Pieczona szynka nadziewana cukinią.

7 Flares Pin It Share 7 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 7 Flares ×

Dobry kawałek mięsa może stanowić podstawę posiłku dla wielu osób. Tak upieczona szynka nie tylko nie przysporzy kłopotów podczas przygotowania, ale też zapewni kulinarny sukces. Jest soczysta i pełna smaku. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Z pewnością sprawdzi się podczas świąt lub codziennego obiadu dla bliskich.

Przyjemny weekend pozwolił na moment oderwać się od pracy i codziennych obowiązków.

Promienie słoneczne przyjemnie łaskotały nas po twarzach, gdy wolnym krokiem szliśmy wzdłuż porządnie już zielonych trawników i smukłych brzózek. Ten piękny wiosenny obrazek dopełniła stajnia pełna dostojnych koni łaszących się do nas jak koty… Moja sielanka…

Później były lody, ale musieliśmy wyczyścić porządnie buty, by przypadkiem nie wypadła z nich słoma, bo jakoś nie wypada ;)

Moja dzisiejsza propozycja to pieczona szynka nadziewana cukinią z nutą bazylii, czosnku i suszonych pomidorów. Nie wymaga długiego marynowania, a mimo to nie brakuje jej smaku. Rumianą i smakowitą skórkę zapewnia natomiast czerwona papryka.

Podałam ją z grillowanymi szparagami i boczniakami smażonymi na maśle. Rodzinka była zachwycona.

Składniki:

  • 1kg szynki wieprzowej w kawałku
  • 200g cukinii (1 mała cukinia)
  • 150g cebuli (około 2 średnie cebule)
  • około 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (użyłam Kamis)
  • 2 łyżeczki mielonej papryki – wykorzystałam własnej mieszanki słodkiej i ostrej z domieszką wędzonej
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy (lub oleju)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyj i dokładni osusz. Ostrym nożem przetnij wzdłuż kierując nóż do środka w taki sposób, by utworzyć szeroki płat mięsa nadający się do zawijania. Powierzchnia cięcia to mniej więcej powierzchnia, gdzie nałożony jest farsz.
  • Cukinię poszatkuj na plastry prze całą długość warzywa. Cebulę pokrój w piórka.
  • Płat mięsa obficie natrzyj mieszanką suszonych pomidorów, bazylii i czosnku, solą i pieprzem.
  • Rozłóż plastry cukinii tak, by lekko na siebie zachodziły i posyp połową cebuli. Zawiń dość ściśle i zwiąż nitką lub zepnij szpilkami.
  • Mięso dokładnie natrzyj mieszanką papryki i oliwy. Oprósz solą i pieprzem.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż pozostałą cebulę, a na niej połóż mięso. Wlej 1/4 szklanki wody i wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut.
  • Po upływie wskazanego czasu zmniejsz temperaturę do 180°C, a następnie dopiekaj mięso bez przykrycia przez 20 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut, by pieczeń odpoczęła. Następnie pokrój na dość grube plastry lub pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

2 przemyślenia na temat “Pieczona szynka nadziewana cukinią.”

  1. ~Twój Raj pisze:

    Mam różne przepisy na smakowite mięsko, ale z ten sposób z cukinią to jeszcze nie robiłem ! Wygląda tak smakowicie, że biorę się już do roboty;)

  2. ~Aga pisze:

    Pieczona szynka i delikatna cukinia. To musi być przepyszne :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>