Proste ciasto miodowe z cytryną.

9 Flares Pin It Share 9 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 9 Flares ×

 

Ciasto pachnie miodem i głównie z niego czerpie swoją słodycz, którą łamie smak cytryny. Jest wyjątkowo wilgotne, rozpływające się w ustach, z lekko kruchą, złocistą skórką.

Idealne do popołudniowej herbaty w gronie przyjaciół lub jako słodki podwieczorek dla domowników.

Tak dawno nie piekłam ciasta, że zastanawiałam się, czy jeszcze potrafię… Tortu urodzinowego nie liczę, bo za szybko zniknął…

Zamarzyło mi się coś prostego, pachnącego wiosną, ukwieconą łąką, pełną wesoło brzęczących pszczół i kolorowych motyli.

I tak powstało miodowe ciasto z nutą cytryny, która świetnie zrównoważyła jego słodycz.

Przygotowanie tego maleństwa trwa zaledwie kilka chwil i jest tak proste, że chyba nie może się nie udać. Smakuje wyśmienicie samo, ale można udekorować je polewą z gorzkiej czekolady lub przykryć ulubionym kremem, co doda mu odświętnego charakteru.

Składniki:

(6-8 porcji)

kcal:2719 B:38 W:345 T:130 (1 porcja: około 350kcal)

  • 170g jasnego miodu
  • 50g cukru
  • 140g masła
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała cytryna (lub 1/2 większej)
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miód, masło i cukier podgrzej do rozpuszczenia i połączenia się składników. Zestaw z ognia i przestudź.
  • Do przestudzonej (może być letnia) masy dodaj jajka, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok i zmiksuj lub ubij trzepaczką.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wymieszaj aż składniki się dobrze połączą.
  • Dno tortownicy (u mnie 18cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia, a boki lekko natłuść.
  • Wylej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika.
  • Piecz przez około 30 minut lub do chwili aż ciasto uzyska ładny, złoty kolor i stanie się sprężyste (sprawdzi się też metoda suchego patyczka).
  • Zostaw w formie na 15 minut, a następnie delikatnie oddziel boki ciasta od blaszki i wyjmij na kratkę.
  • Wystudzone ciasto można polukrować, polać czekoladą lub udekorować kremem, na przykład cytrynowym.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

24 przemyślenia na temat “Proste ciasto miodowe z cytryną.”

  1. ~Natalia pisze:

    Idealne do herbatki… Z miodem i cytryną oczywiście :)


    1. Albo do delikatnej porannej kawki… Rozmarzyłam się :)

  2. ~Adrianko' pisze:

    na pierwszym zdj wyglada jak chleb:D
    + ale przepis swietny! z checia wypronuje:D
    dzieki!:P

    1. Małgosia pisze:

      To ciasto jest mocno wilgotne, nie tak lekkie jak tradycyjne ucierańce. Na dodatek na tym zdjęciu było jeszcze lekko ciepłe, być może stąd to podobieństwo do chleba :)

  3. ~flavors pisze:

    Uwielbiam miód, dlatego z ciekawością patrzę na to ciasto! Oczywiście zapisałam sobie przepis i zamierzam go w wolnym czasie wypróbować :)

  4. ~Majana pisze:

    Piękne ciasto, puchate i na pewno smaczne.
    I jakie ładne zdjęcia!
    Pozdrawiam ciepło :)


  5. Miałam zrobić jutro ciasto drożdżowe z bananami, ale nie wiem, czy nie zmienię zdania. Uwielbiam takie wilgotne ciasta z chrupiącą skórką.


  6. urocze ciasto, świetne na poprawę nastroju w ten szary, niedzielny poranek…


  7. Ciasta i kawa to jest to co łasuch lubią najbardziej:-) Poproszę dwa kawałki:-) Jeden dla mnie a drugi dla małżonka mego:-)
    ja czasem robię babeczki cytrynowe, jak nie mam cytryny, to daję sok, który częściej mogę znaleźć w mojej lodówie:-)

  8. ~Joanna pisze:

    Mam pytanie – czy ciasto nie jest za slodkie z taka iloscia miodu i do tego jeszcze cukier ? Pytam poniewaz chce takie zrobic,wyglada smokowicie,ale nie lubie niczego,co jest przeslodzone.
    Dziekuje za odpowiedz.

    1. Małgosia pisze:

      Ja osobiście też nie przepadam za przesłodzonymi wypiekami i zazwyczaj redukuję cukier do minimum, ale w tym przypadku wydaje mi się, że jest dobrze. Miód nie daje aż tyle słodyczy co cukier, stąd dodatek cukru, a cytryna dodatkowo tę słodycz przełamuje. Nam odpowiadało :)

  9. ~Magda pisze:

    własnie się nim zajadam, przepyszne ciasto, łatwe do zrobienia no i ten zapach i smak, dziękuję za świetny przepis

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję pięknie za komentarz, cieszę się, że przepis się sprawdził :)

  10. ~Luba pisze:

    Przeczytałam z rana, upiekłam, o 11 tej już smakowałam , bardzo dobre, wysłałam ten przepis dla siostry( do Rosji) , Ona też upiekła, i dała przepis dla swoich koleżanek, dziekuję Małgosiu.Przepis prosty, szybki i smaczny!

    1. Małgosia pisze:

      A ja dziękuję za tak wspaniałą rekomendację i cieszę się, że ciasto smakowało :)
      Pozdrawiam gorąco!

  11. ~milenasy pisze:

    wyglada rewelacyjnie, czy mozna w formie do keksownicy albo w formie do babki upiec ?

    1. Małgosia pisze:

      Jak najbardziej można upiec w dowolnej formie.

  12. ~Sylwia pisze:

    Ciasto jest znakomite. Nie za słodkie i nie za kwaśne. Idealne.

  13. ~milenasy pisze:

    zrobiłam i własnie się nim zajadam! idealne ciasto do kawki czy herbaty, z wyrażna nutą miodu i cytryny, które to uwielbiam! następnym razem dodam nieco więcej cukru, bo dla mnie trochę niesłodkie!

  14. ~Teddy pisze:

    Właśnie je robię żeby przebłagać żonę ;)
    Ma focha od 3 dni a ja nie mam pojęcia dlaczego…


  15. Nie przepadam za miodowymi ciastami, ale tutaj tyle słów zachęty, że głupio samemu nie spróbować.

  16. ~Robert pisze:

    wspaniałą propozycja na deser, ciasto miodowo – cytrynowe, mnie osobiście trochę skórka z cytryny w ostatecznym efekcie nie pasuje, ale tak mam :(

  17. ~Kasia pisze:

    Obawiam sie ze wyszedl mi klasyczny zakalec. Dokladnie podazalam za przepisem. Co moglo pojsc nie tak?

    1. Małgosia pisze:

      Trudno mi cokolwiek powiedzieć. Ciasto przez użycie miodu jest mocno wilgotne. Być może po prostu się nie dopiekło? Podany w przepisach czas pieczenia jest zazwyczaj mocno orientacyjny i należy go dostosować do możliwości własnego piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>