Biryani z kurczakiem, soczewicą i słodkimi warzywami.

12 Flares Pin It Share 12 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 12 Flares ×

 

Kuchnia indyjska jest pełna różnorodnych smaków, egzotycznych aromatów i koloru, a przyrządzane są z pasją i oddaniem. Takie właśnie jest biryani. To jednogarnkowe danie z ryżem i dużą ilością warzyw i mięsa. Jest proste, pożywne, wyjątkowo aromatyczne i smaczne.

Każdy członek rodziny z pewnością doceni tę potrawę.

Nic nie wiem o sadzeniu i pielęgnacji iglaków. Nie wiem, czy gołębie nie zrobią sobie uczty ze świeżo wysianej trawy, ale wiem, że zmęczenie, jakie mnie ogarnia powstało w dobrej sprawie i wierzę, że zaprocentuje na przyszłość.

Kocham wiosnę i nie ważne, że nawet w końcach włosów mam kurz po zamiataniu starych chodniczków.

Biryani to idealne danie dla osób, które cenią sobie kuchnię orientalną i jednocześnie nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku dla całej rodziny. W tym przypadku wystarczy zaledwie 30 minut.

Składniki:

około 5-6 porcji

kcal:2100 B:195 W:177 T:65 (1 porcja zawiera około: 350kcal)

  • 500g piersi kurczaka
  • 200g ryżu
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 100g suchej paprykowej kiełbasy np chorizo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki spiczaste (lub zwykłe)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego Kamis (lub mieszanki garam masala)
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek (lub ostrej papryki w proszku)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i podsmaż chwilę aż wytopi się z niej tłuszcz.
  • Dodaj posiekaną w piórka cebulę, czosnek i talarki marchwi. Zeszklij.
  • Pokrojonego kurczaka w kostkę wymieszaj z indyjskim curry.
  • Dodaj do warzyw i podsmaż z każdej strony.
  • Po kilku minutach dodaj suchy ryż i soczewicę. Smaż jeszcze chwilę mieszając.
  • Wrzuć rozdrobnione pomidory, zmieloną kolendrę i pozostałe przyprawy. Podlej około 500ml gorącego bulionu lub wody.
  • Dodaj paprykę pokrojoną w paski i zamieszaj.
  • Przykryj garnek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiecz przez 20 minut.
  • Odstaw pod przykryciem na kolejne 10 minut, a następnie oprósz posiekaną natką pietruszki lub kolendry i podaj z surówką.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

13 przemyśleń na temat “Biryani z kurczakiem, soczewicą i słodkimi warzywami.”

  1. ~Klaudia pisze:

    Ależ apetycznie wygląda. Chętnie zjadłabym coś takiego.

    1. ~justyna pisze:

      wlasnie jestemy po obiedzie pycha:)) to juz kolejny przepis ktory wykorzystalam od Ciebie dziekuje czaje sie teraz na pasztet z watrobki pozdrawiam

      1. Małgosia pisze:

        Bardzo, bardzo się cieszę, a pasztecik polecam :)

  2. ~Ada pisze:

    Nie lubię kuchni indyjskiej, ale wygląda to super :)

  3. ~Na zdrowie pisze:

    Czuję się zainspirowany.
    Trzeba wykonać nalot na kuchnię. :)

    1. Małgosia pisze:

      Koniecznie! :)


  4. Taki zestaw idealnie pasuje również do zrobienia na ogniu w wiszącym żeliwnym garnku :):):) dobra opcja na letnie wieczory ze znajomymi!

  5. ~Twój Raj pisze:

    Kurczaczek na dosyć ostro z dużą ilością warzyw to jest super potrawka !!!

  6. ~zosia pisze:

    rozumiem, ze ryz i soczewica maja byc juz ugotowane? bo ZERO informacji o tym w przepisie. to dosc dziwne

    1. Małgosia pisze:

      Zarówno ryż, jak i soczewica mają być suche/surowe. Gotują się w wywarze podczas zapiekania w piekarniku.

      1. ~zosia pisze:

        ajj, a ja wszystko ugotowałam… następnym razem dodam surowe. ale i tak wyszło pyszne ;)

        1. Małgosia pisze:

          Cieszę się, że mimo wszystko danie smakowało :)


  7. to jest mój przepis na dzisiaj. Super wygląda a jak smakuje to się zaraz przekonam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>