Ekspresowe mini pączki.

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

 

Pyszne, o lekko wilgotnym wnętrzu, o złocistej i chrupiącej skórce. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie, nie wymagają wyrastania, wałkowania, ani pracochłonnego formowania. Idealnie wpisują się w atmosferę karnawału i Tłustego Czwartku.

Najprostsze pączki pod słońcem. Idealne na zabicie ochoty na „coś dobrego”.

Świetne na kulinarnego lenia,

na zbyt długą kolejkę po pączki w pobliskiej piekarni

i lekarstwo na pusty półmisek przed końcem dnia.

Dobre nawet wtedy, gdy goście już pukają do drzwi, choć zapomnieli się zapowiedzieć.

Tłusty Czwartek – dzień, w którym pączki nie mają kalorii.

Tylko tego dnia smakują tak wyjątkowo…

Składniki:

  • 250g naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (lub cukru waniliowego)

Ponadto:

  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • 2-3 łyżki cukru do obtoczenia pączków
  • 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw korzennych (użyłam kompozycji Kamis, do kawy i deserów)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka zmiksuj z cukrem i serkiem do połączenia składników.
  • Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie.
  • W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury 170-190°C.
  • Za pomocą dwóch łyżek wcześniej zanurzonych w tłuszczu formuj pączki wielkości orzecha włoskiego bezpośrednio do garnka.
  • Smaż z każdej strony na złoty kolor.
  • Wyłóż na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  • Jeszcze ciepłe pączki obtaczaj w cukrze wymieszanym z przyprawą korzenną.

Smacznego!

Pączki będą równie smaczne oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

21 przemyśleń na temat “Ekspresowe mini pączki.”

  1. ~Natalia pisze:

    Pięknoty! Robię takie paczusie cały rok :) zawsze na serku homo, w tym roku dałam twaróg i są równie pyszne!

  2. ~kcal pisze:

    Śliczności :) Można by im jeszcze dorobić czapeczki, maczając je lekko w czekoladzie :) Mniam…

  3. ~mara pisze:

    Czym można zastąpić serek homogenizowany naturalny ?
    Serek Danio waniliowy będzie odpowiednim zamięnnikiem ?

    1. Małgosia pisze:

      Może być waniliowy. W przypadku użycia słodkiego serka, nie dodawałabym już więcej cukru do ciasta. Pączki wyjdą też z wszelkich gładkich twarożków sernikowych.

  4. ~Krzysztof pisze:

    Wyglądają smakowicie. Spróbuję takie zrobić, choć wątpie, żeby mi się to udało :)

    1. Małgosia pisze:

      Przepis jest na tyle prosty, że nie powinien sprawiać żadnych problemów.

  5. ~Majana pisze:

    Jakie one są słodkie :) Śliczne i pyszne.
    Pozdrawiam Małgosi :)

  6. ~Monik pisze:

    Pyszne i faktycznie ekspresowe pączki. W ekspresowym tempie znikały z talerzyka ;)

    1. Małgosia pisze:

      A myślałam, że to tylko u mnie takie łasuchy :) Cieszę się, że smakowały :)

  7. ~Sofii pisze:

    Ładne zdjęcia….aż się chce pójść do kuchni i zabrać do roboty !!

  8. ~Sylwia pisze:

    Wow! Ależ apetycznie wyglądają :D Pojadłabym :D :)

  9. ~Twój Raj pisze:

    Pączek jak to pączek, ale dobrze zrobiony to miód w gębie!!!


  10. Uwielbiam paczki. Mini i ekspresowe ;-P tez wygladaja kuszaco.


  11. Przepis sprawdził się na 100%. Rzeczywiście szybki i łatwy. Upiekłam dzisiaj dwie porcje i idę przekazać je do dalszej degustacji. A oto moja blogowa relacja i zdjęcia jak wszystko wyszło: http://strefaulubiona.blogspot.com/2014/11/szybkie-mini-paczki_30.html

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że pączki sprawiły Wam tak dużo radości i dziękuję za podlinkowanie :)

  12. ~Jan pisze:

    Nie wiem jak Ty ale ja to uwielbiam spędzać czas na oglądaniu coraz to nowszych i ciekawszych filmów. Nie ważne czy komedia dramat czy też thriller – ważne by było ciekawe. No ale jako facet czasami znajduję chwilę na takie czynności jak czytanie innych blogów i inspirowanie się cudzymi pomysłami. Świetny blog!

  13. ~Karolina pisze:

    ile paczusiow wyjdzie z tego przepisu?

    1. Małgosia pisze:

      Trudno powiedzieć, dużo zależy od wielkości, ale umownie jest to po prostu pełny półmisek.

  14. ~Ela pisze:

    Pyszne ,łatwe,super :) ,ja wyciskałam zwykłą szprycką za 5 zł,bez końcówek,wycisnęłam ok 2cm i odcinałam nożem,wyszły równiutkie kuleczki :) szkoda,że nie mogę dodać zdjęcia jakie piękne wyszły .Dziękuję za inspiracje,super przepis,super blog.

  15. ~kasia pisze:

    Czy pączusie można nadziewać? Fajny przepis!

    1. Małgosia pisze:

      Pączusie są malutkie, ale nie widzę przeszkód, by je nadziać po usmażeniu. (Przed skażeniem się nie da, ciasto jest zbyt płynne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>