnia.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

20 przemyśleń na temat “Lekki morszczuk pod warzywami.”

  1. ~Filip pisze:

    Szkoda, że nie można tego zmaterializować za drobną opłatą:)

    1. Małgosia pisze:

      Grubsza sprawa ;)

    2. ~mkr pisze:

      pzsynie wzglda Ł=

      1. ~mkr pisze:

        oczywiście „pysznie wygląda” – telefon mi psikusa zrobił :)


    3. O tak zgadzam się w całej rozciągłości, wielka szkoda:-(

  2. ~kcal pisze:

    Toż to prawie… ryba po grecku! Morszczuk jest pyszną rybą. Kasuje popularnego, gumowatego mintaja w przedbiegach.

    1. Małgosia pisze:

      Też nie przepadam za mintajem, chociaż do marynowanych klopsików dobrze się nadaje. A ta rybka to rzeczywiście nic innego niż odświeżona wersja ryby po grecku :)

  3. ~Na zdrowie pisze:

    Lubi ę taką kombinację.
    A takiej lekkości teraz, po świętach, mi potrzeba. :)


  4. bardzo dobra kompozycja warzyw, zbliżony zestaw używam przy kurczaku a więc mogę z czystym sumieniem podpisać się pod tym, że Twoje danie musi być smaczne :)

  5. ~ewa pisze:

    wygląda wspaniale, zaraz pędzę robić

  6. ~pizza pisze:

    Na zdjęciach wygląda obłędnie.

  7. ~Maja pisze:

    Ależ fantatyczne zestawienie. Chyba pobiegnę dziś po składniki i zrobię na kolację. Uwielbiam ryby, aż mi ślinka cieknie jak patrzę na zdjęcia.

  8. ~Twój Raj pisze:

    Nie ma to jak dobrze zrobiona rybka, oczywiście świeża rybka a jeszcze po grecku !!! Super danie;)

  9. ~dorcia700 pisze:

    Przepyszna rybka, dzisiaj zrobiłam na obiad dziękuje za przepis

  10. ~star pisze:

    Pychota! Ryba po grecku bez ryby po grecku.
    Excellent!

    1. Małgosia pisze:

      Lepiej bym tego nie ujęła :)


  11. Zainspirowałaś mnie! Wygląda imponująco i tak jak lubię najbardziej – duuużoooo warzyw!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>