Różane magdalenki.

30 Flares Pin It Share 30 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 30 Flares ×

 

Magdalenki to niewielkie biszkoptowe ciasteczka o francuskim pochodzeniu, które idealnie nadają się na podwieczorek. Są niezwykle puszyste, mięciutkie i uroczo wyglądają na półmisku w towarzystwie delikatnej zastawy do herbaty. Moje magdalenki wzbogaciłam różanym aromatem, co dodało im subtelności i wiosennego charakteru.

Pierwszy wypad rowerem do miasta przyprawił mnie o cudownie wiosenny nastrój i spore zakwasy. Nie oparłam się kolorowym nowalijkom, które zdawały się aż krzyczeć, bym schowała je w koszyku. Zaczęła się wiosna i wracam do swojego ulubionego stylu życia. Czas wprowadzić trochę zielonego do kuchni.

Ale dzisiaj mam na swoim blogowym talerzu kultowe magdalenki. Dopóki ich nie spróbowałam, nie mogłam pojąć co jest w nich nadzwyczajnego.

Teraz już wiem, że są to niezwykłe ciasteczka.

Z każdym kęsem odbywa się magiczna podróż dookoła świata…

A moje są niezwykłe podwójnie. Nie mają tradycyjnego kształtu muszelki, czy też jak kto woli niedźwiedziej łapy. Są w kształcie pisanek – w sam raz na Wielkanoc.

Składniki:

około 15 sztuk

kcal:1379 B:32 W:175 T:60 (1 sztuka zawiera około: 92kcal)

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g roztopionego masła
  • 2 łyżki wody różanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach przez kilka minut aż powstanie puszysta masa.
  • Delikatnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszaj łopatką do połączenia składników.
  • Wlej rozpuszczone i przestudzone masło oraz wodę różaną i zamieszaj.
  • Lekko natłuszczone foremki wypełnij w 3/4 i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C.
  • Piecz około 15 minut obserwując, czy nie przypalają się na krawędziach.
  • Jeszcze ciepłe przełóż na kratkę do ostygnięcia.
  • Zimne oprósz cukrem pudrem lub oblej rozpuszczoną czekoladą.

Jeśli nie odpowiada Ci aromat różany, zamiast wody różanej użyj cukru waniliowego lub skórki cytrynowej, a jeśli nie masz odpowiednich foremek, użyj formy muffinkowej. Pamiętaj wówczas o wydłużeniu czasu pieczenia do około 20-25 minut.

 

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

7 przemyśleń na temat “Różane magdalenki.”

  1. ~gin pisze:

    Prześliczne są :) Musiały pachnieć oszałamiająco :)


  2. Przypominają mi troszkę angielskie „scones” i myślę że do tych również możnaby użyć masła z bitą śmietaną do smarowania i różnych dżemów :)

    1. Małgosia pisze:

      Magdalenki to raczej słodkie biszkopciki. Zupełnie nie przypominają scones.

  3. ~Twój Raj pisze:

    Sam wygląd to już pychotka, a co dopiero smak!!!

  4. ~li_lia pisze:

    Nie mogę dostać foremek do magdalenek. Chyba będę musiała zamówić przez internet. Gosieńko, jak zwykle zapisuję Twój przepis z mocnym postanowieniem wykorzystania go w niedalekiej przyszłości.

    1. Małgosia pisze:

      Foremki w kształcie pisanek były ostatnio w biedronce, natomiast z klasycznymi foremkami na magdalenki od dawna jest taki problem, że rzadko są dostępne w stacjonarnych sklepach. Chyba tylko silikonowe widziałam.
      A przepis koniecznie wypróbuj, czekam na zdjęcia – w kwietniu i maju „płacę” za zdjęcia upominkami :)

  5. ~Iwona Róża pisze:

    LI_LIA, foremki magdalenkowe (muszelki) widziałam w Piotrze i Pawle. Metalowe. Przed dwoma dniami kupiłam w Biedronce takie jak prezentuje Małgosia.
    Trafiają się też w Tesco ze srebrnej blaszki :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>