Zapiekanka wiejska z dynią piżmową.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Sycąca i rozgrzewająca zapiekanka w odrobinę rustykalnym stylu. Mimo braku finezji i wyrafinowania świetnie podnosi na duchu. Delikatne pure, porcja warzyw i mięsa to pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.

Macie czasami chęć zrobić coś szalonego? Skok na bungee? Długi rejs w nieznane, a może wyprawa dookoła świata?

To ostatnie wydaje mi się teraz najbardziej fascynujące.

Wstać i wyruszyć w podróż, bez zbędnego planowania i bagażu. Zadbać tylko o bilet…

Jakie byłoby pierwsze danie, jakiego bym spróbowała… Ciekawe, gdzie byłby mój pierwszy przystanek…

A gdzie byłby Wasz?

***

Zanim jednak wyruszymy w tę podróż życia, posilmy się domową, prostą zapiekanką w wiejskim stylu. Pod warstwą delikatnego, kremowego pure kryje się aromatyczne mielone mięso z dynią piżmową. Najlepsze w niej jest to, że można wykorzystać niemal wszystkie warzywa, jakie ma się w domu. Nieważne, czy jest to dynia, czy marchewka. A może masz kawałek papryki, albo pęczek naciowego selera. Użyj tego, co lubisz, by w kilka chwil wyczarować sycącą zapiekankę na obiad lub kolację.

Uważaj tylko, bo jest bardzo gorąca!

Składniki:

(4 porcje)

kcal:1630 B:110 W:105 T:81 (1 porcja: ok 410kcal)

  • 400g ziemniaków
  • 500g mielonego mięsa (użyłam wieprzowo-wołowe)
  • około 300g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu (lub 1/3 suszonego)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól morska
  • czarny pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50g masła
  • 1 łyżka oliwy/oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj masło i ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj pure.
  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i dodaj cebulę. Zeszklij, a następnie dodaj czosnek. Podsmaż minutę.
  • Dodaj mięso mielone i podsmaż rozdrabniając lekko widelcem.
  • Dopraw posiekanym drobno świeżym rozmarynem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem do smaku.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i jeszcze chwilę podsmażaj. Zdejmij z ognia.
  • Do naczynia żaroodpornego (lub czterech mniejszych, jak u mnie) przełóż mięso z dynią, wyrównaj i przykryj warstwą pure. Wyrównaj łyżką.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiecz przez około 20-30 minut, aż pure się zarumieni.
  • Podawaj na gorąco.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

4 przemyślenia na temat “Zapiekanka wiejska z dynią piżmową.”

  1. ~flavors pisze:

    Mmm jak to apetycznie wygląda, musi być pyszne!


  2. Nie mogę tak rano czytać blogów ze smakołykami. Zgłodniałem niemiłosiernie. Wygląda przepysznie.

    1. Małgosia pisze:

      Lepiej rano niż wieczorem :)


  3. to wygląda przepysznie! nawet nie wiesz jaka się głodna zrobiłam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>