Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście.

6 Flares 6 Flares ×

 

Serniki na kruchym cieście to jedne z moich ulubionych. Słodkie, złociste brzoskwinie idealnie komponują się z delikatnym, kremowym serem i puszystą bezą dodając im nie tylko smaku, ale też koloru i charakteru. Kruszonki nie trzeba zachwalać, wystarczy spojrzeć, by wiedzieć, że trudno o lepszą.

Czasami wydaje mi się, że mój stary, wysłużony piekarnik ma duszę, że ma własną wolę, że piecze tylko sobie znanym sposobem. W całym tym chaosie dobre jest tylko to, że mimo przeszkód udało nam się jakoś dogadać, że potrafimy rozmawiać w jednym języku i nawet sernik czasami wychodzi taki, jak trzeba.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

16 przemyśleń na temat “Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście.”


  1. Niestety o kłopotach w dogadywaniu się z piekarnikiem też coś mogę powiedzieć, bo mój też bywa bardzo kapryśny, ale wciąż podejmuję z nim tą nierówną walkę :)
    A co do sernika, to wygląda bardzo kusząco, nie został Ci może jeden albo najlepiej 2 takie kawałki? :D

    1. Małgosia pisze:

      A zostało jeszcze troszkę, zapraszam. Kawa, czy herbata? ;)

  2. ~Majana pisze:

    Idealny serniczek. Pięknie wygląda.
    Pozdrowienia :)

  3. ~kcal pisze:

    Ten sernik wygląda trochę jak pomarańczowe tiramisu. Wzmianką o piekarniku niemożebnie mnie rozbawiłaś :) Pamiętam jak mój miał swoje humory i raz potrafił na tym samym ustawieniu nie dopiec, a drugim razem zwęglić ciasto…

    1. Małgosia pisze:

      Prawdopodobnie już niedługo remont dotrze i do kuchni. ale mam nadzieję że nowy nie okaże się równie humorzasty :)

  4. ~flavors pisze:

    Mmmm to wygląda niezwykle apetycznie!

  5. ~gin pisze:

    Mmm, wygląda cudnie :)

  6. ~Klaudia pisze:

    Uwielbiam serniki, w każdej wersji. Ale ten wydaję się być naprawdę wyjątkowy.

  7. ~Joanna pisze:

    Kurcze, a mi to ciasto nie wyszło niestety :( Spód się za bardzo spiekł, a masa serowa chyba się zważyła, bo dziwnie wyglądała :( a na domiar złego nie udało mi się ubić białek na pianę :( niestety wyszło tragicznie :( kiepska ze mnie kucharka :(

  8. ~Jarek pisze:

    Coś pysznego! :) Musze upiec! :)

  9. ~iga pisze:

    U mnie KLOPS – zakalec! Ciasto należy najpierw podpiec. Do sera trzeba dodać budyń, mąkę ziemniaczaną lub kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Do bezy dodać trochę soku z cytryny. Kruszonka na wierzchu jest zbędna.

    1. Małgosia pisze:

      Ciasta nie podpiekamy przed nałożeniem kolejnych warstw. Przy zastosowaniu dobrej jakości twarogu (polskiego lub ricotty) nie ma potrzeby dodawać do masy mąki. Jeśli natomiast korzysta się z serków homogenizowanych tzw. sernikowych, być może, że zaistnieje taka konieczność. Pozdrawiam i dziękuję za sugestie.

  10. ~grzelak pisze:

    sernik przepyszny, zrobiłam bez brzoskwiń, tylko z rodzynkami + sok z połowy cytryny. Przepyszny, prosty w wykonaniu, polecam.

  11. ~Jagna pisze:

    A mnie serniczek się udał. Wyglądał bajecznie i smakował jeszcze lepiej.
    Przepis jest świetny.
    Będę zaglądać tu częściej, a w zasadzie już zostałam fanką.
    Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo mi miło, zapraszam jak najczęściej ;)

Komentowanie wyłączaone