Orkiszowy zakwas na barszcz biały.

203 Flares Pin It Share 203 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 203 Flares ×

 

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej zupy. U mnie jest to zawsze biały barszcz, a od lat przygotowuję go na domowym zakwasie. Tym razem zdecydowałam się na orkiszowy. Jest prosty do przygotowania, a w smaku nie ma sobie równych.

W wiklinowym koszyku wygodnie leżą barwione cebulą jajka, w całym domu pachnie bukszpanem, a zanim na stole pojawi się wędzonka i ćwikła z chrzanem, będziemy raczyć się aromatycznym białym barszczem. Obowiązkowo z jajkiem i zgrabnie pokrojoną białą kiełbasą. Mnie wystarcza za cały posiłek. Wyborny, kwaskowy, gęsty i pachnący czosnkiem i majerankiem. Od kiedy przygotowuję go na domowym zakwasie lubimy go jeszcze bardziej. Nie tylko w Wielkanoc.

Przygotowanie zakwasu jest bardzo proste i nie powinno przysporzyć najmniejszych problemów nawet początkującym. Jedyne czego wymaga to czasu, by spokojnie uzyskać odpowiednią moc. Orkiszowy zakwas da nam wyrazisty w smaku barszcz biały, dość kwaśny. Sama mam wątpliwości, czy to jeszcze barszcz, czy może już żurek.

Składniki:

  • 6-7 łyżek mąki orkiszowej typ 1850-2000
  • 1l chłodnej przegotowanej wody lub źródlanej
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do kamionkowego naczynia lub słoja wsyp mąkę.
  • Dodaj przyprawy i zalej wodą. Wymieszaj dokładnie.
  • Dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku.
  • Przykryj słój gazą i odstaw na 2-4 dni w temperaturze pokojowej. Czas będzie różnił się w zależności od temperatury otoczenia.
  • Codziennie przemieszaj zakwas i sprawdzaj, czy jest już gotowy.
  • Zakwas jest gotowy do użycia, gdy w smaku jest lekko kwaśny.
  • Z gotowego zakwasu usuń czosnek, zakręć i przechowuj w lodówce do kilku tygodni.
  • Aby przyspieszyć fermentację zakwasu, dodaj na początku 1 łyżkę zakwasu chlebowego lub soku z kiszonych ogórków.

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

9 przemyśleń na temat “Orkiszowy zakwas na barszcz biały.”

  1. ~Twój Raj pisze:

    Na Święta Wielkanocne super danie taki barszczyk, też go bardzo uwielbiam;)

  2. ~bernikula pisze:

    Biały barszcz na Wielkanoc- obowiązkowo

  3. ~henia pisze:

    dobry pomysł na zakwas :)

  4. ~Jadwiga pisze:

    Jak dla mnie to idealnie, że wpis pojawił się przed świętami :-) może jeszcze zdążę zrobić. Dzięki!

    1. Małgosia pisze:

      Powinien być gotowy dokładnie na czas, ale dla pewności polecam dodać odrobinę zakwasu chlebowego lub wody z kiszonych ogórków dla pewności.Ostatnio mamy dość niskie temperatury :)

  5. ~Dorota pisze:

    Może być mąka orkiszowa razowa /chyba 3000/?

    1. Małgosia pisze:

      Razowa – typ 2000 – jak najbardziej się nadaje do zakwasu.

  6. ~Iza pisze:

    Chłodnej wody, czyli ma być z lodówki czy w takiej temperaturze pokojowe ok 18 stopni?

    1. Małgosia pisze:

      W temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>