Kurczak z orzeszkami ziemnymi.

7 Flares Pin It Share 7 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 7 Flares ×

 

Orientalne danie z kurczakiem, które zachwyciło wszystkich moich domowników. Kremowy, gęsty, orzechowy sos, soczysty kurczak i chrupiące fistaszki stworzyły razem niebanalną kompozycję smaków. Podane z makaronem chow mein smakowało wyśmienicie.

Gdy wracamy późnym wieczorem do domu nie mam czasu na długie gotowanie, na mrożonki nikt nie ma ochoty, a na czekanie na pizzę wszyscy są zbyt głodni. Najprościej jest wtedy ugotować coś na szybko.

I tak powstał kurczak z orzeszkami zimnymi.

Nie wiąże się z nim żadna fenomenalna historia. Powstał po prostu, z potrzeby zjedzenia czegoś smacznego. W kilka minut i z produktów, które znalazłam w lodówce.

Takie dania lubię najbardziej, a to jest jednym z najlepszych, jakie opuściło moją kuchnię kiedykolwiek.

Składniki:

około 4-5 porcji

kcal 1470 B:140 W:31 T:87 (1 porcja: około 300kcal)

  • 500g piersi kurczaka
  • 150g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 75g niesolonych orzechów ziemnych
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub innego roślinnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2l wody lub bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokrój w kostkę równej wielkości. Wymieszaj z sosem sojowym, masłem orzechowym, sokiem z cytryny i przyprawami. Jeśli masz na to czas, odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  • W suchym woku upraż orzeszki ziemne, a następnie przełóż je do miseczki.
  • Cebulę pokój w piórka, czosnek posiekaj.
  • W woku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij, uważając, by się nie spiekła.
  • Dodaj mięso obtoczone w marynacie i podsmaż kilka minut do zrumienienia.
  • Całość podlej bulionem lub wodą i podduś 10 minut aż całość lekko odparuje i zgęstnieje. Dopraw do smaku.
  • Na koniec dodaj uprażone orzeszki i posyp posiekaną natką.
  • Podaj z makaronem, np. chow mein lub ryżem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

17 przemyśleń na temat “Kurczak z orzeszkami ziemnymi.”

  1. ~Na zdrowie pisze:

    Chciałbym posiadać taką swobodę szybkiego wymyślania potraw na już. Wiem, że każdy tak może, ale nie każdemy wychodzi. Chociaż dzięki Twojemu blogowi można się tego nauczyć.


  2. Świetne zdjęcia prezentują tą prostą i ciekawą wersje kurczaka. Możesz napisać jaki to aparat i jąki obiektyw??

    1. Małgosia pisze:

      Nic szczególnego. Olympus e-510 z kitowym obiektywem – właśnie przymierzam się do zakupu czegoś konkretniejszego.

  3. ~Dietetyk pisze:

    Ależ to kapitalnie wygląda.

  4. ~flavors pisze:

    Mmm wygląda naprawdę zjawiskowo i musi smakować fenomenalnie, już sobie wyobrażam ten smak na języku!

  5. ~Majana pisze:

    Smakowity kurczaczek. :)
    pozdrowienia

  6. ~magma pisze:

    bardzo lubię to połączenie, kilka razy już próbowałam go w mojej kuchni

  7. ~Bernadeta pisze:

    o mamunciu , pychota.

  8. ~Maciej pisze:

    Smacznie wygląda :P daje likeee


  9. Uwielbiam takie smaki! Z pewnością wypróbuję ten przepis.

  10. ~anna pisze:

    Kocham to połączenie z orzeszkami, z nerkowcami zresztą też :))) śliczne zdjęcia

    1. Małgosia pisze:

      A nerkowcami nie próbowałam, ale uwielbiam orzechy, więc z pewnością przypadłoby mi do gustu. Dziękuję :)

  11. ~zosia pisze:

    a ile tego makaronu dodać, żeby było w sam raz? 500 g?

    1. Małgosia pisze:

      Przy użyciu makaronu chow mein, powinno wystarczyć opakowanie 200g.

  12. ~Iza pisze:

    Wypróbowałam i przyznaję, dla mnie pycha. Uwielbiam masło orzechowe.

  13. ~Sol pisze:

    Trafiłam na tego bloga przypadkiem, kiedy kilka dni temu szukałam jakiegoś przepisu i ten kurczak od razu przykuł moją uwagę.
    Dziś go zrobiłam i jest przepyszny :) Tylko chyba następnym razem zamienię natkę na szczypiorek, ale i tak jest super :)

    1. ~Sol pisze:

      Robiłam go już 3 razy i z pewnością zrobię jeszcze nie raz, cudowny przepis. Dzięki pokrojeniu w sporą kostkę mięso jest bardzo soczyste, a całość aksamitna i intensywna.
      Zamieniłam tylko natkę na szczypiorek, do marynaty dodaję świeżą papryczkę chilli zamiast suszonej, a makaron wrzucam do woka zanim bulion całkiem odparuje, żeby złapał smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>