Mus czekoladowy.

108 Flares Pin It Share 108 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 108 Flares ×

 Puszysty i mocno czekoladowy mus z nutą likieru kawowego uświetni każdą romantyczną kolację. To idealne zwieńczenie posiłku. Jest pyszny, zmysłowy, mocno czekoladowy i niezbyt pracochłonny.

Luty tego roku obrodził pięknymi wiosennymi kwiatami. W kwiaciarniach całe witryny zastawione są barwnymi hiacyntami, prymulami w maleńkich doniczkach, pąkami żonkili, które pachną miodem i całych naręczy tęczowych tulipanów. Te ostatnie lubię najbardziej.

Pięknie prezentowały się na stole w towarzystwie puszystego czekoladowego musu. Po całym dniu pełnym dziecięcych śmiechów i zabawek pod nogami niemal wszystko jest w stanie mnie zachwycić, o ile nie woła do mnie „mamo”…

Kwiaty, dobre towarzystwo i czekolada to gwarancja udanego wieczoru.

Składniki:

około 6 porcji

kcal:2121 B:43 W:125 T:154 (1 porcja: 353kcal)

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 30g cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżka miodu
  • 200ml słodkiej śmietanki 36%
  • 50g gorzkiej czekolady do przygotowania czekoladowych dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • W niewielkim garnku zagotowałam wodę 1/3 wysokości naczynia. Nad gotującą wodą ustawiłam miskę z pokruszoną czekoladą, likierem i miodem. Podgrzewałam aż masa była gładka i błyszcząca. Zdjęłam z ognia i lekko przestudziłam.
  • Jajka umyłam i sparzyłam. Oddzieliłam białka od żółtek.
  • 130ml dobrze schłodzonej kremówki ubiłam.
  • Z białek ubiłam sztywną pianę, w połowie czasu ubijania dodając cukier puder.
  • Przestudzoną czekoladę zmiksowałam krótko. Po chwili dodałam żółtka i ponownie zmiksowałam. Dla rozluźnienia masy można dodać 1/3 piany z białek.
  • Następnie do masy czekoladowej dodałam bitą śmietanę i delikatnie połączyłam mieszając łopatką.
  • Na koniec dodałam pozostałą pianę z białek i delikatnie wymieszałam. Tylko do połączenia składników, aby nie pozbawiać musu puszystości i delikatności.
  • Gotowy mus przełożyłam do kieliszków/pucharków. Porcja wynosiła około 100g. Schłodziłam.
  • Pozostałą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Gdy była płynna, gładka i błyszcząca, przelałam ją do silikonowych foremek w kształcie łyżeczek i odstawiłam do stężenia. (Można wykorzystać inne foremki lub zrobić wzorki na pergaminie, które po schłodzeniu będą stanowiły niepowtarzalne dekoracje.
  • Gdy mus stężał, ubiłam pozostałą śmietanę i udekorowałam pucharki.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

12 przemyśleń na temat “Mus czekoladowy.”

  1. ~Renata pisze:

    Przepiękne fotki…. wspaniała kompozycja

  2. ~Tomek pisze:

    Mus wygląda apetycznie! Smakuje zapewne jeszcze lepiej. Chętnie zjem:) Pozdrawiam

  3. ~Ada pisze:

    Zjadłabym… :)


  4. Deser idealny Małgosiu :)

  5. ~Marcin pisze:

    Wygląda przepysznie! Muszę taki zrobić :-)

  6. ~Piotr pisze:

    Ach, pyszne. Dziś zrobię

  7. ~Majana pisze:

    Oj ,ależ pyszności! Mniam,mniam :)
    Pozdrawiam


  8. Przepiekne… …i z pewnoscia smaczne!

  9. ~Halina pisze:

    Kwiaty przepiękne, a mus przepyszny – ten wieczór musiał być wyjątkowy :-)

  10. ~Kamila pisze:

    Cudowne, ja bym dodała jeszcze na sam wierzch kawałek truskawki :)

    1. Małgosia pisze:

      W sezonie, jak najbardziej!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>