Orkiszowy zakwas na barszcz biały.

204 Flares 204 Flares ×

 

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej zupy. U mnie jest to zawsze biały barszcz, a od lat przygotowuję go na domowym zakwasie. Tym razem zdecydowałam się na orkiszowy. Jest prosty do przygotowania, a w smaku nie ma sobie równych.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

9 przemyśleń na temat “Orkiszowy zakwas na barszcz biały.”

  1. ~Twój Raj pisze:

    Na Święta Wielkanocne super danie taki barszczyk, też go bardzo uwielbiam;)

  2. ~bernikula pisze:

    Biały barszcz na Wielkanoc- obowiązkowo

  3. ~henia pisze:

    dobry pomysł na zakwas :)

  4. ~Jadwiga pisze:

    Jak dla mnie to idealnie, że wpis pojawił się przed świętami :-) może jeszcze zdążę zrobić. Dzięki!

    1. Małgosia pisze:

      Powinien być gotowy dokładnie na czas, ale dla pewności polecam dodać odrobinę zakwasu chlebowego lub wody z kiszonych ogórków dla pewności.Ostatnio mamy dość niskie temperatury :)

  5. ~Dorota pisze:

    Może być mąka orkiszowa razowa /chyba 3000/?

    1. Małgosia pisze:

      Razowa – typ 2000 – jak najbardziej się nadaje do zakwasu.

  6. ~Iza pisze:

    Chłodnej wody, czyli ma być z lodówki czy w takiej temperaturze pokojowe ok 18 stopni?

    1. Małgosia pisze:

      W temperaturze pokojowej.

Komentowanie wyłączaone