Solanki – wytrawne rogaliki.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Mogą stanowić świetny dodatek do innych dań zamiast tradycyjnego pieczywa. W smaku są wyraźnie słone, lekko chrupiące na zewnątrz. Pachnące, delikatne, obowiązkowo oprószone kminkiem. Tak właśnie je pamiętam.

Pamiętam dokładnie ten wąski sklepik z oszkloną ladą na całej jego długości. Choć miałam wówczas niewiele lat pamiętam, jak bardzo drętwiały mi nogi, gdy stałam z mamą w niekończącej się kolejce. Najprzyjemniej stało się wtedy, gdy podeszło się już do lady. Można było przykleić swój dziecięcy nos do szyby i przyglądać się niezliczonym bułkom i różnego rodzaju ciastkom. Przy okazji można było przysiąść też odrobinę na półce, która od samego patrzenia wydawała się chcieć odpaść. W powietrzu unosił się zapach chleba i kawowych bez, które nigdzie nie były smaczniejsze. Mama zawsze kupowała mi jedną w nagrodę, a sprzedawczyni zawsze podawała mi ją w torebce z szarego papieru.

Kilka lat później piekarenkę zamknięto. Budynek stał opuszczony przez długie lata, okna niedbale zamazano farbą, a drzwi zabito starymi deskami. Dziś prawie nikt nie pamięta już „domu chleba”, do którego tak lubiłam chodzić, ale zapach tego pieczywa i uśmiech pani za ladą wspominam do dziś, a takie bezy jadłam dopiero kilka lat temu, gdy sama je upiekłam.

Oprócz ogromnych kawowych bez z ciągnącym się wnętrzem pamiętam też solanki. Nie były bardzo popularne, ale ich smak zakorzenił się w mojej pamięci na długie lata. Gdy niedawno poczęstowałam nimi mamę, westchnęła i rozmarzyła się na moment. To ten sam smak…

Składniki:

(na 16 małych rogalików)

  • 500g mąki pszenne 650
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
  • kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam w niej wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże. Zalałam je 2-3 łyżkami letniego płynu, dodałam 1 łyżeczkę cukru, delikatnie zamieszałam trzonkiem łyżki i odstawiłam na kilkanaście minut do spienienia.
  • Gdy rozczyn wyrósł, dodałam pozostały płyn, sól oraz  żółtko i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5h.
  • Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części. Każdą z nich rozwałkowałam na koło, które podzieliłam na 8 trójkątów (jak pizzę).
  • Każdy trójkąt smarowałam lekko olejem i zawijałam proste rogaliki.
  • Ułożyłam je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut.
  • Napuszone rogaliki posmarowałam roztrzepanym lekko białkiem i oprószyłam ziarnami kminku.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się.
  • Wystudziłam na kratce.
  • Świetnie smakują jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych lub sałatek.

Przepis znalazłam na forum Cin Cin.

Autorce dziękuję za pomoc w odnalezieniu

zapomnianego smaku dzieciństwa.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

8 przemyśleń na temat “Solanki – wytrawne rogaliki.”

  1. ~Majana pisze:

    Wyglądają tak pysznie! Mniam :)

  2. ~MalgosiaZ pisze:

    Twoje solanki zrobiły furorę …piekło je mnóstwo osób podczas spotkania przy piekarniku:))..takie wydarzenie zorganizowałam :)

    1. Małgosia pisze:

      Właśnie trafiłam na przepis u Aliny i jestem pod wrażeniem. Świetna organizacja. Dziękuję za wyjątkowy prezent urodzinowy :)


  3. Są doskonałe :) dziękuję za przepis!

  4. ~Łucja pisze:

    rogali pyszne :) już upieczone i zjedzone! pozdrawiam!

    1. Małgosia pisze:

      Bo to pyszne rogaliki są :D


  5. Pysznie wyglądają, a kminek pachnie aż tutaj :))

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>