Drożdżowe racuchy z jabłkami.

33 Flares Pin It Share 33 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 33 Flares ×

 

Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, jeszcze ciepłe. Mają wówczas chrupiącą skórkę, która skrywa lekkie i puszyste wnętrze. Ich niezgrabny wygląd rekompensuje wyjątkowy smak, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa.

Lubiłam patrzeć jak babcia wyrabiała ciasto na racuchy. Nie musiała skrupulatnie odmierzać produktów. Mogło to wyglądać, jakby sypała do miski składniki na oślep, a jednak ciasto zawsze wychodziło perfekcyjnie. Stawiała ogromną miskę na kolanach i wielką drewnianą łyżką energicznie mieszała. Nie miałam wtedy pojęcia na czym polega ta tajemnica. Wiedziałam za to, że duża, stara patelnia oznacza moje ulubione racuchy.

Nie przeszkadzało mi, że parzą dziecięce dłonie. Zawsze znalazł się jakiś sposób, by zjeść choć jednego prosto z patelni…

Nie mam pojęcia co takiego magicznego w nich się kryje, że wszyscy je kochają, że dzieci podkradają po jednym z półmiska, że każdy kęs budzi tyle zakurzonych wspomnień i w końcu nie wiem kto tak naprawdę nauczył mnie je robić.

Bo teraz i ja sypię jakby na oślep, bez miary i wagi, a jednak zawsze się udają…

Składniki:

(ilość: pełny talerz)

kcal:1700 B:44 W:238 T:63 (wartości przybliżone na 1 porcję: ok 250kcal)

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 1/4 szklanki letniego mleka
  • 15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki cukru lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 250g jabłek (opcjonalnie)
  • można dodać rodzynki, żurawinę, itp.
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiałam do miski. Na środku zrobiłam wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże. oprószyłam je cukrem i zalałam 2-3 łyżkami letniego mleka. Trzonkiem nożna delikatnie rozmieszałam i odstawiłam na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Gdy rozczyn był gotowy, dodałam pozostałe składniki i drewnianą łyżką energicznie wyrobiłam gładkie ciasto. Starałam się, by ciasto było jednolite i dobrze napowietrzone. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ani nazbyt rzadkie. Powinno mieć półpłynną konsystencję i być lekko ciągnące, powoli spływać z łyżki.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wymieszałam. Dodałam pokrojone w grubą kostkę jabłka – tak lubię najbardziej.
  • Na patelni o grubym dnie rozgrzałam niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz rozkładałam po łyżce ciasta i smażyłam z obu stron na złoty kolor. Patelnia nie powinna być zbyt mocno rozgrzana, ponieważ racuchy szybko się przypalą, a w środku pozostaną niedopieczone.
  • Upieczone racuchy można przełożyć na ręcznik kuchenny, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, ale smażone na odpowiednio rozgrzanej patelni, nie powinny być mocno nasiąknięte.
  • Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

18 przemyśleń na temat “Drożdżowe racuchy z jabłkami.”

  1. ~Wiola pisze:

    Gosia , racuchy i mi przypominają beztroskie, dziecinne lata. U mnie robiła je mama.

    1. Małgosia pisze:

      Moja mama też robiła, ale to te babcine najbardziej zapadły mi w pamięć :)

  2. ~Danusia pisze:

    Dla mnie racuchy też przywołują smaki z dzieciństwa. Cudownie wygladają Twoje. Małgosiu zapraszam Cię na moje racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/01/racuchy-drozdzowe-na-zsiadlym-mleku/#more-577

  3. ~Na zdrowie pisze:

    Kiedyś, jak była jeszcze babcia, takie racuchy jadało się.
    Teraz gdzieś się to zagubiło.
    Sympatycznie, że wstawiłaś ten przepis.
    Wróciły smaki.

  4. ~flavors pisze:

    A u mnie w domu się ich nie robiło i zawsze mówię, że spróbuję zrobić, ale nie wychodzą mi rzeczy z drożdżami.


  5. Wczoraj właśnie moja Mamusia je robiła. Pyszota! :)

  6. ~Majana pisze:

    Takie racuszki to smak dzieciństwa. Moja mama takie nam robiła, ja czasem robię, ale rzadko.
    Zjadłabym:)

  7. ~Pati27 pisze:

    Uwielbiam takie racuszki. Często je robię i są przepyszne.


  8. Mmm, co za racuchy, pulchne, pełne jabłka, z cukrem pudrem… jak u babci :) Muszę jutro zrobić:)

  9. ~Magda C. pisze:

    Cudowne takie racuchy, mój smak dzieciństwa :)

  10. ~Marika pisze:

    Super wyszły dziękuje.


  11. Wspaniale! Idealne na jesien i zime!

  12. ~Maja pisze:

    Pycha :) Również w wersji uproszczonej, z suchymi drożdżami, wymieszane „na raz” bez zaczynu. Jako patentowany leń wybieram uproszczone rozwiązania ;)

  13. ~Tobisia pisze:

    Racuchy pychotka :) Dzis bede robic z jagodami :) Ciekawe czy w takiej wersji zasmakuja mojemu maluchowi :)

  14. ~zoom pisze:

    Pychota tylko zamiast jabłek dodaje banana

  15. ~Gosia pisze:

    Racuchy robiłam pierwszy raz w życiu… Genialny przepis! Wyszły pyszne i piękne :)

  16. ~yty pisze:

    Bardzo slaby przepis. Nic mi nie wyroslo, racuchy do bani. Szukam innego przepisu.

    1. Małgosia pisze:

      Obawiam się, że problem może nie leżeć po stronie przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>