Proste ciasto miodowe z cytryną.

9 Flares 9 Flares ×

 

Ciasto pachnie miodem i głównie z niego czerpie swoją słodycz, którą łamie smak cytryny. Jest wyjątkowo wilgotne, rozpływające się w ustach, z lekko kruchą, złocistą skórką.

Idealne do popołudniowej herbaty w gronie przyjaciół lub jako słodki podwieczorek dla domowników.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

24 przemyślenia na temat “Proste ciasto miodowe z cytryną.”

  1. ~Natalia pisze:

    Idealne do herbatki… Z miodem i cytryną oczywiście :)


    1. Albo do delikatnej porannej kawki… Rozmarzyłam się :)

  2. ~Adrianko' pisze:

    na pierwszym zdj wyglada jak chleb:D
    + ale przepis swietny! z checia wypronuje:D
    dzieki!:P

    1. Małgosia pisze:

      To ciasto jest mocno wilgotne, nie tak lekkie jak tradycyjne ucierańce. Na dodatek na tym zdjęciu było jeszcze lekko ciepłe, być może stąd to podobieństwo do chleba :)

  3. ~flavors pisze:

    Uwielbiam miód, dlatego z ciekawością patrzę na to ciasto! Oczywiście zapisałam sobie przepis i zamierzam go w wolnym czasie wypróbować :)

  4. ~Majana pisze:

    Piękne ciasto, puchate i na pewno smaczne.
    I jakie ładne zdjęcia!
    Pozdrawiam ciepło :)


  5. Miałam zrobić jutro ciasto drożdżowe z bananami, ale nie wiem, czy nie zmienię zdania. Uwielbiam takie wilgotne ciasta z chrupiącą skórką.


  6. urocze ciasto, świetne na poprawę nastroju w ten szary, niedzielny poranek…


  7. Ciasta i kawa to jest to co łasuch lubią najbardziej:-) Poproszę dwa kawałki:-) Jeden dla mnie a drugi dla małżonka mego:-)
    ja czasem robię babeczki cytrynowe, jak nie mam cytryny, to daję sok, który częściej mogę znaleźć w mojej lodówie:-)

  8. ~Joanna pisze:

    Mam pytanie – czy ciasto nie jest za slodkie z taka iloscia miodu i do tego jeszcze cukier ? Pytam poniewaz chce takie zrobic,wyglada smokowicie,ale nie lubie niczego,co jest przeslodzone.
    Dziekuje za odpowiedz.

    1. Małgosia pisze:

      Ja osobiście też nie przepadam za przesłodzonymi wypiekami i zazwyczaj redukuję cukier do minimum, ale w tym przypadku wydaje mi się, że jest dobrze. Miód nie daje aż tyle słodyczy co cukier, stąd dodatek cukru, a cytryna dodatkowo tę słodycz przełamuje. Nam odpowiadało :)

  9. ~Magda pisze:

    własnie się nim zajadam, przepyszne ciasto, łatwe do zrobienia no i ten zapach i smak, dziękuję za świetny przepis

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję pięknie za komentarz, cieszę się, że przepis się sprawdził :)

  10. ~Luba pisze:

    Przeczytałam z rana, upiekłam, o 11 tej już smakowałam , bardzo dobre, wysłałam ten przepis dla siostry( do Rosji) , Ona też upiekła, i dała przepis dla swoich koleżanek, dziekuję Małgosiu.Przepis prosty, szybki i smaczny!

    1. Małgosia pisze:

      A ja dziękuję za tak wspaniałą rekomendację i cieszę się, że ciasto smakowało :)
      Pozdrawiam gorąco!

  11. ~milenasy pisze:

    wyglada rewelacyjnie, czy mozna w formie do keksownicy albo w formie do babki upiec ?

    1. Małgosia pisze:

      Jak najbardziej można upiec w dowolnej formie.

  12. ~Sylwia pisze:

    Ciasto jest znakomite. Nie za słodkie i nie za kwaśne. Idealne.

  13. ~milenasy pisze:

    zrobiłam i własnie się nim zajadam! idealne ciasto do kawki czy herbaty, z wyrażna nutą miodu i cytryny, które to uwielbiam! następnym razem dodam nieco więcej cukru, bo dla mnie trochę niesłodkie!

  14. ~Teddy pisze:

    Właśnie je robię żeby przebłagać żonę ;)
    Ma focha od 3 dni a ja nie mam pojęcia dlaczego…


  15. Nie przepadam za miodowymi ciastami, ale tutaj tyle słów zachęty, że głupio samemu nie spróbować.

  16. ~Robert pisze:

    wspaniałą propozycja na deser, ciasto miodowo – cytrynowe, mnie osobiście trochę skórka z cytryny w ostatecznym efekcie nie pasuje, ale tak mam :(

  17. ~Kasia pisze:

    Obawiam sie ze wyszedl mi klasyczny zakalec. Dokladnie podazalam za przepisem. Co moglo pojsc nie tak?

    1. Małgosia pisze:

      Trudno mi cokolwiek powiedzieć. Ciasto przez użycie miodu jest mocno wilgotne. Być może po prostu się nie dopiekło? Podany w przepisach czas pieczenia jest zazwyczaj mocno orientacyjny i należy go dostosować do możliwości własnego piekarnika.

Komentowanie wyłączaone