Klasyczne kotlety schabowe.

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

 

 

Są jednym z najczęściej podawanych dań  w naszym kraju i choć zginęły gdzieś pomiędzy włoską pastą i tajskim curry wciąż uważane są za klasykę polskiej kuchni.

Najlepiej smakuje z dużą porcją warzyw i ziemniaczanym pure.

Dobry kotlet schabowy ma chrupiącą, zwartą i nieposzarpaną skórkę o złocistej barwie. Nie powinien ociekać tłuszczem, nie może być zbyt cienki, ani też za gruby. Prawidłowo usmażone mięso jest kruche, soczyste i delikatne. Jak to osiągnąć?

Krok pierwszy – mięso.

Powinno być świeże, nieporozrywane, pokrojone na równe, niezbyt cienkie plastry i doprawione tuż przed smażeniem. Najsmaczniejsze kotlety udają się z nierozmrażanego mięsa, więc jeśli tylko jest taka możliwość kupujcie na bieżąco.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

12 przemyśleń na temat “Klasyczne kotlety schabowe.”


  1. Ja najbardziej lubię mojej mamy – są genialne. Jej tajemnica to smażenie pierwszej strony pod przykryciem

    1. Małgosia pisze:

      Muszę następnym razem wypróbować patent Twojej mamy :)

  2. ~Magda C. pisze:

    Najlepszy obiad na świecie :) Przypomina mi się niedzielny obiad z dzieciństwa u babci ;)

  3. ~victorpro pisze:

    Schabowe to podstawa polskiej kuchni. Uwielbiam te kotlety i już stosuję się do powyższych rad.
    P.S. Też sprawdzę przepis Twojej mamy.

  4. ~beata pisze:

    Musze to wyprobowac bo z kotletami schabowymi mam nieco problem.Dziekuje za przepis…

  5. ~wanda pisze:

    wspaniale!!!!,pierwszy raz wyszly mi takie mniammm,mniammm,DZIEKUJE..

  6. ~Bożena pisze:

    Ja moczę w jogurcie po rozbiciu.Polecam.

  7. ~Ilona pisze:

    Ależ pięknie zarumienione. Aż mi ślinki się naprodukowało!

  8. ~Konstancja pisze:

    Moje ulubione danie :) Kotlety schabowe goszczą na moim stole rodzinnym w każdą niedziele :) Przepis rewelacyjny polecam :)

  9. ~mewa pisze:

    brak podstawowej cechy klasycznego kotleta schabowego-musi być z kością!!! Bez tego to namiastka

  10. ~knl111 pisze:

    Prawdziwy kotlet schabowy musi być z kością. Bez niej jest kompletnie pozbawiony smaku.

  11. ~baranek pisze:

    „Dobra patelnia do smażenia jest dość ciężka i dobrze wyważona. Ma grube dno, a powłoka pozwala na smażenie na jak najmniejszej ilości tłuszczu lub bez niego.” Jak czytam takie głupoty o smażeniu bez tłuszczu to niestety ale od razu mam odpowiednią opinię o kucharzu. Czekam na pomysły gotowania bez wody.

Komentowanie wyłączaone