Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście.

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

 

Serniki na kruchym cieście to jedne z moich ulubionych. Słodkie, złociste brzoskwinie idealnie komponują się z delikatnym, kremowym serem i puszystą bezą dodając im nie tylko smaku, ale też koloru i charakteru. Kruszonki nie trzeba zachwalać, wystarczy spojrzeć, by wiedzieć, że trudno o lepszą.

Czasami wydaje mi się, że mój stary, wysłużony piekarnik ma duszę, że ma własną wolę, że piecze tylko sobie znanym sposobem. W całym tym chaosie dobre jest tylko to, że mimo przeszkód udało nam się jakoś dogadać, że potrafimy rozmawiać w jednym języku i nawet sernik czasami wychodzi taki, jak trzeba.

Taki sernik pamiętam z dzieciństwa. Mama nie piekła bab drożdżowych, ale serniki wychodziły jej jak malowane. Wciąż takie wychodzą.

U mnie bywa różnie, ale ten udaje się zawsze i smakuje wyśmienicie. Najbardziej lubię przygotowywać go na bazie ricotty. Ma wówczas wyjątkowo kremową konsystencję i słodki, charakterystyczny smak, ale z tradycyjnym mielonym twarogiem też jest wyśmienity.

Potrafi sprawić, że nawet szary poniedziałek wydaje się być świętem…

Składniki:

(blacha 25x40cm)

kcal:6180 B:128 W:711 T:309 (1 porcja zawiera około: 350kcal)

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa serowa:

  • 500g sera ricotta (lub innego sernikowego, mielonego twarogu)
  • 2 jajka
  • 50g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • puszka brzoskwiń w syropie

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto. Zabierz w kulę, zawiń w folię i odstaw do schłodzenia. Możesz pozostawić też w formie kruszonki, miskę owinąć folią i w takiej formie schłodzić.
  • Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę.
  • 50g masła utrzyj z cukrem na puch. Następnie dodaj ser i miksuj na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodaj jajka i wymieszaj dokładnie lub krótko zmiksuj.
  • Blachę lekko natłuść lub/i wyłóż papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysyp na dno i dociśnij, by stworzyła dolną warstwę ciasta.
  • Na ciasto wylej masę serową.
  • Na warstwie sera ułóż równomiernie brzoskwinie.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szklanką cukru. Wyłóż na brzoskwinie i wyrównaj.
  • Na wierzch wysyp pozostałą kruszonkę.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 60 minut.
  • Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

16 przemyśleń na temat “Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście.”


  1. Niestety o kłopotach w dogadywaniu się z piekarnikiem też coś mogę powiedzieć, bo mój też bywa bardzo kapryśny, ale wciąż podejmuję z nim tą nierówną walkę :)
    A co do sernika, to wygląda bardzo kusząco, nie został Ci może jeden albo najlepiej 2 takie kawałki? :D

    1. Małgosia pisze:

      A zostało jeszcze troszkę, zapraszam. Kawa, czy herbata? ;)

  2. ~Majana pisze:

    Idealny serniczek. Pięknie wygląda.
    Pozdrowienia :)

  3. ~kcal pisze:

    Ten sernik wygląda trochę jak pomarańczowe tiramisu. Wzmianką o piekarniku niemożebnie mnie rozbawiłaś :) Pamiętam jak mój miał swoje humory i raz potrafił na tym samym ustawieniu nie dopiec, a drugim razem zwęglić ciasto…

    1. Małgosia pisze:

      Prawdopodobnie już niedługo remont dotrze i do kuchni. ale mam nadzieję że nowy nie okaże się równie humorzasty :)

  4. ~flavors pisze:

    Mmmm to wygląda niezwykle apetycznie!

  5. ~gin pisze:

    Mmm, wygląda cudnie :)

  6. ~Klaudia pisze:

    Uwielbiam serniki, w każdej wersji. Ale ten wydaję się być naprawdę wyjątkowy.

  7. ~Joanna pisze:

    Kurcze, a mi to ciasto nie wyszło niestety :( Spód się za bardzo spiekł, a masa serowa chyba się zważyła, bo dziwnie wyglądała :( a na domiar złego nie udało mi się ubić białek na pianę :( niestety wyszło tragicznie :( kiepska ze mnie kucharka :(

  8. ~Jarek pisze:

    Coś pysznego! :) Musze upiec! :)

  9. ~iga pisze:

    U mnie KLOPS – zakalec! Ciasto należy najpierw podpiec. Do sera trzeba dodać budyń, mąkę ziemniaczaną lub kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Do bezy dodać trochę soku z cytryny. Kruszonka na wierzchu jest zbędna.

    1. Małgosia pisze:

      Ciasta nie podpiekamy przed nałożeniem kolejnych warstw. Przy zastosowaniu dobrej jakości twarogu (polskiego lub ricotty) nie ma potrzeby dodawać do masy mąki. Jeśli natomiast korzysta się z serków homogenizowanych tzw. sernikowych, być może, że zaistnieje taka konieczność. Pozdrawiam i dziękuję za sugestie.

  10. ~grzelak pisze:

    sernik przepyszny, zrobiłam bez brzoskwiń, tylko z rodzynkami + sok z połowy cytryny. Przepyszny, prosty w wykonaniu, polecam.

  11. ~Jagna pisze:

    A mnie serniczek się udał. Wyglądał bajecznie i smakował jeszcze lepiej.
    Przepis jest świetny.
    Będę zaglądać tu częściej, a w zasadzie już zostałam fanką.
    Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo mi miło, zapraszam jak najczęściej ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>