Bezalkoholowy grzaniec jabłkowy z imbirem.

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Prosty jabłkowy, bezalkoholowy napój jabłkowy z nutą imbiru i wanilii. Świetnie komponujące się smaki, lekka słodycz miodu i ciepło rozpływające się po całym ciele z każdym łykiem.

Grzaniec nie musi być na bazie alkoholu, by odprężać i sprawiać przyjemność.

Po obfitej kolacji ma się ochotę usiąść w ulubionym fotelu i odpocząć przy akompaniamencie klimatycznych kolęd. Dzieci wciąż kręcą się rozemocjonowane upominkami. Jeszcze długo nie zasną. Popijają kompot z suszonych owoców i chichoczą między sobą. Starszym z kolei smakuje świąteczny jabłkowy grzaniec. Słodko kwaśny i wyraźnie pikantny od imbiru. Prosty do przygotowania, a jednocześnie wyjątkowo smaczny. Po szklaneczce takiego napoju od razu czuję się odprężona, dzień jest już na finiszu – bardzo udany dzień…

A jutro pójdziemy na długi zimowy spacer jeśli dopisze pogoda… Po takiej zabawie znów przyda się szklaneczka tego magicznego grzańca…

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1l niesłodzonego soku jabłkowego
  • 20g świeżego kłącza imbiru
  • Skórka z połowy cytryny ok. 10g
  • 50g miodu
  • 2-3 goździki
  • Laska wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wanilię rozcięłam wzdłuż na pół.
  • Sok jabłkowy przelałam do garnka. Dodałam obrany i pokrojony w dość cienkie plasterki imbir, skórkę okrojoną z połowy cytryny, wanilię i goździki.
  • Doprowadziłam do wrzenia i dosłodziłam miodem. Zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze przez 5 minut.
  • Przykryłam i odstawiłam na 10 minut, by grzaniec nabrał więcej smaku i aromatu.
  • Podałam gorący lub ciepły.

Smacznego!

Przepis na grzańca, jak też 9 innych moich bożonarodzeniowych propozycji, jest częścią Świątecznej książki kulinarnej, która powstała przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl pod patronatem ZT Kruszwica.

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

10 przemyśleń na temat “Bezalkoholowy grzaniec jabłkowy z imbirem.”

  1. ~MiZu pisze:

    Świetny pomysł na jabłkowego grzańca ! Obok kompotu z suszu stał u nas na wigilijnym stole, a wieczorem… chlust żubrówki i było równie pysznie :)

  2. ~Na zdrowie pisze:

    Cynamon i imbir to u mnie codzienność – są dodatkiem do kawy z ekspresu, ktore wrzucam razem z kawą do torebki.
    Cynamon zawsze dobrze współgra z jabłkami, ale nigdy nie pomyślałem o takiej ich kompilacji.
    Oczywiście muszę tego spróbować.

  3. ~Marti pisze:

    Świetnie smakuje, wypróbowałam w drugi dzień Świąt;) Polecam wszystkim, którzy nie mogą pić alkoholu.

  4. ~Majana pisze:

    Świetny pomysł na pysznego grzańca. Podoba mi się :)

  5. ~Kornelia pisze:

    Pyszny przepis, mniam!

  6. ~Kornelia pisze:

    Pyszny przepis, mniam!Uwielbiam go!

  7. ~ArMani pisze:

    Musi być przeimbirowy, jutro robię :-)

    1. Małgosia pisze:

      Super, daj znać jak wyszło. Ja chyba też sobie zrobię wieczorem :)

  8. ~Emilka pisze:

    Twój grzaniec mnie zachwycił, nie tylko dlatego, że za oknem mróz ale przede wszystkim ze względu na jego walory smakowe i aromat… dzięki… :)

    1. Małgosia pisze:

      Cieszę się, że grzaniec przypadł Ci do gustu. Ja też bardzo go lubię i właśnie popijam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>