Kurczak w pomidorach z chorizo.

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

 

Danie obiadowe, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta, czy też dla niezapowiedzianych gości. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a smakuje wszystkim i nie wymaga wielu składników. Pikantne chorizo nadaje potrawie dymnego, wędzonego aromatu, a pomidory charakterystycznej słodyczy.

Praca, dom, codzienność. Dni raz dłuższe, raz krótsze.

Ciągle mijam te same drzewa, wykonuję powtarzające się cyklicznie jak w zegarku obowiązki. Ten sam sprzedawca, wciąż w tej samej, czerwonej czapce jutro znów sprzeda mi jabłka. Tylko daszek raz ma przekrzywiony na prawą, a raz na lewą stronę…

Kiedyś chyba była bardziej czerwona… Naprawdę ważne jest tylko to, że to mój ulubiony sprzedawca warzyw w okolicy.

Wciąż lubię ten sam lakier do paznokci, a ulubione szpilki nadal obcierają w tym samym miejscu. Dalej wierzę, że kiedyś przestaną…

Ciągle uwielbiam też smak pomidorów, ale to zupełnie mi nie przeszkadza. Ich smak kojarzy mi się z latem, babcinym ogrodem, gdy krzaki pomidorów były wyższe ode mnie.

Wciąż nie wiem, czy to one były wówczas takie duże, czy ja taka mała…

Składniki:

(4 porcje)

kcal:1248 B:153 W:39 T:50 (1 porcja: ok. 312kcal)

  • 2 piersi kurczaka (około 600g)
  • 75g pikantnej kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • chili w proszku lub płatkach (ilość uzależniona od własnych preferencji)
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • dymka do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Chorizo pokrój w kostkę. Rozgrzej głęboką patelnię lub rondel. Wlej oliwę i podsmaż chorizo aż wytopi się z niego zawarty tłuszcz.
  • Łyżką cedzakową zdejmij kawałki kiełbasy i przełóż na talerzyk.
  • Piersi kurczaka pokrój ukośnie na plastry. Lekko rozbij dłonią i dopraw solą i pieprzem. Ułóż na rozgrzanym tłuszczu z chorizo i podsmaż z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
  • Cebulę pokrój w piórka, dodaj do garnka i zeszklij.
  • Posiekaj czosnek i chwilę podsmaż, uważając, by nie przypalić czosnku.
  • Dodaj pokrojone pomidory bez skórki oraz koncentrat pomidorowy i doprowadź całość do wrzenia.
  • Dodaj mięso i kiełbasę.
  • Podlej 1 szklanką bulionu lub wody i podduś przez około 10-15 minut.
  • Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, a w razie gdyby sos był zbyt kwaśny, cukrem.
  • Gotowe danie przełóż na półmisek i posyp posiekaną dymką (sprawdzi się też kolendra).
  • Podawaj z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

5 przemyśleń na temat “Kurczak w pomidorach z chorizo.”

  1. ~Na zdrowie pisze:

    Codzienna niezmienność?
    No, ale na Twoim stole tyle się dzieje.
    Może powtarzalnie, jednak jakże różnie.

    1. Małgosia pisze:

      W pewnym momencie życia spontaniczność przybiera inną formę. To już nie czasy studenckie, kiedy jednego dnia było się nad morzem, a następnego w górach :)

  2. ~Sylwia pisze:

    Kurczaka w takiej odsłonie jeszcze nie próbowałam.

  3. ~Ania pisze:

    A ja próbowałam i przyznam się, że pyszne, pyszne, pyszne! Mąż zachwycony :-) Dziękuję za podzielenie się przepisem :-)

  4. ~Wanda pisze:

    Od dziś jestem fanką Twojego bloga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>