Wegetariańskie curry z kalafiora i marchewki.

9 Flares Pin It Share 9 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 9 Flares ×

 

Kremowe i pożywne danie dla całej rodziny o harmonijnym smaku, pełne pozytywnej energii. Lekko pikantne, ale dalekie od palącej ostrości. Jego zaletą jest to, że przygotowuje się je w zaledwie kilka minut z kilku prostych składników. Jeszcze tylko miseczka sypkiego ryżu i obiad gotowy.

Wieża z drewnianych klocków stoi cicho w kącie, pluszowy, niebieski niedźwiadek próbuje zawiązać muchę pod szyją, a lalka wygładza ukradkiem długie, złociste loki. Za oknem zrobiło się ciemno. Ciemniej niż zazwyczaj… Niebo zasnuły śniegowe chmury i zdają się ledwo utrzymywać swój ciężar. Nawet krzywa latarnia na roku ulicy zgasła, skrywając w mroku niejedną tajemnicę.

Cały świat zapada w sen… Może zimowy… Może styczniowy… A może obudzi się wraz ze świtem.

Dla mnie teraz liczy się tylko to, że dzieci śpią w swoich łóżkach i w końcu mam czas, by usiąść w ciszy i odetchnąć po wariackim dniu. Jeszcze tylko mąż odgrzewa ostatnią miseczkę kalafiorowego curry, by stłumić wieczorny głód. Gdy mięsożerca sięga po warzywa musi znaczyć, że są wyjątkowo smaczne… Zanurzam się głębiej w fotelu udając, że tego nie widzę. Uśmiecham się tylko z satysfakcją…

Składniki:

(około 5-6 porcji)

  • 1kg kalafiora (świeżego lub mrożonego)
  • 250g marchwi
  • 150g cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki (400g)
  • puszka mleka kokosowego (400g)
  • 1,5 łyżeczka curry indyjskiego (garam masala) – użyłam Kamis
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki lub kolendry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora podzieliłam na niewielkie różyczki. Marchewkę obrałam i pokroiłam w talarki.
  • Cebulę posiekałam w piórka, czosnek jak najdrobniej.
  • Różyczki kalafiora i talarki marchewki obgotowałam w osobnych garnkach na półtwardo, a następnie odcedziłam.
  • W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzałam olej, zeszkliłam cebulę, następnie dodałam czosnek i przyprawy.
  • Po chwili dodałam rozdrobnione pomidory i doprowadziłam do wrzenia. Dodałam obgotowane warzywa.
  • Dokładnie wymieszałam i ponownie zagotowałam całość.
  • Dodałam mleko kokosowe i dokładnie, ale delikatnie połączyłam z sosem.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem oprószyłam natką.
  • Podałam z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

11 przemyśleń na temat “Wegetariańskie curry z kalafiora i marchewki.”

  1. ~flavors pisze:

    Jak to pięknie wygląda!

  2. ~Majana pisze:

    Ależ pysznie wygląda! Bardzo mi się podoba to zestawienie smaków i kolorów :)

  3. ~Madziejka pisze:

    przygotowałam na mój jutrzejszy obiad w pracy, już nie mogę doczekać się :)

  4. ~Monika pisze:

    A mojemu mezowi jak smakowalo!!!! Dziekuje :-)

  5. ~Kocia mordka pisze:

    Witam,
    Pychota !polecam! jestem wegetarianka ,robilam z dodatkiem czerwonej papryki, nastepnym razem dodam tez zielonego groszku

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę. Z groszkiem polecam też dahl z kalafiora i soczewicy – pyszne!

  6. ~Dominika pisze:

    Ten przepis jest obłędny!

  7. ~kasiadj pisze:

    Dziękuję za ten wspaniały przepis :) Danie przepyszne, właśnie ugotowałam i czekam na powrót rodzinki, a tak pachnie w całym domu, że nie mogę się doczekać, pozdrowienia :)

    1. Małgosia pisze:

      A ja dziękuję za miły komentarz. Cieszę się, że smakowało :)

  8. ~Ewa pisze:

    Przepis wyglada super, mam tylko jedno pytanie: przyprawa curry to jedno, a garam masala to kombinacja przypraw – czego dokladnie Pani uzyla? Zoltego proszku czy mieszanki? Pozdrawiam Ewa.

    1. Małgosia pisze:

      Curry indyjskie to nie ten żółty proszek o nazwie curry. Jest aromatem bardzo podobny do garam masala, stąd zaproponowałam tę mieszankę jako zamiennik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>